Ιστορίης Επίσκεψις: Εκπαιδευτικοί… αεί διδασκόμενοι

Μάθετε για το δωρεάν πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών που φιλοδοξεί να ανανεώσει την επαφή των εκπαιδευτικών με την Ιστορία.
Ιστορίης Επίσκεψις: Εκπαιδευτικοί… αεί διδασκόμενοι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προχωρά στην πραγματοποίηση του επιτυχημένου Προγράμματος «Ιστορίης Επίσκεψις. Μία επαναπροσέγγιση της Ιστορίας, των προβλημάτων και των μεθόδων της».

Η ανιδιοτελής πρωτοβουλία ανήκει στους διδάσκοντες του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιλαμβάνει σεμιναριακά μαθήματα συνολικής διάρκειας έξι εβδομάδων. Φιλοδοξεί να καταρτίσει όσους διδάσκουν ιστορία στη Μέση εκπαιδευση πάνω στις νέες θεωρίες και στους νέους τρόπους προσέγγισης των ιστορικών ζητημάτων.

Με το Πρόγραμμα Ιστορίης Επίσκεψις το Τμήμα επιδιώκει, μέσω εποπτικών μαθημάτων πυκνής στόχευσης, να φέρει τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε επαφή με τους τρέχοντες προβληματισμούς και τις νέες κατευθύνσεις της Ιστορίας (έννοια των θεσμών – του έθνους – της κοινότητας – της ταυτότητας / ιστορία των ηλικιακών φάσεων – του φύλου – της οικογένειας – του περιβάλλοντος – των νοοτροπιών κλπ), να καταδείξει την ιστορικότητα των εννοιών με βάση τις οποίες συζητούνται οι διαφορετικές ιστορικές περίοδοι και θεματολογίες ̇να συνεξετάσει την ελληνική ιστορία με την ιστορία όμορων ή μη λαών, να παρουσιάσει τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ιστορικοί στο έργο τους, να αναδείξει τις διαδρομές και τις κατασκευές της μνήμης και να εκθέσει τις πρακτικές της προφορικής ιστορίας.

Τα μαθήματα καλύπτουν ευρείες θεματικές ενότητες όπως: Ο αρχαίος κόσμος: Ανατολή – Ελλάδα – Ρώμη / Ο Βυζαντινός κόσμος και οι γείτονές του / Ο δυτικός κόσμος στους Μέσους και Νεότερους χρόνους / Η Οθωμανική ιστορία: από το οθωμανικό εμιράτο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού μιας αυτοκρατορίας (14ος αι. ‐ αρχές 20ού αι.) / Ο Νέος Ελληνισμός υπό τους Λατίνους και τους Οθωμανούς (13ος‐19ος αι.): θεσμοί, ιδεολογίες, ταυτότητες, πολλαπλές πραγματικότητες / Η ελληνική ιστορία στον μακρό 19ο αιώνα: εθνικές στοχεύσεις, κοινωνικές ανατροπές και πολιτικοί θεσμοί / Διασπορά, μετανάστευση, προσφυγιά: οι Οδύσσειες του Ελληνισμού (15ος‐20ός αι.) / Ο ελληνικός 20ός αιώνας: ελπίδες και συγκρούσεις στην εποχή των άκρων / Τομές και ωσμώσεις στην Παγκόσμια Ιστορία.

Παράλληλα με την κεντρική ιστορική προβληματική, στα μαθήματα θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν οι αισθητικές αναζητήσεις και τα κύρια χαρακτηριστικά των διαφόρων μορφών της τέχνης της κάθε εποχής. 

Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθ. Αντώνη Τρίτση) και θα πραγματοποιηθεί από 23-09-2016 έως 08-10-2016, από 11-11-2016 έως 19-11-2016 και από 02-12-2016 έως 03-12-2016.

Αναλυτικά στοιχεία για το Πρόγραμμα και τους όρους συμμετοχής σε αυτό καθώς και η αίτηση συμμετοχής βρίσκονται αναρτημένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.arch.uoa.gr Πληροφορίες στο τηλέφωνο του Τομέα Ιστορίας 2107277400.

Ακριβώς από κάτω, στα Σχετικά Έγγραφα, θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v