Καλή διάθεση το πρωί: Ω, ναι, γίνεται!

Είναι ανθρωπίνως δυνατό να ξυπνάς χαράματα και να έχεις και καλή διάθεση; Είναι. Κι έχουμε και τους τρόπους για να το πετύχετε.
Καλή διάθεση το πρωί: Ω, ναι, γίνεται!
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχουν άνθρωποι που ξυπνάνε γεμάτοι ενέργεια, λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, πετάγονται χαρούμενοι –ή έστω όχι εντελώς μουτρωμένοι– από το κρεβάτι, βουρτσίζουν χαρωπά τα δόντια τους και ετοιμάζουν πρωινό ακούγοντας ανεβαστική μουσική. Ζουν (εκτός από τις διαφημίσεις και) ανάμεσά μας. Είναι, όμως, λίγοι. Τόσο λίγοι που είναι ζήτημα αν θα γνωρίσετε έναν (1) από αυτούς σε ολόκληρη τη ζωή σας. Εμείς οι υπόλοιποι αρκούμαστε απλώς σε ορισμένα tricks όπως αυτά που ακολουθούν για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την διάθεσή μας το πρωί.

Βάλτε το ξυπνητήρι να χτυπήσει δέκα λεπτά νωρίτερα: Αν πετάγεστε από το κρεβάτι, κάνετε σπριντ μέχρι το μπάνιο, αρπάζετε το κινητό και τα κλειδιά με το ένα χέρι ενώ με το άλλο προσπαθείτε να κουμπώσετε το πουκάμισο, και εν τω μεταξύ έχετε φτάσει ήδη λαχανιασμένοι στις σκάλες, πώς περιμένετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με καλή διάθεση; Θυσιάστε δέκα λεπτά από τον ύπνο σας (για τον οργανισμό σας αυτός ο χρόνος είναι αμελητέος) για να πιείτε έναν καφέ και να ετοιμαστείτε σαν άνθρωποι.

Κοιμηθείτε καλά: Ο χρυσός κανόνας για να μην ξυπνάτε δυστυχισμένοι, είναι να αφήσετε τον οργανισμό σας να «χορτάσει» ύπνο –ή έστω να κοιμηθεί όσο χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε όσα έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα. Κλείστε την τηλεόραση και τα φώτα, βάλτε το κινητό στο αθόρυβο για να μην μπαίνετε σε πειρασμό να τσεκάρετε με μισόκλειστα μάτια κάθε notification του Facebook που αναβοσβήνει στην οθόνη στις 2.00 το πρωί, και φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Σκεφτείτε θετικά: Ξέρουμε, τη στιγμή που ξυπνάτε δεν έχετε καμία διάθεση να αποτίσετε κανέναν φόρο τιμής στον Πάολο Κοέλιο και τους λοιπούς της συνομοταξίας του. Ούτε κι εμείς –γι’ αυτό δεν εννοούμε αυτό που νομίζετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να φτιάξετε την διάθεσή σας το πρωί, είναι να σκεφτείτε κάτι καλό που έχετε να κάνετε κατά την διάρκεια της ημέρας. Στη χειρότερη περίπτωση, ας είναι η στιγμή που θα γυρίσετε σπίτι για να ξανακοιμηθείτε. Θα βοηθούσε, βέβαια, περισσότερο να ήταν κάτι πιο ενδιαφέρον –όπως μια συνάντηση με φίλους ή μια ταινία που ανυπομονείτε να δείτε το βράδυ.

Κάντε ένα ντουζάκι: Αν σας πείσαμε να βάλετε το ξυπνητήρι δέκα λεπτά νωρίτερα το πρωί, εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να κάνετε ένα γρήγορο ντους. Αν συνηθίζετε να το κάνετε μόνο το βράδυ, θα εκπλαγείτε από την ευεργετική επίδραση που έχει το (χλιαρό κατά προτίμηση) νερό στον αγουροξυπνημένο οργανισμό σας.

Φτιάξτε καφέ: Εδώ φτάνει η στιγμή που πρέπει να διαλέξετε –είτε θυσιάζετε άλλο ένα δεκάλεπτο από τον ύπνο σας, είτε διαλέγετε ανάμεσα σε ντους και καφέ. Προς υπεράσπιση του καφέ, πάντως, πρέπει να πούμε ότι τίποτα δεν μπορεί να σας φτιάξει τη μέρα περισσότερο από ένα δεκάλεπτο αποκλειστικά αφιερωμένο σε εσάς και τον καφέ σας, πριν βγείτε από το σπίτι –ειδικά αν είστε από τους ανθρώπους που λένε «μη μου μιλάς, δεν έχω πιεί ακόμα καφέ» αντί για «καλημέρα».

Κοιμηθείτε χαρούμενοι: Κακά τα ψέματα, όλες οι μαγικές συνταγές και όλα τα λίτρα καφεΐνης του κόσμου ξέρουμε όλοι ότι ωχριούν μπροστά στο χαμόγελο που έχετε όταν ξυπνάτε μετά από μια εξαιρετική βραδιά. Μην περιμένετε τα Σαββατοκύριακα για να βγείτε με φίλους, να χορέψετε, να πιείτε ή να κάνετε ολονύχτιο σεξ, επειδή σκέφτεστε ότι «θα είστε κομμάτια στη δουλειά». Αν έχετε καλή διάθεση, δεν θα σας πειράζει καν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v