Πώς να μειώσετε τον πόνο μιας κακής ανάμνησης

Επικεντρώνουμε τη σκέψη μας στις λεπτομέρειες της κακής ανάμνησης και οι επιπτώσεις της εξαφανίζονται, λένε αμερικανοί επιστήμονες.
Πώς να μειώσετε τον πόνο μιας κακής ανάμνησης
Έναν πολύ απλό τρόπο για να μειώσουμε την αρνητική επιρροή που μας ασκούν οι κακές αναμνήσεις ισχυρίζονται ότι βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Beckman, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να επικεντρώνεσαι στο γενικό πλαίσιο (το context, αν προτιμάτε τον αγγλικό όρο) μιας επώδυνης εμπειρίας σε βοηθά να αισθανθείς καλύτερα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η ανάμνηση της θλίψης, της ντροπής ή γενικότερα των αρνητικών συναισθημάτων που μας προκάλεσε μια συγκεκριμένη αρνητική εμπειρία μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη θλίψη αν δεν φύγει από το μυαλό μας. Η ανάμνηση του context του συγκεκριμένου περιστατικού (για παράδειγμα, το να θυμάσαι ποιος άλλος ήταν εκεί, τι καιρό έκανε ή τι ρούχα φορούσες) μπορεί να απαλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της κακής ανάμνησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Florin Dolcos, εξέτασαν συμπεριφορικούς και νευρολογικούς μηχανισμούς αυτής της τεχνικής, πριν καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα. «Αντί να επικεντρώνεται κανείς στα αρνητικά συναισθήματα που ένιωσε τότε, πράγμα που τον κάνει να νιώθει χειρότερα τώρα, πρέπει να οδηγήσει τη σκέψη του μακριά από το συναισθηματικό κομμάτι της ανάμνησης και να επικεντρωθεί σε λεπτομέρειες όπως ο καιρός ή τα ρούχα του» λέει η Dolcos.

Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική σε τακτικές όπως η απώθηση των αρνητικών αναμνήσεων (η άρνηση, που λέμε σε λιγότερο επιστημονικούς όρους) η οποία, σύμφωνα με την Dolcos «είναι αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα, μακροχρόνια όμως έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί άγχος και κατάθλιψη».

Πηγή: Telegraph.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v