Δουλειά από το σπίτι με παιδιά: Σαν στο… γραφείο σας!

Δουλειά από το σπίτι, μέσω διαδικτύου. Ωραία. Και τα παιδιά; Μάλλον κάπου ανάμεσα στα πόδια σας. Απλές συμβουλές για να μπορέσετε να συνδυάσετε την ιδιότητα του γονέα με αυτή του εργαζόμενου (ή να πάρετε απόφαση πως αυτό δεν γίνεται!).        
Δουλειά από το σπίτι με παιδιά: Σαν στο… γραφείο σας!
Δουλεύετε στο Internet από το σπίτι; Και; Νιώθετε άνθρωποι της εποχής σας, έχοντας «καβαλήσει» το κύμα της τεχνολογίας; Μήπως κάπου κοντά στο σύγχρονο προφίλ σας και δίπλα στο ακριβό σας «ποντίκι» υπάρχουν δαχτυλάκια λερωμένα με μαρμελάδες και στα πόδια σας κάθε είδους παιχνίδια και κουδουνίστρες;

Ναι λοιπόν. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι μέσω διαδικτύου «hip» και «trend». Ορισμένοι εξ ημών, την ώρα που χτυπούν το πληκτρολόγιο, απαντούν σε ένα επείγον email ή στέλνουν ΙΜ messages, έχουν ταυτόχρονα να ετοιμάσουν μια… φρουτόκρεμα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Βασικά… λίγα πράγματα. Συγκεντρώσαμε βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν αν όχι να νιώσετε «σαν στο γραφείο σας», τουλάχιστον να ικανοποιήσετε βασικές και επείγουσες επαγγελματικές ανάγκες. Και αν δεν καταφέρετε ούτε αυτό, είναι πολύ πιθανό ότι μέχρι να τελειώσετε την ανάγνωση, θα έχετε εξοικειωθεί με τα εμπόδια που τα καμάρια σας βάζουν στο δρόμο σας προς την επαγγελματική καταξίωση!

1. Πρωινό ξύπνημα. Δεν είναι δημοφιλής, αλλά πάντως είναι λύση. Αν μπορείτε να ξυπνάτε επί παραδείγματι, στις 4.30 (!) είναι σίγουρο ότι θα έχετε γύρω στις τρεις ώρες ελευθερίας πριν αρχίσει ο χαμός με πρωινά, παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση κλπ.

2. Συνεργασία με τον/την σύζυγο. Η συνεργασία με το έτερον ήμισυ είναι πάντοτε ευκταία- άσε που υποτίθεται ότι αποτελεί και τον πυρήνα της αμφίβολης ποιότητος δέσμευση που λέγεται «γάμος». Ωστόσο, δεν είναι πάντα αυτονόητη. Μια είδους συνεννόηση, ακόμα και θέσπιση ειδικών βαρδιών ανάμεσα στους συζύγους θα βοηθήσει για εκ περιτροπής «απελευθέρωση» ενός εκ των δύο.

3. Ξενύχτι. Αν και ακούγεται… βάρβαρο είναι στην πράξη η συνηθέστερη πρακτική για όποιον πιέζεται από χρονικές προθεσμίες. Φτιάξτε ένα καφέ (όχι πολύ δυνατό) καληνυχτίστε τα βλαστάρια σας και αντί να ανοίξετε την τηλεόραση και το DVD player… ανοίξτε τον υπολογιστή σας. Ακόμα και αν δεν έχετε το κουράγιο για εντατική εργασία, μπορείτε να κάνετε ορισμένα drafts των δουλειών της επόμενης ημέρας ή να ξεδιαλύνετε κάποια emails.

4. Μαθέ τους να παίζουν μόνα τους. Αυτό βέβαια είναι ευκολότερο όταν είναι τουλάχιστον δύο. Επιτραπέζια παιχνίδια (που δεν είναι και θορυβώδη…), ίσως ακόμη και παιχνίδια στον υπολογιστή είναι η λύση. Αποφύγετε την εύκολη εναλλακτική του DVD με τα γνωστά παιδικά.

5. Συντονίστε τα. Νομίζετε πως κάθε φορά που τα αφήνετε να παίξουν μόνα τους είναι καταδικασμένα να σφαχτούν; Εξηγήστε τους πόσο αγαπημένα πρέπει να είναι και στην ανάγκη θεσπίστε βραβείο για τον πιο ήσυχο. Όντως, δεν είναι δεοντολογικό αλλά... δουλεύει!

6. Στείλτε τα στην γιαγιά τους. Το ξέρετε ήδη, το αγαπάτε. Δεν μπορεί όμως να είναι αυτή η μόνιμη λύση. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι καλοί και υπεραγαπούν τα εγγόνια, αλλά… δεν τα ανατρέφουν. Κρατείστε αυτή τη λύση για κάποιο πολύ σημαντικό project που πρέπει οπωσδήποτε να παραδοθεί εγκαίρως.

7. Πήγαινε σε ένα internet café ή σε μια βιβλιοθήκη. Τα νεύρα σας είναι τεντωμένα και η απροθυμία των παιδιών να διαβάσουν για το σχολείο ή να παίξουν ήσυχα, ελάχιστη. Τότε το να βρεθεί κανείς σε περιβάλλον ενηλίκων βοηθά. Ελάττωμα: Προϋποθέτει ότι έχει κάποιον να φυλάξει τα παιδιά ή ότι είστε έτοιμοι να τα αλυσοδέσετε στο υπόγειο και… ό,τι γίνει.

8. Παιχνίδι στην ύπαιθρο. Ακούγεται πολύ ωραίο και παιδαγωγικό. Πρακτικά όμως σημαίνει… πείτε τους να πάνε στον κήπο στο μπαλκόνι ή την γειτονική αλάνα ή οπουδήποτε. Νιώθετε τύψεις ως γονείς; Δεν θα έπρεπε. Θυμηθείτε όλα αυτά τα κλισέ που συχνά πυκνά μουρμουρίζετε με τους φίλους σας: «Παλιά, βγαίναμε και παίζαμε στους δρόμους, ενώ τα σημερινά παιδιά… όλο κλεισούρα και υπολογιστή». Τώρα είναι η ώρα!

9. Κάντε το παιδί μέρος του… προβλήματος. Αναθέστε του μια μικρή εργασία- μέρος υποτίθεται του συνόλου της επείγουσας δουλειάς που πρέπει να παραδώσετε. Αν είναι σε επαρκώς μεγάλη ηλικία (και πάντως όχι πολύ μεγάλη!) θα χαρεί να νιώσει χρήσιμο.

10 Κλείστε τον υπολογιστή. Δοκιμάσατε τα πάντα, αλλά… μάταια. Το παιδί είναι ανίκητο και εσείς παραδομένοι. Ασχοληθείτε μαζί του. Διαβάστε του το αγαπημένο του παραμύθι για 189η φορά, πάρτε του παγωτά και πατατάκια, κάντε το άλογο και επιτρέψτε του να σας καβαλήσει. Είναι ο νικητής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v