Πώς να μην τελειώνει η μπαταρία στο smartphone

Το smartphone σας τρώει την μπαταρία σαν να μην… υπάρχει αύριο; Δείτε πως θα εξοικονομήσετε ενέργεια σε συσκευές iOS και Android.
Πώς να μην τελειώνει η μπαταρία στο smartphone
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν λέμε, καλά και χρυσά τα smartphones, με λειτουργίες που λύνουν χέρια και μπόλικα καλούδια, όμως η μπαταρία τους αποτελεί – συνήθως- το μελανό τους σημείο. Αν και γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τις εταιρείες να αυξήσουν την αυτονομία παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που το ποσοστό «πέφτει» κάτω από το 10% και μας λούζει κρύος ιδρώτας.

Εντάξει, αν είστε όλη την ημέρα online στο Facebook και ανεβάζετε ανελλιπώς φωτογραφίες στο Instagram μην έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η μπαταρία θα σας «αφήσει» λογικά στο οκτάωρο. Αν όμως είστε περισσότερο φειδωλοί με τις εφαρμογές, δείτε παρακάτω πως μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια στο κινητό σας.

Συσκευές iOS

Ανανέωση εφαρμογών στο background

Μία από τις λειτουργίες του νέου λογισμικού στο iphone η οποία «ρουφά» κανονικά την μπαταρία είναι η ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο (background app refresh). H λειτουργία αυτή, όπως δηλώνει και το όνομά της, ανανεώνει τις εφαρμογές του τηλεφώνου χωρίς αυτές να είναι ανοικτές ενώ βρίσκεστε σε δίκτυο Wifi ή 4G/3G. Μπορείτε είτε να την απενεργοποιήσετε εντελώς πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις> Γενικά> Ανανέωση εφαρμογών είτε να επιλέξετε χειροκίνητα ποιες εφαρμογές θέλετε να ανανεώνονται αυτόματα και ποιες όχι.

Υπηρεσίες τοποθεσίας
Η απενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας βοηθάει σημαντικά στην εξοικονόμηση μπαταρίας. Τις υπηρεσίες αυτές τις χρησιμοποιούν μια σειρά εφαρμογές (από το Google Maps μέχρι το Facebook). Για να τις απενεργοποιήσετε εντελώς ή απλά να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θέλετε να τις χρησιμοποιούν, πηγαίνετε από στις Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Υπηρεσίες Τοποθεσίας.

Φωτεινότητα οθόνης
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του iphone το οποίο «τρώει» μπαταρία είναι η φωτεινότητα της οθόνης. Για να την μειώσετε, σύρετε το δάχτυλό σας από κάτω προς τα πάνω στην οθόνη και στο tab που θα εμφανιστεί μειώστε τη φωτεινότητα στο μισό ή και παραπάνω αν νοιώθετε άνετα. Επίσης, φροντίστε να κλειδώνετε τη συσκευή όταν δεν την χρησιμοποιείτε ή ρυθμίστε την να κλειδώνει αυτόματα από τις Ρυθμίσεις> Γενικά > Αυτόματο κλείδωμα.

Αυτόματο update εφαρμογών
Στο νέο iOS οι εφαρμογές που έχετε κατεβάσει ανανεώνονται αυτόματα όποτε υπάρχει σχετικό update διαθέσιμο στο App Store. To τελευταίο που θέλετε να γίνει όταν η μπαταρία σας είναι έτοιμη να τα… φτύσει είναι αυτό, επομένως μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από το μενού Ρυθμίσεις> iTunes και App Store> Ενημερώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση απλά έχετε στο νου σας να μπαίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο App Store και να κατεβάζετε χειροκίνητα τα διαθέσιμα updates για τις εφαρμογές.

Δυναμικές ταπετσαρίες
Έχετε παρατηρήσει το animation που κάνει το μενού όταν κουνάτε τη συσκευή; Αυτή η λειτουργία είναι μεν όμορφη, αλλά καταναλώνει αρκετή μπαταρία. Για να την απενεργοποιήσετε πηγαίνετε Ρυθμίσεις> Γενικά> Προσβασιμότητα> Μείωση Κίνησης.

Spotlight
Η υπηρεσία αυτή «τρέχει» στο background και ενημερώνει τα δεδομένα έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή που θα χρησιμοποιήσετε την λειτουργία της αναζήτησης στο κινητό να μπορεί να σας εμφανίσει τα αποτελέσματα. Αυτό φυσικά «ρουφά» την μπαταρία σας, επομένως θα πρέπει να περιορίσετε το εύρος των αποτελεσμάτων. Πηγαίνετε Ρυθμίσεις> Γενικά> Αναζήτηση Spotlight και απενεργοποιήστε ότι δεν χρειάζεστε, όπως για παράδειγμα τα
Podcasts και τα Γεγονότα.

Συσκευές Android

Φωτεινότητα οθόνης

Και εδώ, η φωτεινότητα της οθόνης παίζει ρόλο στο πόσο θα σας κρατήσει η μπαταρία. Για να περιορίσετε τη φωτεινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο. Πηγαίνετε Ρυθμίσεις> Φωτεινότητα, ξετικάρετε την αυτόματη φωτεινότητα και μειώστε το επίπεδο φωτεινότητας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Επίσης, πηγαίνετε Ρυθμίσεις> Προσβασιμότητα και ενεργοποιήστε το Screen Timeout στο ένα λεπτό ή και λιγότερο, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Εφαρμογές που «τρέχουν»
Πολλές εφαρμογές «τρώνε» την μπαταρία, επομένως καλό θα ήταν να τσεκάρετε ποιες αυτές «τρώνε» περισσότερο και να τις… αναλάβετε χειροκίνητα. Επιλέγοντας Ρυθμίσεις>Μπαταρία και πατώντας πάνω στην κάθε εφαρμογή θα δείτε περισσότερες πληροφορίες. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να πατήσετε Forced Stop και να τερματίσετε την εκάστοτε εφαρμογή ή να απενεργοποιήσετε τις Υπηρεσίες Εντοπισμού για αυτήν. Επίσης, στην οθόνη Διαχείρισης Εφαρμογών μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές «τρέχουν» εκείνη τη στιγμή και να επιλέξετε ποιες θα κρατήσετε και ποιες θα τερματίσετε.

Λειτουργίες συσκευής
Στις Ρυθμίσεις της συσκευής σας υπάρχουν αρκετές λειτουργίες που πιθανώς να μην θέλετε να χρησιμοποιήσετε, όμως υπάρχουν και «τρώνε» αρκετή από τη μπαταρία. Μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε/ ενεργοποιήσετε γλιστρώντας το δάχτυλό σας από πάνω προς τα κάτω στην κεντρική οθόνη και επιλέγοντας το εικονίδιο που μοιάζει με παραθυράκι. Για παράδειγμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Bluetooth, το Wi-Fi, το NFC, το S-Beam και το GPS εφ’ όσον δεν τα χρησιμοποιείτε την δεδομένη στιγμή.

Εξοικονόμηση ενέργειας
Οι Android συσκευές διαθέτουν μια άκρως χρήσιμη λειτουργία, το Power Saving Mode, το οποίο ουσιαστικά ελέγχει τον κεντρικό επεξεργαστή, την οθόνη και κάποιες άλλες λειτουργίες της συσκευής. Εν ολίγοις είναι ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο για όσους… βαριούνται να μπαίνουν σε διάφορα μενού και να απενεργοποιούν υπηρεσίες. Μπορείτε λοιπόν να την ενεργοποιήσετε γλιστρώντας το δάχτυλό σας προς τα κάτω στην κεντρική οθόνη και πατώντας το εικονίδιο με το γρανάζι. Σκρολάρετε μέχρι κάτω, όπου και θα δείτε το σχετικό όνομα Power Saving Mode και ενεργοποιήστε την. Μετά πατήστε πάνω στο όνομα και θα δείτε αναλυτικά τις διαθέσιμες επιλογές. Καλό θα ήταν να τικάρετε και τις τρεις για να εκμεταλλευτείτε πλήρως την λειτουργία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v