Σπιτικό ρεβεγιόν: Πώς να οργανώσετε το τέλειο πάρτι

Αν οι φετινές Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σάς προδιαθέτουν για πιο «παρεΐστικη» διασκέδαση, πάρτε ιδέες για να οργανώσετε το σπιτικό σας ρεβεγιόν βήμα-βήμα, χωρίς πολλά έξοδα αλλά με περισσότερα αυθεντικά χαμόγελα.
Σπιτικό ρεβεγιόν: Πώς να οργανώσετε το τέλειο πάρτι
του Γιώργου Κόκουβα

Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα αγαπημένα σας Χριστούγεννα ή τις καλύτερες παραμονές Πρωτοχρονιάς της ζωής σας. Είμαστε σίγουροι πως όσο καλά κι αν είχατε περάσει σε κάποια πίστα, όσο καλά κι αν είχατε φάει στο πιο ακριβό εστιατόριο της πόλης, όσες ώρες κι αν χορέψατε σε εκείνο το club, οι αναμνήσεις που θα βγουν πρώτες στην επιφάνεια θα είναι από εκείνα τα «σπιτικά» πάρτι που περιλάμβαναν τους δικούς σας ανθρώπους. Εκείνους με τους οποίους (και μόνο αυτούς) θέλετε να περάσετε τις δύο πιο γιορτινές νύχτες της χρονιάς. Εκείνες τις Παραμονές των παιδικών σας χρόνων που γελούσατε με τις κωμικοτραγικές οικογενειακές στιγμές, εκείνα τα πάρτι στα φοιτητικά σας διαμερίσματα ή εκείνα τα ρεβεγιόν με λίγους –ή και περισσότερους, αλλά πάντα- καλούς φίλους.

Τώρα πια, που οι πρώτες επιλογές, αυτές της πίστας, των ακριβών ρεστοράν και των clubs ζητούν περισσότερα από όσα οι περισσότεροι μπορούν να δώσουν για να κάνουν ρεβεγιόν, ίσως είναι καιρός να επιστρέψουμε, πιο απενοχοποιημένα από ποτέ, στα σπιτικά μας πάρτι. Και παρά την γκρίνια, να θυμόμαστε τα επόμενα χρόνια πως το καλύτερο ρεβεγιόν των τελευταίων χρόνων ήταν αυτό το 2012. Εμείς, φροντίσαμε να καταστρώσουμε έναν μίνι «οδηγό» για να οργανώσετε το δικό σας ρεβεγιόν, βήμα-βήμα, εύκολα και χωρίς πολλά περιττά έξοδα.

*Οργανώνοντας το ρεβεγιόν
Βήμα πρώτο: Αποφασίζουμε το… ρόστερ του πάρτι: ποιους θα καλέσετε ή με ποιους θα συν-διοργανώσετε την βραδιά. Μαζέψτε τους τελευταίους και αποφασίστε αν έχετε όρεξη για ποιο «μαζικό» πάρτι –αυτό σημαίνει πως ο καθένας θα καλέσει όλες του τις παρέες, οι οποίες με τη σειρά τους θα καλέσουν τις δικές τους κ.ο.κ. Αυτή η επιλογή προϋποθέτει μεγάλο χώρο και καλύτερη οργάνωση. Αντίθετα, μια πιο παρεϊστικη βραδιά μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα, μοιράζοντας τις αρμοδιότητες του πάρτι στα μέλη της παρέας. Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας οικογενειακής βραδιάς – μπορεί να έχετε επιθυμήσει τους δικούς σας ή το υπερβολικά μεγάλο, υπερβολικά διασκεδαστικό… σόι σας: Μπορείτε να οργανώσετε για φέτος μια πιο οικογενειακή βραδιά που θα την εκτιμήσουν οι δικοί σας.

*Προσκλητήρια
Εξετάστε το ενδεχόμενο να βάλετε μια πιο «παιχνιδιάρικη» πινελιά στο ρεβεγιόν σας: Αφού καταλήξετε στη σύνθεσή του, ετοιμάστε ένα πρωτότυπο προσκλητήριο για τους καλεσμένους – συμβατικό ή ηλεκτρονικό. Φροντίστε να του προσδώσετε έναν «αέρα» αποκλειστικότητας, κάνοντας τους παραλήπτες των προσκλήσεων να νιώσουν ότι θα συμμετάσχουν σε ένα… exclusive event. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα event στο Facebook και να τους προσκαλέσετε να πατήσουν το attend – από εκεί θα είναι πλέον υπερβολικά εύκολο να επικοινωνείτε και να οργανώσετε το πάρτι, επισημαίνοντας ανά πάσα στιγμή την πορεία των ετοιμασιών, το τι χρειάζεται ο καθένας π.χ. να συνεισφέρει, αν το πάρτι είναι «ρεφενέ», ώρα και διεύθυνση ή αλλαγές της τελευταίας στιγμής, χωρίς να χρειάζεται να παίζετε σπασμένο τηλέφωνο κάθε φορά που προκύπτει κάτι. Τέλος, την επομένη του πάρτι, μπορεί ο καθένας να ανεβάσει τις φωτογραφίες που τράβηξε στο ρεβεγιόν, ώστε να συγκεντρωθούν εκεί όλα τα στιγμιότυπα της βραδιάς.

*Τα καλά του ρεφενέ
Μιας και το αναφέραμε, ας το φέρουμε για τα καλά στο προσκήνιο: Πάρτι-ρεφενέ. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι υποτιμητικό, είναι εντελώς παρεΐστικο και οικονομικό. Και πέραν όλων των άλλων, είναι διαμετρικά αντίθετο σε όσες επισημότητες και καθωσπρέπει πρακτικές είχαμε συνηθίσει. Τα πράγματα είναι απλά: Στην παραπάνω πρόσκληση, αναθέτετε στον καθένα να φέρει από κάτι – όχι υποχρεωτικά, φυσικά, αλλά κάνοντας ξεκάθαρο ότι αν όλοι έρθουν με άδεια χέρια, θα φύγουν και με ελαφρώς άδεια στομάχια. Άλλωστε, είναι προτιμότερο να φέρουν ένα μπουκάλι κρασί, παρά ένα ακόμη διακοσμητικό για το σπίτι.

*Η διακόσμηση του ρεβεγιόν
Χριστούγεννα χωρίς λίγο γκι, λίγο κόκκινο και λίγες παραπάνω κιλοβατώρες για περισσότερο φως, δεν γίνονται. Όπως επίσης δεν γίνεται να ξοδέψετε πολλά μόνο και μόνο για να «ντύσετε» τον χώρο – είπαμε, αυτή τη φορά η ψυχή του πάρτι είναι η παρέα και όχι οι τύποι. Ωστόσο, εμείς φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε συμβουλές για να επιμεληθείτε μόνοι σας την χριστουγεννιάτικη εμφάνιση ενός χώρου, με DIY συμβουλές που θα βρείτε εδώ και οικονομικές αγορές από online εποχικά καταστήματα που θα βρείτε εδώ.

*Ο μπουφές του πάρτι
Αφού έχετε καλύψει το θέμα του αλκοόλ με τα ποτά που θα φέρει ο κάθε συνδιοργανωτής και καλεσμένος του ρεβεγιόν, ώρα να κανονίσετε τα του στομαχιού. Η καλύτερη λύση είναι ένας μπουφές με αρκετή ποικιλία που θα τους ικανοποιήσει όλους – από fast fooders μέχρι τους πιο καλοφαγάδες. Εδώ είναι ίσως που θα χρειαστείτε τον περισσότερο χρόνο και την περισσότερη βοήθεια: Μπείτε με παρέα και όρεξη στην κουζίνα ολοταχώς και ετοιμάστε:
-Finger food για το τσιμπολόγημα της Παραμονής με συνταγές που θα βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα του In2life.
-Γλυκά – παραδοσιακά ή και πιο «εναλλακτικά» θα βρείτε στο σχετικό μας δημοσίευμα.
-Εδώ μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε σε συνταγές που συνθέτουν ολοκληρωμένα χριστουγεννιάτικα γεύματα – διαλέξτε εύκολα ορεκτικά, νόστιμες σαλάτες, πληθωρικά πιάτα και επιδόρπια για όλα τα γούστα.

*Και από μουσική;
Αν στις τάξεις της παρέας συμπεριλαμβάνεται κάποιος DJ, τα πράγματα είναι πολύ απλά: Αφήνετε στις πλάτες του όλο το βάρος της μουσικής επένδυσης του ρεβεγιόν σας. Αν πάλι όχι, κανένα πρόβλημα: Ένα USB στικάκι μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί να το γεμίσετε με μουσικές που δεν θα απογοητεύσουν τους περισσότερους καλεσμένους σας. Για παράδειγμα, αν οι περισσότεροι στην παρέα σας είναι ροκάδες, αλλά εσείς φτιάξετε μια playlist που είναι κατά 50% γεμάτη επιτυχίες του Φοίβου, 40% electronica και 10% ροκ, μάλλον το πάρτι προμηνύεται γεμάτο κόσμο που κάθεται με ένα ποτό στο χέρι και σηκωμένο το φρύδι. Προτιμήστε σίγουρες λύσεις, με γνωστά κομμάτια από κάθε είδος, και συμβουλευτείτε τις λίστες με τα top tracks του 2012 που δημοσιεύονται συνεχώς αυτή την περίοδο για να δημιουργήσετε και μία μίνι μουσική αναδρομή στην χρονιά που πέρασε.

*Να μην παίξουμε και κάτι, έτσι για το καλό;
Ε να παίξουμε. Σε μία άκρη φροντίστε να υπάρχει πρόχειρη μια τσόχα και μερικές τράπουλες, μάθετε εκ των προτέρων μερικά κόλπα για αρχάριους στο σχετικό αφιέρωμα του In2life στο πόκερ, και σκεφτείτε εναλλακτικούς τρόπους να ποντάρετε χωρίς χρήματα – δεν περισσεύουν και πολλά άλλωστε, σωστά; Μπορείτε να έχετε φροντίσει να συνεισφέρετε όλοι οι συμμετέχοντες τον οβολό σας ώστε να αγοράσετε μαζί ένα δώρο για τον μεγάλο νικητή της γιορτινής τσόχας.

*Χρειάζονται δώρα;
Όχι, δεν χρειάζονται. Τουλάχιστον με τον απρόσωπο τρόπο που αυτά πήγαιναν και έρχονταν ως τώρα, με την μορφή άχαρων διακοσμητικών, περιττών μπιμπελό και «έτοιμων» δώρων που ανταλλάζαμε κάθε χρονιά με τους γνωστούς μας ή φέρναμε μαζί μας ως δώρα για τον οικοδεσπότη του πάρτι στο οποίο πηγαίναμε. Αυτή τη χρονιά κάντε μια αλλαγή, και διευκρινίστε πως αντί δώρου είναι προτιμότερο οι καλεσμένοι αφενός να φέρουν μαζί τους κάτι στο πλαίσιο του ρεφενέ, ή αντί δώρου να συγκεντρώσετε όλοι μαζί ένα ποσό για μια φιλανθρωπική οργάνωση. Ανάγκες υπάρχουν πολλές – πάρτε μερικές ιδέες από τον «χάρτη αλληλεγγύης» του In2life.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v