Hangover: Μυστικά και συμβουλές για να το ξεπεράσετε

Κρατήστε τα «δεν θα ξαναπιώ ποτέ» για τη λίστα με τα resolutions, και διαβάστε τον παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο οδηγό αντιμετώπισης του hangover.
Hangover: Μυστικά και συμβουλές για να το ξεπεράσετε
της Ηρώς Κουνάδη

Απ’ όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν εμάς τους άμοιρους κατοίκους του «πρώτου κόσμου», για το hangover πρέπει να έχει χυθεί το περισσότερο μελάνι –και χαλάσει τα περισσότερα πληκτρολόγια, αν θέλετε να μιλήσουμε με όρους ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Ας το παραδεχτούμε, είναι άδικο να μην μπορείς να απολαύσεις μια Πρωτοχρονιά σαν άνθρωπος γιατί από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου δεν υπήρξε ρεβεγιόν από το οποίο να γύρισες νηφάλιος. Εξίσου άδικο είναι και το ότι τόσα χρόνια επιστημονικής προόδου δεν έχουν οδηγήσει στην εφεύρεση της θεραπείας του hangover. Ενός λεπτού σιγή για την σπαταλημένη γνώση και προχωράμε.

Τι λέγαμε, λοιπόν; Σωστά, ότι θεραπεία για το hangover δεν υπάρχει. Τις θαυματουργές συνταγές του τύπου «χτυπήστε στο μπλέντερ μισό αγγούρι, τρία σπόρια ντομάτας κι εφτά κουταλιές αλεύρι» τις έχουμε δοκιμάσει όλες μία προς μία, κι έχουμε να δηλώσουμε υπεύθυνα (υπονοούμενο, ναι) ότι δεν δουλεύουν. Η λύση για το hangover είναι μία, λέγεται ύπνος, και για να είστε αυτή τη στιγμή εδώ και να διαβάζετε ετούτες τις γραμμές προφανώς δεν μπορείτε –ή δεν θέλετε– να την εφαρμόσετε. Κακό του κεφαλιού σας (κι άλλο υπονοούμενο). Αναγκαστικά, περνάμε στα υποκατάστατα:

Το νερό… νεράκι: Το βασικό αίτιο του hangover δεν είναι το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό σας (εντάξει, είναι κι αυτό) αλλά η αφυδάτωση που του έχει προκαλέσει. Δύο μεγάλα ποτήρια νερό πριν κοιμηθείτε (τώρα είναι αργά, το ξέρουμε, το αναφέρουμε απλώς για να το έχετε υπ’ όψιν για του χρόνου) και άλλα δύο αφού ξυπνήσετε μπορούν να κάνουν θαύματα. Απαραίτητο είναι, επίσης, να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όχι, δε μας νοιάζει καθόλου που «δεν διψάτε». Η δίψα είναι σύμπτωμα της αφυδάτωσης, κι όταν τη νιώθουμε είναι ήδη αργά, η ζημιά έχει γίνει.

Ασπιρίνη ή βιταμίνες; Θεωρητικά, μια ασπιρίνη θα μετριάσει –ίσως και να προλάβει– τον πονοκέφαλο. Η εμπειρία στην πράξη λέει πως μια πολυβιταμίνη ή, ακόμα καλύτερα, μερικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο πρωινό θα αναπληρώσουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει χάσει ο οργανισμός και θα επιταχύνουν την ανάρρωση πολύ αποτελεσματικότερα. Αν αισθάνεστε ναυτία στη σκέψη και μόνο ενός πορτοκαλιού, μείνετε στη λύση της πολυβιταμίνης.

Στη μπανιέρα δυο-δυο (εσείς κι ο πονοκέφαλος): Κάντε ένα χλιαρό ντους. Χλιαρό, επαναλαμβάνουμε, υπάρχει λόγος: Αν είναι ζεστό απλώς θα ξανακοιμηθείτε, αν είναι κρύο θα νιώσετε ακόμα και τα μαλλιά σας να πονάνε. Αφιερώστε 3-4 λεπτά για να κάνετε κυκλικό μασάζ με τα δάχτυλα στο κεφάλι σας καθώς λούζεστε –κατά προτίμηση με ένα σαμπουάν με ευχάριστο, αλλά όχι δυνατό, άρωμα– και, αν έχετε χρόνο, τρίψτε την πλάτη και τα πέλματά σας με μια λούφα ή ένα scrub. Δεν θα πιστεύετε τα ευεργετικά του οφέλη δέκα λεπτά αργότερα.

I like the way you move: Καταλαβαίνουμε απόλυτα την ανάγκη σας να βουλιάξετε στην καρέκλα του γραφείου, ή στην πολυθρόνα της θείας που σας έχει καλέσει για φαγητό και να μην κουνήσετε ούτε το χέρι σας για την υπόλοιπη μέρα. Αν, όμως, καταφέρετε να επιβληθείτε στον εαυτό σας και να κάνετε έστω τον γύρο του τετραγώνου, να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας ή έστω να πάτε με τα πόδια μέχρι το περίπτερο, θα αποβάλλετε, μέσω της εφίδρωσης, τις τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί στον οργανισμό σας και να συνέλθετε πιο γρήγορα. Αξίζει τον κόπο.

Το αλκοόλ περνά από το στομάχι: Και μένει εκεί, αν δεν βρεθεί κάτι να το διώξει. Τώρα, το τι θα είναι αυτό το «κάτι» είναι εξαιρετικά σημαντικό: Λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα, θα επιβαρύνουν την κατάστασή σας και θα σας προκαλέσουν ανακάτεμα. Επενδύστε σε μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν επίσης. Τα δημητριακά σε οποιαδήποτε μορφή τους, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως και χωρίς τα γάλατα και τα γιαούρτια που τα συνοδεύουν κατά κανόνα, μπορούν να κάνουν θαύματα. Η ντομάτα είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους των κατά συρροή θυμάτων του hangover. Μια μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας –χωρίς βούτυρο– μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Ο καφές και τα τσιγάρα μου: Μία κούπα καφέ (κατά προτίμηση γαλλικού, που είναι και ο ελαφρύτερος) μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Περισσότερες μάλλον θα τη χειροτερέψουν. Η καφεΐνη διεγείρει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην, έστω και προσωρινή, απαραίτητη αύξηση ενέργειας. Θεωρητικά, το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα energy drinks, όπως το Lucozade ή το Red Bull, τα οποία, όμως, με το ανθρακικό τους μάλλον θα ενοχλήσουν το ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σας. Η καλύτερη λύση είναι το τσάι, κατά προτίμηση πράσινο, που επιφέρει περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τον καφέ, χωρίς να χειροτερεύει την αφυδάτωση του οργανισμού. Και πάλι, προσοχή στις υπερβολές: μία με δύο κούπες τσάι είναι αρκετές, περισσότερες θα χειροτερέψουν την κατάσταση, καθώς το τσάι έχει διουρητικές ιδιότητες –πράγμα που δεν είναι καλό για έναν αφυδατωμένο οργανισμό.

Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν: Η μέθοδος στα αποτελέσματα της οποίας ορκίζονται όσοι την έχουν δοκιμάσει είναι η… ομοιοπαθητική. Ένα (όχι περισσότερα) ποτηράκι αλκοόλ ακόμα ανεβάζει την πίεση του αίματος και σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα την επόμενη μέρα. Στην περίπτωση που το επιχειρήσετε, αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σαμπάνια, και προτιμήστε κάτι πιο ήπιο. Εξαιρετικά δημοφιλές για το πρωινό της επόμενης μέρας είναι το κοκτέιλ Bloody Mary: βότκα, χυμός τομάτας, πιπέρι, αλάτι και λίγο Tabasco.

Καλή χρονιά, χωρίς άλλα hangover!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v