12 δεξιότητες που εξοικονομούν χρήματα

Πώς θα κάνετε περισσότερη οικονομία; Ιδού 12 τέχνες για να μάθετε και να τις… κρατήσετε, γιατί θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα.
12 δεξιότητες που εξοικονομούν χρήματα
του Γιώργου Κόκουβα

Η αυτάρκεια είναι ίσως μία από τις βασικές αρετές που… γεμίζουν το σακούλι. Όσες περισσότερες «τέχνες» γνωρίζουμε, τόσα λιγότερα χρειάζεται να ξοδέψουμε για μάστορες, τεχνίτες και γενικότερα επαγγελματική βοήθεια, που ναι μεν αποτελούν ευκολία, αλλά ταλαιπωρούν την τσέπη μας.

Με άλλα λόγια, αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, να μερικές ιδέες για δεξιότητες που μπορείτε να αποκτήσετε, ώστε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητοι από τις υπηρεσίες άλλων:

*Μαστορέματα στο σπίτι
Μπορεί να μην έχετε την εξειδίκευση ενός ηλεκτρολόγου ή ενός υδραυλικού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να επιμεληθείτε οι ίδιοι κάποιες επιδιορθώσεις που απαιτεί το νοικοκυριό. Κι αν το να φτιάξετε το καζανάκι που τρέχει ή την πόρτα που «πιτσικάρει» σας φαίνεται βουνό, ακολουθήστε τις αναλυτικές μας οδηγίες που συγκεντρώσαμε εδώ, και γλιτώστε τα χρήματα που θα δίνατε σε έναν μάστορα. Δείτε επίσης εδώ πώς να ανανεώσετε μόνοι σας τα έπιπλα του σπιτιού σας για να μοιάζουν σαν καινούρια. 

*Μαγειρική
Δεν είναι περισσότερο θέμα «ταλέντου» αλλά εξάσκησης: Μπείτε στην κουζίνα για να γλιτώσετε χρήματα. Κανείς δεν θα έλεγε «όχι» σε σπιτικό φαγητό καθημερινά, αλλά όταν επιστρέφετε κουρασμένοι από τη δουλειά, οι κατάλογοι του delivery φαίνονται τόσο ελκυστικοί, σωστά; Έτσι όμως κάθε άλλο παρά οικονομία κάνετε. Πάρτε ιδέες από την στήλη με τις συνταγές του in2life, βγάλτε τις κατσαρόλες από το ντουλάπι και ξεκινήστε τα μαγειρέματα. Δείτε επίσης εδώ πώς να κάνετε οικονομία στο μαγείρεμα. 

*Κηπουρική
Αν διαθέτετε κήπο ή βεράντα, σίγουρα θα χρειάζεστε ένα σωρό χρήματα για να αναθέσετε σε κάποιον να τον επιμελείται. Εκτός και αν μπορείτε να κάνετε εσείς κάτι για αυτό. Ήτοι, να περιποιείστε μόνοι σας τα φυτά σας, να γνωρίζετε από μεταφυτεύσεις, κατάλληλες εποχές, πότισμα και κλάδεμα, καθώς και να καλλιεργείτε τα δικά σας λαχανικά, που θα σας κάνουν –έστω σε μικρές δόσεις- έξτρα οικονομία. Συμβουλευτείτε ελληνικά blog κηπουρικής, όπως αυτό εδώ, για να μάθετε περισσότερα και δείτε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life πώς να φτιάχνετε το δικό σας κομπόστ για περισσότερη οικονομία. 

*Ράψιμο
Και δεν εννοούμε την ικανότητα να ράψετε ένα κουμπί που ξηλώθηκε – αυτό μπορείτε, κλασικά, να το αναθέσετε στη μαμά σας, ή και να μάθετε εδώ πώς να το κάνετε. Αλλά λίγες γνώσεις χειρισμού βελόνας και κλωστής μπορούν να κάνουν την γκαρνταρόμπα σας να μοιάζει ολοκαίνουρια, καθώς θα έχετε την δυνατότητα να ανανεώσετε τα ρούχα σας με μικρές προσθήκες. Δείτε μερικές ιδέες σε παλαιότερο δημοσίευμά μας

*Γυμναστική
Αν τα χρήματά σας δεν επαρκούν για την συνδρομή του γυμναστηρίου, δεν είναι ανάγκη να επιστρέψετε απογοητευμένοι στο παγωτό και τις σοκολάτες. Το ξέρουμε πως τις περισσότερες φορές που ξεκινήσατε μόνοι σας κάποιου είδους προπόνηση, εγκαταλείψατε γρήγορα επειδή δεν είδατε αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η μέθοδος είναι λανθασμένη. Απλώς το κάνετε λάθος. Για να ασκηθείτε σωστά, ακόμη και μόνοι σας, χωρίς την βοήθεια ενός personal trainer, ακολουθήστε τις οδηγίες στα σχετικά αφιερώματα του In2life που περιέχουν αναλυτικές οδηγίες και video tutorials για ολόκληρους κύκλους προπονήσεων. 

*Handmade δώρα
Το να εξασκηθείτε στην χειροτεχνία μπορεί να δώσει διέξοδο όχι μόνο στην καλλιτεχνική σας δημιουργικότητα, αλλά και στην τσέπη σας. Μάθετε να φτιάχνετε μόνοι σας καρτούλες, χειροποίητα δωράκια, σαπουνάκια, καλλυντικά, κοσμήματα από φαινομενικά «άχρηστα» ή φθηνά υλικά και εκπλήξτε τους φίλους σας με δωράκια που δεν σας βγάζουν εκτός προϋπολογισμού. Δείτε εδώ μερικές τέτοιες ιδέες και εδώ ιδέες για χειροτεχνίες που μπορούν να διακοσμήσουν τον χώρο σας καλαίσθητα και οικονομικά. 

*Παζάρεμα και διαπραγμάτευση
Κάποιες αγορές σηκώνουν παζάρι. Κάποιες υπηρεσίες με υπέρογκη χρέωση απαιτούν διαπραγμάτευση. Το να δέχεστε αγόγγυστα την τιμή που σας λένε είναι η εύκολη λύση. Το να διαπραγματεύεστε όμως, εκεί βέβαια που σας παίρνει είναι μια χρησιμότατη ικανότητα. Δεν είναι θράσος, αλλά κοινή λογική: Το να ζητήστε έκπτωση στο supermarket, όπου οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι άτοπο. Αλλά το να συζητήσετε μείωση ενοικίου με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού σας, να κάνετε παζάρια σε ένα παλαιοπωλείο ή να διαπραγματευτείτε το συμβόλαιό σας με μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό.

*Βάψιμο
Αν υπολογίσετε το ποσό που θα χρειαστείτε για την ανακαίνιση του σπιτιού σας, θα σας πιάσει ίλιγγος. Προτιμότερο είναι να πιάσετε εσείς τις βούρτσες και τα πινέλα, να πληρώσετε μόνο την μπογιά, και να βάψετε μόνοι σας τους χώρους του σπιτιού. Κι αν σας φαίνεται δύσκολο, σας έχουμε εδώ αναλυτικές οδηγίες και χρωματικές προτάσεις

*Φορολογική δήλωση
Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, οι απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα ηλεκτρονικά παραθυράκια, τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσετε και η προοπτική να κάνετε κάποιο λάθος που θα σας κοστίσει ακριβά, σας στέλνουν σε κάποιον λογιστή που αναλαμβάνει να συμπληρώσει και να υποβάλλει την φορολογική σας δήλωση με το αζημίωτο. Το οποίο αζημίωτο, δυστυχώς, ζημιώνει εσάς. Φροντίστε να αφιερώσετε λίγες ώρες τις ημέρες πριν την υποβολή της δήλωσής σας, διαβάστε και ενημερωθείτε για τα μυστικά και τις παγίδες στην φορολογία και αντιμετωπίστε μόνοι σας το «τέρας» της εφορίας. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει.

*Οι δεξιότητες των bytes
Έχετε μια εταιρία, μια μικρή επιχείρηση ή ένα επαγγελματικό project στα σκαριά. Εν έτει 2013, είναι απαγορευτικό να μην έχετε μια ιστοσελίδα ή ένα blog για να το προωθήσετε διαδικτυακά. Αντί να σπαταλήσετε χρήματα σε προγραμματιστές και web designers, δείτε εδώ τα SOS για την δημιουργία ιστοσελίδας, εδώ για την δημιουργία ενός blog και εδώ διάφορα δωρεάν σεμινάρια για τα βασικά του προγραμματισμού που έχουμε συγκεντρώσει. 

*«Ανακύκλωση»
Μην αφήνετε τίποτα να πάει χαμένο. Δείτε εδώ πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες να ξαναχρησιμοποιήσετε το ήδη χρησιμοποιημένο χαρτί στο σπίτι σας, και εδώ 25 νέες χρήσεις για παλιά σας αντικείμενα. 

*Φορμάτ
Χάλασε ο υπολογιστής σας; Προτού απευθυνθείτε στον πλησιέστερο «κομπιουτερά», δοκιμάστε μόνοι σας να επιλύσετε το πρόβλημα. Δείτε εδώ πώς να κάνετε φορμάτ… με τα χεράκια σας. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v