e-learning: Μάθε παιδί μου... πράγματα (μόνος σου)

Ξένες γλώσσες, τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης, ζωγραφική, κηπουρική, ακόμα και... πλέξιμο. Μερικά πράγματα που μπορείτε να μάθετε δωρεάν με μερικά κλικ.
e-learning: Μάθε παιδί μου... πράγματα (μόνος σου)
της Ηρώς Κουνάδη

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε επίδοξος αυτοδίδακτος ομιλητής της αγγλικής (ή της γαλλικής ή της ιταλικής) που πάλευε στα 70s με τις κασσέτες της Linguaphone, το δυσκολότερο που έχεις να αντιμετωπίσεις όταν ξεκινάς να μάθεις κάτι μόνος σου δεν είναι ούτε η έλλειψη χρόνου, ούτε εκείνη των χρημάτων. Είναι η αυτοπειθαρχία, που σου λείπει περισσότερο όσο ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση αποκτάς. Αν μπορέσεις να την κατακτήσεις (και ένας τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να θέλεις πραγματικά να μάθεις κάτι) το internet σου παρέχει απλόχερα άπειρες ευκαιρίες να μάθεις τα πάντα –από ξένες γλώσσες μέχρι πυρηνική φυσική. Εμείς συγκεντρώνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να ξεκινήσετε. Την αυτοπειθαρχία, δυστυχώς, την αφήνουμε πάνω σας.

«Τυφλό σύστημα» πληκτρολόγησης: Απλά και εύχρηστα tutorials, συμβουλές και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια πληκτρολόγησης θα βρείτε στο Sense-Lang.org, το οποίο είναι εντελώς δωρεάν –δεν απαιτεί ούτε εγγραφή. Μπορείτε, μάλιστα, να επιλέξετε την γλώσσα στην οποία επιθυμείτε να μάθετε να πληκτρολογείτε, από το μενού πάνω δεξιά. Ναι, υποστηρίζει και ελληνικά. 

Ζωγραφική: Σύμφωνοι, η τέχνη είναι ταλέντο, και τα ταλέντα δεν «μαθαίνονται». Αν, όμως, θέλετε να μάθετε τις βασικές αρχές των εικαστικών τεχνών, και να ανακαλύψετε ένα ταλέντο που ενδεχομένως διαθέτετε κρυφό όλα αυτά τα χρόνια, τότε το Art Graphica είναι το καλύτερο site για να κάνετε bookmark. Η σελίδα προσφέρει δωρεάν online tutorials ζωγραφικής (στα αγγλικά) για αρχάριους και προχωρημένους: από σχέδιο με μολύβι, μέχρι βήμα προς βήμα οδηγίες για ελαιογραφίες ή ζωγραφική με μελάνι, κάρβουνο, παστέλ και ακρυλικά χρώματα. Απλώς επιλέγετε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει, διαλέγετε έναν «πίνακα» και μέσω εικόνων καθοδηγείστε για να ακολουθήσετε τα βήματα του δημιουργού. Έξτρα συν, οι στήλες που προτείνουν δωρεάν e-books για την ζωγραφική και την τέχνη, καθώς και blogs για να ενημερωθείτε περαιτέρω.

Πλέξιμο: Είναι αναμφίβολα «τάση» των τελευταίων χρόνων, κι είναι επίσης ένα ιδιαίτερα αγχολυτικό, αλλά και δημιουργικό χόμπι, που θα κάνει χαρούμενους και τους φίλους σας, τους οποίους θα προμηθεύετε συνεχώς με καινούρια σκουφάκια και κασκόλ. Στο Knitting Help θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες και videos για να μάθετε να πλέκετε με επιτυχία, ενώ στο Coats Crafts θα βρείτε δωρεάν σχέδια πλεξίματος (και κεντήματος), καθώς και πληροφορίες για τις διαστάσεις και τα υλικά που θα χρειαστείτε.

Κηπουρική: Στο Garden Guides, πέρα από συμβουλές για να δημιουργήσετε μόνοι σας μποστάνια με λαχανικά και φρούτα, θα βρείτε πλούσια θεματολογία για κηπουρική στο μπαλκόνι. Προτιμάτε απλές και (πιο) κατανοητές συμβουλές στα ελληνικά; Κι απ’ αυτές έχουμε: Στο Phyto.gr θα βρείτε πληροφορίες για τα περισσότερα φυτά, ιδιαίτερα για τα καλλωπιστικά που μπορούμε να τοποθετήσουμε στην βεράντα μας και το πώς να τα περιποιηθούμε, ακόμα κι αν πάσχουν από κάποια ασθένεια. Τέλος, στο blog «Κηπουρέματα» θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την δημιουργία λαχανόκηπου, καθώς και άλλων εργασιών στον κήπο. 

Φωτογραφία: Στο Digital Photography School θα μάθετε –μέσα από εύχρηστα και εντελώς δωρεάν κείμενα και tutorials– όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη φωτογραφία και μερικά ακόμα: Από το πώς φωτογραφίζουμε σωστά πορτρέτα, μέχρι μυστικά του Photoshop για αρχάριους και ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για τη φωτογραφική μηχανή και τον εξοπλισμό σας. Επίσης, το Photo.net έχει κατατοπιστικότατα (έως... εξαντλητικά) μαθήματα και άρθρα για τη φωτογραφία χωρισμένα ανά κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν τα πάντα: Από φωτογραφία γάμου μέχρι οδηγούς εξοπλισμού και από μαθήματα φωτισμού μέχρι συμβουλές για να τραβάτε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας.

Ξένες γλώσσες: Το FluentFuture.com είναι ένα πολύ ενδιαφέρον social network, το οποίο υπόσχεται αντί για παλιούς συμμαθητές και αστεία βιντεάκια, να σας βρει έναν... καθηγητή ξένων γλωσσών. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε μία από τις δεκαετέσσερις γλώσσες που προσφέρει για να μάθετε, και εν συνεχεία να βρείτε έναν απλό χρήστη για να σας μάθει τη γλώσσα δωρεάν, ή έναν επαγγελματία καθηγητή, για να σας διδάξει μέσω Skype έναντι ενός μικρού αντιτίμου. Στις γλώσσες που προσφέρονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ιαπωνικά, ρώσσικα και ισπανικά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v