8 κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Δείτε οκτώ απλούς τρόπους να ενισχύσετε το μνημονικό σας και να αφομοιώνετε ευκολότερα κάθε νέα πληροφορία που δέχεται ο εγκέφαλός σας.
8 κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Είστε από εκείνους που πηγαίνουν στο σουπερμάρκετ για να πάρουν τρία πράγματα και μέχρι να φτάσουν ξεχνούν τα δύο; Ή από εκείνους που αφού γνωρίσουν έναν άνθρωπο, μετά από δύο λεπτά δεν μπορούν να θυμηθούν το όνομά του; Ή μήπως φοιτητής που βλέπει την εξεταστική να έρχεται και ψάχνει τρόπους να αφομοιώσει μερικές εκατοντάδες σελίδες στο μυαλό του;

Για καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και για όλους όσους θέλουν απλώς να έχουν καλύτερο μνημονικό, συγκεντρώνουμε οκτώ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε οποιαδήποτε νέα πληροφορία πιο εύκολα.

*Συγκεντρωθείτε σε ένα πράγμα τη φορά
Η ταυτόχρονη ενασχόληση με δύο ή περισσότερες δραστηριότητες στερεί από τον εγκέφαλό μας την δυνατότητα αποτελεσματικής απομνημόνευσης. Επομένως ο καλύτερος τρόπος να εντυπωθεί μια νέα γνώση ή πληροφορία στο μυαλό σας είναι να αφοσιωθείτε σε αυτή.

*Χρησιμοποιήστε και τις πέντε αισθήσεις σας
Όσες περισσότερες αισθήσεις αξιοποιείτε για την επεξεργασία μιας νέας πληροφορίας, τόσο πιο δυνατή γίνεται η μνήμη αυτής. Αν για παράδειγμα θέλετε να απομνημονεύσετε το όνομα μιας καινούριας γνωριμίας σας, κοιτάξτε τον καλά (όραση), μιλήστε του επαναλαμβάνοντας το όνομά του – π.χ. «Χάρηκα πολύ, Νίκο» (ομιλία), κάντε μια δυνατή χειραψία (αφή) και αποτυπώστε τη φωνή του (ακοή). Έτσι, θα σας είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεχάσετε την «ταυτότητα» αυτού του ανθρώπου.

*Επαναλάβετε
Κόλπο που «πιάνει» στους περισσότερους ανθρώπους, η επανάληψη είναι στην ουσία μήτηρ πάσης… απομνημόνευσης. Ωστόσο, το να επαναλάβεις κάτι πολλές φορές σε ένα λεπτό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το να το επαναλάβεις σε πιο αραιά διαστήματα, σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου.

*Κομματιάστε την πληροφορία
Αυτός είναι ο λόγος που ασυνείδητα «κομματιάζουμε» τους αριθμούς τηλεφώνων σε κομμάτια των δύο ή τριών ψηφίων για να τα θυμόμαστε καλύτερα: Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας χωρά επτά πληροφορίες τη φορά, επομένως τα δεκαψήφια νούμερα πρέπει να ομαδοποιηθούν για να απομνημονευθούν καλύτερα.

*Κατηγοριοποιήστε και οργανώστε την πληροφορία
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου αρέσκεται να οργανώνει τις πληροφορίες που συλλέγει. Είναι το αντίστοιχο των κεφαλαίων ενός βιβλίου ή του λόγου που στο σχολείο υπήρχαν πλαγιότιτλοι και περιλήψεις στο τέλος κάθε μαθήματος. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις: Αν για παράδειγμα θέλετε να απομνημονεύσετε όλα τα ψώνια που θέλετε να κάνετε από το σουπερμάρκετ, ομαδοποιήστε τα στο μυαλό σας σε τρόφιμα, είδη για το μπάνιο, απορρυπαντικά κ.ο.κ.

*Χρησιμοποιήστε «μηχανισμούς» απομνημόνευσης
Δημιουργήστε εικόνες, σχηματίστε ακρωνύμια, απομνημονεύστε «τραγουδιστά» μια μεγάλη πρόταση. Είναι μερικοί μηχανισμοί που βοηθούν να γίνει πιο «εύπεπτη» για τον εγκέφαλο μια νέα, πολύπλοκη πληροφορία, ώστε να ανασυρθεί αργότερα με πιο εύκολο τρόπο, αφού θα έχει «βοηθητικές γέφυρες».

*Βρείτε τον τρόπο απομνημόνευσης που σας ταιριάζει
Κάποιοι θυμούνται κάτι ευκολότερα αν το σημειώσουν γραπτώς. Κάποιοι άλλοι αν το επαναλάβουν φωναχτά ή αν προσπαθήσουν να το ακούσουν προσεκτικά και να κρατήσουν σημειώσεις αργότερα. Βρείτε ποια μέθοδος βολεύει το δικό σας μνημονικό και «βάλτε την μπροστά» κάθε φορά που καλείστε να απομνημονεύσετε κάτι καινούριο.

*Ενώστε τις τελείες
Όταν λαμβάνουμε νέες γνώσεις, συχνά αμελούμε να τις συσχετίσουμε με όσα ήδη ξέρουμε. Ωστόσο, η μνήμη γίνεται πιο δυνατή όταν προσπαθούμε να «αντιστοιχίσουμε» την νέα πληροφορία με μια παλαιότερη ή να βρούμε τον τρόπο που αλληλοσυμπληρώνονται. Αν για παράδειγμα σας αναφέρουν την διεύθυνση ενός σπιτιού, θα είναι πιο εύκολο να την θυμηθείτε αργότερα, αν εκείνη τη στιγμή την συνδυάσετε με ένα άλλο κατάστημα που γνωρίζετε στην ίδια περιοχή ή με έναν φίλο που μένει στην ίδια γειτονιά.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v