Φτιάξτε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια

Λατρεύετε τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές; Δείτε πώς θα στολίσετε το σπίτι σας με πρωτότυπα, εντυπωσιακά και κυρίως οικονομικά χριστουγεννιάτικα στολίδια που θα έχετε φτιάξει εύκολα, με τα χεράκια σας.
Φτιάξτε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια
της Έλενας Μπούλια

Υπάρχουν τρεις καλοί λόγοι για να φτιάξετε μόνοι σας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια του δέντρου και του σπιτιού σας φέτος. Ο ένας είναι, φυσικά, ο οικονομικός, καθώς θα χρειαστείτε πολύ λιγότερα χρήματα από όσα για να αγοράσετε στολίδια. Ο δεύτερος είναι η ύπαρξη μικρών παιδιών στο σπίτι, τα οποία θα ξετρελαθούν στην ιδέα ότι θα περάσουν μαζί σας χρόνο για να δημιουργήσουν κάτι τόσο ξεχωριστό.

Ο τρίτος λόγος, και κατά την γνώμη μας σπουδαιότερος, είναι ότι φτιάχνοντας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια του σπιτιού, όχι μόνο «βιώνετε» καλύτερα το αίσθημα των ημερών αλλά έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε στην διακόσμηση του σπιτιού σας την προσωπική σας πινελιά, το γούστο και το ταλέντο σας. Να κάνετε, δηλαδή, τα Χριστούγεννα «δικά σας» και να κερδίσετε τους επαίνους των αγαπημένων σας προσώπων.
Αφήστε που αυτές οι ώρες δημιουργίας θα δράσουν ως το καλύτερο αγχολυτικό!

Χριστουγεννιάτικο συρμάτινο στεφάνι
Φτιάξτε μόνοι σας ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο στεφάνι για να κρεμάσετε σε κάποια πόρτα του σπιτιού, χρησιμοποιώντας, ως βάση, δύο συρμάτινες κρεμάστρες και διάφορα άλλα διακοσμητικά, όπως, λεπτά κλαδάκια, γκι, κορδέλες, ύφασμα, γκοφρέ χαρτί και σχοινί ή χαρτοταινία.

Τι θα κάνετε;
Τεντώστε τις δύο κρεμάστρες έτσι ώστε να σχηματίζουν δύο κύκλους. Το άγκιστρο, στο πάνω μέρος, θα χρησιμεύσει για να κρεμάσετε το στεφάνι. Μπορείτε να ενώσετε τις κρεμάστρες με χαρτοταινία ή σχοινί και δέστε με σχοινί τα κλαδάκια που θα τοποθετήσετε γύρω-γύρω, όπως στο σχέδιο.

Αφού τοποθετήσετε, είτε με κόλλα είτε με σχοινί, όλα τα διακοσμητικά του στεφανιού σας, καλύψτε το άγκιστρο με μία κορδέλα και το στεφάνι σας είναι έτοιμο!

Διακοσμητικές μπότες για το τζάκι
Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε να φτιάξετε διακοσμητικές μπότες για το τζάκι. Θα χρειαστείτε ένα μέτρο λινάτσα (σε ό,τι χρώμα εσείς επιθυμείτε), την οποία θα κόψετε σε σχήμα μπότας (εκτυπώστε αυτό το σχέδιο για να σας βοηθήσει στο σωστό κόψιμο), σχοινί, κλωστή και βελόνα για ράψιμο, αποξηραμένα φρούτα (π.χ. πορτοκάλια και λεμόνια) και κλαδιά από πεύκο ή ό,τι φυτό θέλετε.

Τι θα κάνετε;
Αφού κόψετε τα δύο φύλλα για τη μπότα στο ίδιο σχήμα αρχίστε να ράβετε καλά τις άκρες, αλλά όχι το πάνω μέρος της μπότας για να μην «κλείσει», έχοντάς την γυρισμένη από την ανάποδη πλευρά του υφάσματος.

Αφήστε στο πάνω μέρος 5 εκατοστά υφάσματος για να γυρίσει προς τα έξω, ώστε να μπορέσετε εκεί να βάλετε διάφορα διακοσμητικά, όπως αποξηραμένα φρούτα. Για να μείνει το ύφασμα γυρισμένο προς τα έξω (φωτο), σιδερώστε το.

Για να διακοσμήσετε τη μπότα με γράμματα μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε σπάγκο, τον οποίον θα κολλήσετε ή θα ράψετε πάνω της. Για να την γεμίσετε στο κάτω μέρος χρησιμοποιήστε τσαλακωμένες εφημερίδες.

Τοποθετήστε μέσα στην μπότα κλαδιά από πεύκο ή από άλλα εποχιακά φυτά (π.χ. γκι, αλεξανδρινό), ράψτε μία κορδέλα στο πίσω μέρος της μπότας για να μπορεί να κρεμαστεί και είναι έτοιμη!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από παλιά -ψεύτικα- κοσμήματα
Σίγουρα έχετε στο σπίτι -ή στο σπίτι της γιαγιάς σας- παλιά faux bijoux, όπως πέρλες ή κολιέ με ημιπολύτιμους λίθους. Για να φτιάξετε με αυτά τα υλικά στολίδια είτε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο είτε για άλλα σημεία του σπιτιού θα χρειαστεί απλά να κόψετε τα κοσμήματα σε μέρη ή να λύσετε τις πέρλες από τα κολιέ και να τα ξαναδέσετε με την βοήθεια πετονιάς, υγρής κόλλας στιγμής, ενώ μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και κάποιες λεπτές κορδέλες. Για να φτιάξετε στολίδια από χάντρες σε μορφή μπάλας θα χρειαστείτε κομμάτια από αφρολέξ και μερικές καρφίτσες (από αυτές που χρησιμοποιούν οι μοδίστρες).

Τι θα κάνετε;
Για στολίδια σε σχήμα μπάλας περάστε σε κάθε καρφίτσα μερικές (2-3) μικρές χάντρες. Κάθε φορά που θα περνάτε από μία χρησιμοποιήστε λίγη υγρή κόλλα στιγμής για να μην κουνιούνται οι χάντρες. Κόψτε το αφρολέξ που έχετε σε σχήμα μπάλας ή σε ό,τι σχήμα προτιμάτε και τοποθετήστε μία-μία τις καρφίτσες με τις χάντρες στο αφρολέξ έτσι ώστε να το καλύψουν όλο. Όταν θα έχει σχεδόν γεμίσει το αφρολέξ από καρφίτσες με χάντρες αφήστε ένα σημείο του ελεύθερο για να κολλήσετε και να στερεώσετε και με μία καρφίτσα την κορδέλα ή την πετονιά που χρειάζεται για να κρεμάσετε το στολίδι.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από… σκάλα
Το πιο πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχετε ποτέ φανταστεί μπορείτε να το φτιάξετε χρησιμοποιώντας μία… σκάλα. Εντάξει, αν η σκάλα αυτή τυγχάνει να είναι ξύλινη και λευκή ή κόκκινη, ακόμα καλύτερα γιατί έτσι θα δώσει χρώμα στον χώρο σας. Αν πάλι είναι μεταλλική και δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να την βάψετε σε ό,τι χρώμα προτιμάτε αγοράζοντας ειδικό χρώμα για μέταλλα. Θα χρειαστείτε ακόμα διακοσμητικά φωτάκια και διάφορα άλλα κρεμαστά διακοσμητικά.

Τι θα κάνετε;
Αφού ανοίξετε την σκάλα και την τοποθετήσετε στο σημείο του σπιτιού που προτιμάτε θα πρέπει να υπολογίσετε πόσα μέτρα μήκος θα πρέπει να έχουν τα διακοσμητικά φωτάκια σας για να τυλίξουν καλά την σκάλα γύρω-γύρω. Έπειτα θα ξεκινήσετε από πάνω προς τα κάτω να την τυλίγετε, έτσι ώστε όταν θα «ανάβετε» τη σκάλα-δέντρο να φαίνονται τα φωτάκια σε σπειροειδή μορφή.

Από το καλώδιο των φώτων μπορείτε να κρεμάσετε διάσπαρτα μεγάλα και λαμπερά διακοσμητικά, όπως μπάλες ή αστέρια, ενώ σε κάποιο σημείο της σκάλας μπορείτε να τοποθετήσετε έναν φωτεινό -ή μη- Αϊ Βασίλη, ο οποίος θα μοιάζει να την ανεβαίνει.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες
Φτιάξτε υπέροχες χριστουγεννιάτικες κάρτες, τις οποίες μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε για την διακόσμηση του σπιτιού σας είτε να στείλετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Θα χρειαστείτε -έγχρωμα ή με σχεδιάκια- φύλλα από χαρτόνι και πατρόν με χριστουγεννιάτικα θέματα τα οποία θα βρείτε σε χαρτοπωλεία, λεπτές και φαρδιές κορδέλες σε διάφορα χρώματα, κόλλα για χαρτί και υγρή κόλλα στιγμής, χάρακα, ψαλίδι, μαρκαδόρους και ό,τι άλλα διακοσμητικά μπορείτε εσείς να φανταστείτε.

Τι θα κάνετε;
Για τη βάση της κάρτας αρκεί να κόψετε και να διπλώσετε στα δύο το χαρτόνι στο μέγεθος που επιθυμείτε. Για να τοποθετήσετε τα διακοσμητικά της κάρτας μπορείτε:

-να κόψετε ένα ακόμα κομμάτι χαρτόνι σε μικρότερο μέγεθος από αυτό της κάρτας, ώστε να μοιάζει η κάρτα με κορνίζα, και να το κολλήσετε στο μπροστά μέρος της. Πάνω σε αυτό μπορείτε να κολλήσετε πολύ μικρές πευκοβελόνες σε σχήμα στεφανιού. Κάτω από αυτό μπορείτε να κολλήσετε μία λεπτή κορδέλα, την οποία θα έχετε δέσει σε σχήμα φιόγκου.

-να κόψετε γράμματα ή αριθμούς (π.χ. το 2012) από πολύχρωμο γκοφρέ χαρτί ή από κορδέλες και να τα κολλήσετε πάνω στην κάρτα, στέλνοντας έτσι το δικό σας μήνυμα.

-να χρησιμοποιήσετε το πατρόν από χριστουγεννιάτικα θέματα για να χρωματίσετε με αυτό τις μονόχρωμες κάρτες και να κολλήσετε πάνω σε αυτές λεπτά πολύχρωμα κουμπιά, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο (π.χ. 4 μεγάλα κουμπιά στη βάση, από πάνω 3, από πάνω 2 και ένα μικρό κουμπί στην κορυφή (αν βρείτε κουμπί σε σχήμα αστεριού, ακόμα καλύτερα).

Εύκολα και γρήγορα:
Γιρλάντα από καραμέλες: Αγοράστε ή χρησιμοποιήστε όσες καραμέλες θέλετε για να γίνει πολύ μακριά η γιρλάντα σας. Κολλήστε με υγρή κόλλα στιγμής τις άκρες του ζελοφάν με το οποίο είναι τυλιγμένες οι καραμέλες και έχετε φτιάξει την πιο γλυκιά χριστουγεννιάτικη γιρλάντα!

Κρεμαστά αποξηραμένα φρούτα: Κόψτε ένα πορτοκάλι σε χοντρές ροδέλες. Τοποθετήστε τις ροδέλες σε αλουμινόχαρτο, πάνω σε ένα ταψί και ψήστε τις στον φούρνο στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία για τέσσερις ώρες. Στα ενδιάμεσα να τις αλλάζετε πλευρές και να ελέγχετε ότι δεν έχουν στεγνώσει εντελώς, ώστε να έχουν κρατήσει το χρώμα τους. Όταν θα είναι έτοιμες, περάστε σχοινί από το πάνω μέρος της κάθε ροδέλας και κρεμάστε τις από το δέντρο. Μπορείτε ακόμα να κρεμάσετε μικρά μήλα (φιρίκια) από το δέντρο, χρησιμοποιώντας λεπτό σύρμα, με το οποία θα τρυπήσετε το μήλο μέχρι την κάτω άκρη του, κάνοντας έναν μικρό κόμπο για να μην γλιστρήσει το μήλο. Σχηματίστε έναν γάντζο στο πάνω μέρος για να κρεμάσετε το στολίδι σας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κρεμάσετε κουκουνάρια ή βελανίδια.

Διακοσμητικό για το τραπέζι: Μία όμορφη ιδέα για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι να γεμίσετε κατά τα 2/3 του ένα μεγάλο, κυλινδρικό βάζο με καρύδια, καρπούς από κουμ κουατ και cranberries και να τοποθετήσετε πάνω-πάνω και στη μέση ένα κρεμ φαρδύ κερί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v