Χριστούγεννα χωρίς budget: 13 ιδέες για καλές γιορτές

Στολίζουμε το σπίτι, διοργανώνουμε πάρτι, κάνουμε δωράκια και… «καταλαβαίνουμε Χριστούγεννα» με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα.
Χριστούγεννα χωρίς budget: 13 ιδέες για καλές γιορτές
της Ηρώς Κουνάδη

Τι θα κάνατε αν ο Άγιος Βασίλης κατέβαινε μια από αυτές τις μέρες από την καμινάδα σας και άφηνε στο τραπέζι του σαλονιού 500 ευρώ; Θα αγοράζατε δωράκια για τους φίλους σας και καινούρια ρούχα για εσάς, θα διοργανώνατε το τέλειο πάρτι για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα βοηθούσατε μία από όλες αυτές τις οργανώσεις που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη; Και αν σας λέγαμε πως όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε και χωρίς τα 500 ευρώ του Άγιου Βασίλη, θα μας πιστεύατε; Μπορούμε να το αποδείξουμε.

Άγιος Βασίλης έρχεται…

Διοργανώστε μια ανταλλαγή δώρων: Επειδή προφανώς δεν μπορείτε να αγοράσετε από ένα χριστουγεννιάτικο δωράκι για καθέναν από τους δεκαπέντε φίλους σας, τους ζητάτε να φέρουν όλοι από ένα δώρο –έστω συμβολικό– σε ωραία συσκευασία, τα ανακατεύετε όλα, και ο καθένας παίρνει ένα στην τύχη. Είναι και μια τέλεια αφορμή για μίνι χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Φτιάξτε εσείς δωράκια: Αν οι χειροτεχνίες ήταν η αγαπημένη σας ώρα στο Δημοτικό, δεν περιμένατε εμάς να σας δώσουμε την ιδέα. Αν πάλι δεν ήταν, μην πτοείστε: Το μόνο που χρειάζεστε είναι φαντασία. Ένα CD με τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα (ή αντί-χριστουγεννιάτικα) τραγούδια ή ένα αλμπουμάκι με τις κοινές σας φωτογραφίες από τη χρονιά που πέρασε, συνοδευμένες από αστείες λεζάντες, θα κάνουν τους φίλους σας να χαμογελάσουν το ίδιο (ή και περισσότερο) με ένα καινούριο κασκόλ από αυτά που τους αγοράζατε κάθε χρόνο.

Ανταλλάξτε… υπηρεσίες αντί για δώρα: Ένα σεμινάριο… σερφαρίσματος στο internet για τους γονείς, ένα cupcake party για την παρέα που θαυμάζει τις ικανότητές σας στην ζαχαροπλαστική, τις οποίες εξασκείτε ελάχιστες φορές τον χρόνο, ένα 40λεπτο μασάζ για τον/την σύντροφό σας. Ποιος είπε ότι τα δώρα πρέπει να είναι μόνο υλικά; Και έξτρα μπόνους, ότι μπορείτε κι εσείς να ζητήσετε μια αντίστοιχη «χάρη» για να είναι δίκαιη η ανταλλαγή.


Οργανώστε το δικό σας πάρτι ανταλλαγής: Και να άλλη μία αφορμή για πάρτι. Ζητάτε από τους φίλους σας να φέρουν ρούχα/ βιβλία/ CD/ χριστουγεννιάτικα στολίδια/ οτιδήποτε δεν χρησιμοποιούν πια, και να διαλέξουν «καινούρια» που θα έχουν φέρει οι άλλοι. Διοργανώνετε, με άλλα λόγια, το δικό σας Swap not Shop event, απλά σε μικρότερη κλίμακα. Καλή ιδέα θα είναι να φέρει και ο καθένας τους δικούς του φίλους –όσο περισσότερος ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερη η ποικιλία των προς ανταλλαγή αντικειμένων.

Πάρτε τους δρόμους

Δώστε στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης μια ευκαιρία: Σίγουρα, η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές τα «χριστουγεννιάτικα χωριά» που στήνονται στις κεντρικότερες πλατείες της πόλης είναι λιγάκι (έως πολύ) βαρετά –αυτό, όμως, δεν ισχύει απαραίτητα για όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Ο Δήμος Αθηναίων, για παράδειγμα, διοργανώνει αυτές τις μέρες πολλές δωρεάν συναυλίες και υπαίθρια swing parties σε πεζόδρομους και πλατείες, ενώ αν μένετε στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να δοκιμάσετε το ταλέντο σας στο τριπλό άξελ, στο παγοδρόμιο της Πλατείας Αριστοτέλους. Δείτε εδώ συγκεντρωμένα όλα τα εορταστικά προγράμματα των ελληνικών πόλεων, και εδώ τις δωρεάν εκδηλώσεις στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα και στην υπόλοιπη Αττική.

Παιδικά Χριστούγεννα… κατάλληλα για όλους: Όσοι έχετε πιτσιρίκια το ξέρετε ήδη, όσοι πάλι όχι, μπορείτε να αναλάβετε το baby sitting των φίλων σας (οι οποίοι θα το εκτιμήσουν δεόντως) και να βολτάρετε ένα απόγευμα μαζί με τα πιτσιρίκια τους στα ζαχαρόσπιτα, τις φωλιές των ξωτικών και τα αγιοβασιλιάτικα χωριά. Είναι, πιθανότατα, ο πιο εγγυημένος τρόπος να μπείτε σε εορταστικό mood. Δείτε εδώ τον χάρτη των εορταστικών εκδηλώσεων για πιτσιρίκια στην Αθήνα και εδώ τα χωριά του Άη Βασίλη ανά την Ελλάδα.


Εκτιμήστε, επιτέλους, τον γιορτινό στολισμό της πόλης: Ξέρουμε ότι προσπερνάτε κάθε χρόνο τα στολίδια επειδή σας φαίνονται ίδια, και ότι δεν ρίχνετε δεύτερη ματιά στο αγιοβασιλιάτικο σκηνικό που στήνεται στο Σύνταγμα επειδή «κι αύριο εκεί θα είναι, και εκείνο και εσείς». Σχεδόν τόσο καλά όσο ξέρουμε πως σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη αυτά ή παρόμοια στολίδια θα σας φαίνονταν παραμυθένια και θα τα φωτογραφίζατε με ζήλο Ιάπωνα τουρίστα. Κάντε το ίδιο και στην πόλη που μένετε: Πάρτε την καλύτερη παρέα σας και τις φωτογραφικές σας μηχανές, και βολτάρετε ένα απόγευμα στην πόλη, με αποκλειστικό σκοπό να τη φωτογραφίσετε στολισμένη. Θα εξασκήσετε το ταλέντο σας στη φωτογραφία, και θα δημιουργήσετε ένα πολύ ενδιαφέρον αρχείο-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Οι κιτρινισμένες φωτογραφίες της Ομόνοιας που τώρα χαζεύετε με τις ώρες στο Facebook ήταν, για εκείνον που τις τράβηξε, βαρετή καθημερινότητα.

Θα κάτσω σπίτι…

Στολίστε το σπίτι… με τα χεράκια σας: Το YouTube έχει εκατομμύρια βίντεο για να το κάνετε ακόμα κι αν είστε (όπως εμείς) από εκείνους που δεν μπορούν ούτε να κόψουν ένα κομμάτι χαρτόνι σε δύο ίσα μέρη. Αν βαριέστε να ψάχνετε στο χάος του, εμείς έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα καλύτερα εδώ –και περισσότερες ιδέες έχουμε εδώ.

Πρέπει να κάνουμε πάρτι: Ξεχάστε τους μπουφέδες κύριε-Πρέσβη-μας-κακομαθαίνετε, και τα πολυέξοδα ρεβεγιόν. Αντ’ αυτών, διοργανώστε πολλά μικρά πάρτι καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, σε διαφορετικά σπίτια της παρέας κάθε φορά, μοιράζοντας τα έξοδα με τον πατροπαράδοτο τρόπο «φέρνει ο καθένας το φαγητό/ ποτό/ γλυκό του και τα μοιραζόμαστε».

Πότε το αγόρασα εγώ αυτό; Είναι πραγματικά απίστευτο πώς ακόμα και οι λιγότερο φανατικοί καταναλωτές εξ ημών αγοράσαμε τις χρυσές δεκαετίες του καταναλωτισμού που προηγήθηκαν της κρίσης, ρούχα που ξεχάστηκαν, με τα καρτελάκια τους ή φορεμένα μόλις μια φορά, στα ανήλιαγα βάθη κάποιας ντουλάπας. Βρείτε τα, ξεσκονίστε τα και δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούρια. Αν βαριέστε να ψάχνετε, μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς ρούχων και αξεσουάρ από την τρέχουσα γκαρνταρόμπα σας. Ένα μαύρο φόρεμα φαίνεται εντυπωσιακά διαφορετικό με μια ζώνη που δεν έχετε ξαναδέσει γύρω του, ή ένα ζευγάρι μακριά γάντια. Αλήθεια.

Φτιάξτε μόνοι σας τα γλυκά: Θα αρωματίσετε ωραιότατα το σπίτι για ώρες (ποια αποσμητικά χώρου;), θα διασκεδάσετε αν απολαμβάνετε την μαγειρική –κι ακόμα περισσότερο αν δεν το έχετε ξανακάνει– και θα νιώθετε περήφανοι, αντί για γεμάτοι τύψεις και θερμίδες, σε κάθε μπουκιά. Χρειάζεστε συνταγές; Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εδώ.



Γεμίστε κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα: Αν υπήρχε κόσμος στον οποίο άρεσε πραγματικά η γαλοπούλα, δεν θα την τρώγαμε μόνο μία φορά τον χρόνο. Και δεν θα την χρυσοπληρώναμε. Προτιμήστε ένα μεγάλο κοτόπουλο που είναι μακράν οικονομικότερο και απείρως νοστιμότερο.

Η καλή(τερη) πράξη της χρονιάς

Μαζέψτε τα παλιά σας ρούχα, παιχνίδια, βιβλία και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεστε πια, και πηγαίντε τα σε δυο-τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις ή οργανισμούς, όπως η Κλίμακα που φιλοξενεί στον ξενώνα της δεκάδες άστεγους, το Στέκι Μεταναστών, οι Γιατροί του Κόσμου ή το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει είκοσι διευθύνσεις και ωράρια λειτουργίας. Θα «καταλάβετε Χριστούγεννα» από τα χαμόγελα εκτίμησης που θα εισπράξετε από τους ανθρώπους τους, πολύ καλύτερα απ’ ότι θα «καταλαβαίνατε» στο πιο glamorous ρεβεγιόν του κόσμου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v