Επιβιώστε στην κίνηση

Καφές. Μπισκοτάκια. Μανιώδης αλλαγή σταθμών στο ραδιόφωνο. Καφές. Δεν μπορεί, θα υπάρχει κι άλλος τρόπος να περάσει η ώρα στην κίνηση. Φτιάχνουμε τη λίστα με τα δέκα πράγματα που πρέπει να έχει στο αυτοκίνητό του κάθε Αθηναίος, προκειμένου να αποφύγει τον εγκλεισμό σε ίδρυμα.
Επιβιώστε στην κίνηση
Αναρωτιέμαι, καμιά φορά, αν θυμούνται όλοι οι άνθρωποι την πρώτη φορά που έμειναν κολλημένοι στην κίνηση. Ελπίζω, βασικά, να τη θυμούνται, γιατί διαφορετικά είμαι κλινική περίπτωση. Γιατί εγώ τη θυμάμαι με πάσα ακρίβεια, κι ας ήταν χρόνια πριν. Καρέ καρέ. Θυμάμαι ότι ήταν η πρώτη φορά που κάπνιζα ενώ οδηγούσα –για την ακρίβεια, κρατούσα το τιμόνι και χαλάρωνα ανά 2-3 λεπτά το πάτημα στο φρένο–, ότι έτρωγα σπανακόπιτες νιώθοντας υπερβολικά τυχερή που τις είχα μαζί μου, ότι τηλεφωνούσα στο γραφείο, στην ολοκαίνουρια δουλειά μου, σχεδόν κλαίγοντας. Ότι έμεινα εκεί τρεις ώρες, που μου φάνηκαν αιώνες. Κι ότι μετά ήρθα στο γραφείο κι άρχισα να ρωτάω τον κόσμο τι κάνει για να περάσει η ώρα –και, κυρίως, για να ηρεμήσει– στην κίνηση. Φοβούμενη ότι θα ακούσω για Valium.

Τα οποία, βέβαια, θα ήσαν κι αυτά μια κάποια λύσις –αλλά σίγουρα όχι η μόνη. Καλή διάθεση και ολίγη από φαντασία να υπάρχει, και η ώρα στην κίνηση περνάει. Άσε που ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να τύχει την ώρα που αλλάζεις σταθμούς στο ράδιο μετά μανίας, βάζοντας στοιχήματα με τον εαυτό σου αν θα πετύχεις –τουλάχιστον– το αγαπημένο σου τραγούδι. Από το να προσέξεις –καιρός ήταν– το καινούριο café που άνοιξε στη γειτονιά μέχρι το να γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου. Αυτά συζητούσαμε προσπαθώντας να καταλήξουμε στη λίστα με τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχει κάθε Αθηναίος στο αυτοκίνητό του, προκειμένου να αποφύγει τον εγκλεισμό σε ίδρυμα.

Σε ένδειξη υψηλού φρονήματος κοινωνικής ευθύνης, αποφασίσαμε σήμερα να δημοσιοποιήσουμε αυτή τη λίστα, συμβάλλοντας αφιλοκερδώς στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

* Περιοδικά: Κατά προτίμηση καινούρια. Τα ένθετα των κυριακάτικων που δεν προλάβατε να διαβάσετε την Κυριακή. Το free press που δεν τελειώσατε –σιγά μην το τελειώνατε– το πρωί στο μετρό. Τις στοίβες που μαζεύετε στο τραπεζάκι του σαλονιού και δεν προλαβαίνετε ούτε να ξεφυλλίσετε. Για να μην πηγαίνουν και χαμένα.

* Βιβλία: Ενδείκνυνται κυρίως για σοβαρές περιπτώσεις κίνησης. Όχι, δηλαδή, για την κατάσταση που τα δελτία του Υπουργείου Μεταφορών θα χαρακτήριζαν «πυκνή ροή» –γκάζι, φρένο, γκάζι, φρένο– αλλά για ημέρες απεργιών των μέσων μαζικής μεταφοράς, πορειών στο κέντρο, καλοκαιρινών βραδιών Σαββάτου στην Παραλιακή, εξόδου από το Terra Vibe κλπ. Σε απλά ελληνικά, για όταν δεν κουνιέται τίποτα.

* Λουλούδια: Λουλούδια; Ναι, λουλούδια. Κατά προτίμηση σε μπουκέτο –έστω μικρό– γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος ή ποια μπορεί να οδηγεί –τρόπος του λέγειν πάντα– δίπλα σου –ή πίσω σου, ή μπροστά σου. Δηλαδή τι; Να δεις τον έρωτα της ζωής σου από το καθρεφτάκι και να μην ξέρεις πώς να τον προσεγγίσεις; Η κίνηση μας φέρνει όλους πιο κοντά.

* In Car PC: Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Κι όμως, υπάρχει. Ενίοτε λέγεται και carputer. Φανταστείτε, ας πούμε, την ώρα που οι γύρω σας καπνίζουν μανιωδώς, ή στην καλύτερη περίπτωση μιλάνε στο κινητό, εσείς να κάνετε update το profil σας στο facebook, να κάνετε chat, να στέλνετε mail, να παίζετε Warcraft, ακόμα και να δουλεύετε –που δε σας το ευχόμαστε, αλλά κάποιες φορές παρουσιάζεται και ανάγκη. Κι αν σκέφτεστε ότι, ακόμα κι αν υπάρχει κάτι τέτοιο, το κόστος του θα είναι απαγορευτικό, να σας ενημερώσουμε ότι οι τιμές ξεκινούν από 645 ευρώ –λίγα, αν υπολογίσετε τις ώρες που θα το χρησιμοποιείτε. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε το απλό και ταπεινό laptop σας –με κίνδυνο πάντα να εξαντληθεί η μπαταρία πριν φτάσετε στον προορισμό σας.

* Κινητό: Κατά προτίμηση με πολλά παιχνίδια. Και οπωσδήποτε με φορτιστή αυτοκινήτου. Για καλό και για κακό, πάρτε κι ένα blue tooth, γιατί θεωρητικά σύμφωνα με τον ΚΟΚ δε μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε –και το επιχείρημα ότι δεν οδηγείτε, απλά είστε σταματημένοι στην κίνηση ενδέχεται να μην πιάσει αν πέσετε σε ευσυνείδητο όργανο της τάξης. Αν έχετε κινητό με κάρτα φροντίζετε να έχετε το χρόνο ομιλίας ανανεωμένο, ιδιαίτερα σε ημέρες απεργιών, διαδηλώσεων κλπ –τα είπαμε, μην τα ξαναλέμε– σε διαφορετική περίπτωση αφήνετε τις ντροπές στην άκρη και αρχίζετε τις αναπάντητες σε φίλους και γνωστούς –εν ανάγκει και σε συμμαθητές από το δημοτικό. Δεν μπορεί, κάποιος θα είναι επίσης κολλημένος στην κίνηση και θα σας πάρει να μιλήσετε.

* Sudoku: Το σταυρόλεξο είναι ξεπερασμένο, το Playstation πολύ μεγάλο για να το κουβαλάτε μαζί σας –ιδιαίτερα αν δεν έχετε τηλεόραση στο αυτοκίνητο, την οποία δε συνιστούμε γιατί πάντα μπορεί να γίνει ένα θαύμα, να αδειάσει ξαφνικά ο δρόμος, να μείνει ανοιχτή, να εμφανιστεί η παρουσιάστρια του πρωινάδικου με ντεκολτέ και κάπως έτσι γίνονται τα ατυχήματα… Ενώ το Sudoku, πέραν του ότι είναι trendy και ακονίζει και το μυαλό που λέγαμε μικροί για τις σπαζοκεφαλιές, αποτελεί και μία πρώτης τάξεως αφορμή για κουβέντα με τα διπλανά αυτοκίνητα, αν κάπου κολλήσετε –είτε στο Sudoku είτε στον οδηγό.

* Άρωμα, αποσμητικό, καλλυντικά, σετ μανικιούρ: Θα χρειαστούν σε πολλές περιπτώσεις. Είτε επειδή φύγατε βιαστικά από το σπίτι και δεν προλάβατε να φτιαχτείτε όσο θα θέλατε –τώρα έχετε όλο το χρόνο δικό σας. Είτε για να μη σας δει απεριποίητο/η ο παραλήπτης των λουλουδιών που λέγαμε προηγουμένως. Είτε γιατί χάλασε το air condition και τόσες ώρες στο αυτοκίνητο άνθρωπος είστε, ιδρώσατε –αυτό για το άρωμα- αποσμητικό. Είτε γιατί απλά βαρεθήκατε να διαβάζετε περιοδικά και να μιλάτε στο τηλέφωνο και θέλετε να κάνετε κάτι άλλο. Όπως και να έχει, ένα νεσεσέρ στο αυτοκίνητο είναι πάντα χρήσιμο.

* GPS: Για την απίθανη περίπτωση που υπάρχει μη μπλοκαρισμένο παρακαμπτήριο στενάκι στη διαδρομή σας και μια –έστω και απειροελάχιστη– πιθανότητα να γλιτώσετε από την κίνηση. Να μην το ξέρετε;

* CD: Πολλά CD, κατά προτίμηση μη ταξινομημένα, για να έχετε και κάτι άλλο να κάνετε όταν βαρεθείτε να τα ακούτε. Αφιερώστε ένα μέρος των ελάχιστων ωρών που περνάτε εκτός δρόμου για να γράψετε τα αγαπημένα σας τραγούδια –ιδανικότερα τα πιο χαλαρωτικά. Metal και trance καλύτερα να αποφεύγονται– σε μερικά CD, και μη βασίζεστε στη λύση του ραδιοφώνου, γιατί εκτός του ότι το playlist στους περισσότερους σταθμούς της Αθήνας είναι κοινό, πόσες διαφημίσεις του Jumbo αντέχετε να ακούσετε επί τρεις ώρες και ανά μισάωρο;

* Χαμόγελο: Πρώτον, γιατί δεν ξέρετε ποιος μπορεί να το βλέπει. Δεύτερον, γιατί ποτέ κανείς δεν έκανε γνωριμίες –και δη στην Κηφισίας σε ώρα αιχμής– με τα φρύδια κατεβασμένα και το βλέμμα του δολοφόνου. Τρίτον, γιατί αυτό που χρειάζεται αυτή η πόλη είναι κυρίως και πρωτίστως θετική ενέργεια –πέραν της λύσης του κυκλοφοριακού, η οποία, όμως, όπως λέει και ο ειδικός στη δεξιά στήλη, δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ. Οπότε… χαλαρώστε κι απολαύστε το.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v