Πως να μαγειρέψετε σωστά τα λαχανικά σας

Πολλές συζητήσεις γίνονται για το ποιός είναι ο πιο "υγιεινός" τρόπος να μαγειρέψουμε τα λαχανικά μας, χωρίς αυτά να χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά. Βραστά, στον ατμό, ψητά ή τηγανιτά; Η απάντηση στο κείμενο που ακολουθεί.
Πως να μαγειρέψετε σωστά τα λαχανικά σας
Έχουμε μάθει πλέον τις θρεπτικές ιδιότητες των λαχανικών και όλοι συμφωνούμε για το πόσο ευεργετικά μπορεί να είναι για την υγεία μας. Εκεί που οι απόψεις διίστανται είναι όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματός τους. Οι επιλογές που έχουμε εδώ είναι δεκάδες, από βραστά και στον ατμό μέχρι σωτέ και τηγανισμένα, τα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν με χίλιους δυο τρόπους. Είναι όμως όλοι το ίδιο υγιεινοί; Η απάντηση είναι όχι. Και αυτό γιατί το κάθε λαχανικό έχει τον δικό του "προσωπικό" τρόπο μαγειρέματος. Ποιός είναι αυτός; Διαβάστε παρακάτω.

Ωμά λαχανικά

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται ωμά, έτσι ώστε να επωφεληθούμε στο έπακρον από τα θρεπτικά τους συστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ισχύει, όχι όμως πάντα. Στις τομάτες και την πιπεριά για παράδειγμα, τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο (μία ουσία που δρα ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου), το ζέσταμά για τριάντα λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατη αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε αυτή την ουσία και άρα είναι προτιμότερο να τις καταναλώνουμε ζεστές. Παρ'όλα αυτά το ζέσταμα μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Μαγειρεμένα λαχανικά

Από την μία πλευρά, το μαγείρεμα λαχανικών όπως τα καρότα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της Β- Καροτένης (μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α). Από την άλλη όμως, τα κονσερβοποιημένα καρότα ή τα φασόλια φαίνεται πως χάνουν τουλάχιστον το 95% από την βιταμίνη C που περιέχουν. Επίσης, λαχανικά όπως το σπανάκι χάνουν ένα μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά τους συστατικά με το βράσιμο, βάζοντάς μας σε μεγάλο ... δίλημμα για το ποιον τρόπο μαγειρέματος θα διαλέξουμε. Τι επιλογές έχουμε λοιπόν;

Το βράσιμο στον ατμό, το κανονικό βράσιμο, η χύτρα ταχύτητας, αλλά και ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος για τα λαχανικά μας με τον καθένα ξεχωριστά να αρμόζει περισσότερο σε ορισμένες κατηγορίες λαχανικών. Τα μπρόκολα και τα καρότα για παράδειγμα, είναι καλύτερο να βράζονται από το να τηγανίζονται ή να τα καταναλώνουμε ωμά. Αν και χάνουν ένα μικρό μέρος της βιταμίνης C, παρ'όλα αυτά διατηρούν όλα τα άλλα θρεπτικά τους συστατικά. Γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι κανένα λαχανικό δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να έχουμε ποικιλία και να ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή γεύση. Κανένα θρεπτικό συστατικό δεν εξαφανίζεται εντελώς. Απλά ελαττώνεται η συγκέντρωσή του. Επομένως, αν κάτι είναι γευστικό, είναι σίγουρο πως θα καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό και άρα θα επωφεληθούμε ακόμα περισσότερο από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχει να μας προσφέρει. Μπερδευτήκατε; Δεν υπάρχει λόγος. Απλά έχετε στο νου σας τα εξής:  

* Γενικά, μαγειρεύετε τα λαχανικά στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

* Για το βράσιμο και τον ατμό χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα νερού.

* Μην τα ξεφλουδίζετε πάντα. Πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά βρίσκονται στον φλοιό τους. (Εννοείται πως θα τα πλένετε πολύ καλά πριν)

* Τέλος, μια καλή ιδέα για το νερό που μένει από το βράσιμο είναι να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες ή σάλτσες!

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v