Οκτώ σημάδια ότι χρειάζεστε διακοπές

Μήπως το παρακάνατε με τη δουλειά; Ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα που δείχνουν ότι μάλλον ήρθε η ώρα για άδεια. 
Οκτώ σημάδια ότι χρειάζεστε διακοπές
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Το στρες στη δουλειά είναι συχνό φαινόμενο. Εν μέρει, ίσως να κάνει και καλό στην απόδοσή μας. Όμως σε υπερβολικές δόσεις προκαλεί προβλήματα – ψυχολογικά και σωματικά. Μάθετε ποια είναι τα σημάδια του, τα οποία «φωνάζουν» από μακριά πως χρειάζεστε επειγόντως διακοπές. 

Οι συνάδελφοι σας ρωτούν αν είστε καλά
Οι πρώτοι που καταλαβαίνουν αν είστε πιεσμένος και χρειάζεστε επειγόντως ένα διάλλειμα είναι συνήθως ο περίγυρός σας. Αν λοιπόν οι συνάδελφοί σας προσεγγίζουν κάθε τρεις και λίγο λέγοντάς σας ατάκες του στυλ «Είσαι καλά;», «Φαίνεσαι κουρασμένος», «Συνέβη κάτι», τότε ενδεχομένως αυτό να αποτελέσει σημάδι ότι το στρες κυριαρχεί στην εργασιακή σας ζωή και αυτό βγαίνει προς το… γραφείο. Μια άλλη περίπτωση είναι να συμπεριφέρεστε ασυνήθιστα νευρικά – «σπαστικά» και οι συνάδελφοί σας να κρατούν απόσταση από εσάς, την οποία δεν συνήθιζαν να κρατούν. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται να λείψετε για αρκετές μέρες, ένα Σαββατοκύριακο ή μία δύο ημέρες άδειας αρκούν. 

Κάνετε λάθη
Το χρόνιο στρες συνδέεται άμεσα με λάθη ή αμέλειες εν ώρα εργασίας. Αν είστε στη μέση κάποιου project και παρατηρείτε ότι δεν έχετε την απαραίτητη συγκέντρωση ή σας ξεφεύγουν πράγματα από δω και από κει, τότε καλό θα ήταν να κανονίσετε επειγόντως κάποιες ημέρες ξεκούρασης. 

Το σώμα σας το «φωνάζει»
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα παρατηρούνται ακριβώς τις περιόδους που το άγχος «χτυπάει κόκκινο» στην καθημερινότητά μας, και οποιαδήποτε ένδειξη θα πρέπει να σας ανησυχήσει: Τα μαλλιά που πέφτουν, τα εξανθήματα χωρίς προφανή λόγο, οι κολικοί, η αίσθηση υπερκόπωσης είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να μας πει ότι το πιέζουμε υπερβολικά και ότι χρειάζεται… ένα διάλειμμα. Άμεσα. 

Ύπνος; Ποιος ύπνος;
Αν έχετε μόνιμους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που ξύπνησατε χωρίς ξυπνητήρι, ακόμη και τα σαββατοκύριακα, τότε μάλλον χρειάζεστε διάλειμμα επειγόντως. Χωρίς επαρκή ύπνο, ο εγκέφαλος δύσκολα θα κάνει αποτελεσματικά την απαιτητική δουλειά που περιμένουμε από αυτόν. 

Νοιώθετε κυνικοί
Τα πάντα σας κάνουν να βαριέστε, τίποτα δε σας ενθουσιάζει και οι θετικές σκέψεις είναι απούσες από την καθημερινότητα. Από τη στιγμή που αυτή η κυνικότητα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, τότε ίσως είναι σημάδι ότι πάτε για… κάψιμο. 

Πονάνε τα… πάντα
Η πλάτη σας. Η μέση σας. Τα μάτια σας. Το κεφάλι σας. Όλοι αυτοί οι πόνοι είναι ένας τρόπος για το σώμα σας να σας δηλώσει ευθαρσώς ότι χρειάζεστε άδεια. Έρευνα του 2011 έδειξε ότι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, το αρνητικό περιβάλλον και τα εμπόδια στη δουλειά που μας δυσκολεύουν να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας συνδέονται με προβλήματα υγείας και πόνου στους εργαζόμενους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα όταν βρεθεί σε κατάσταση έντονου στρες απελευθερώνει χημικές ενώσεις οι οποίες προκαλούν φλεγμονές και αυξάνουν την ευερεθιστότητα στον πόνο. 

Το στομάχι σας είναι χάλια
Ο πονοκέφαλος δεν είναι το μοναδικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι κράμπες και το φούσκωμα στο στομάχι ενδεχομένως να αποτελούν και αυτά σημάδια πίεσης. Στομαχικά προβλήματα και προβλήματα στην πέψη συνδέονται με το στρες και αυτό επειδή το άγχος προκαλεί αλλαγές στα βακτήρια που «μένουν» στο γαστρεντερικό σύστημα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v