Πιο αποδοτικοί όσοι δουλεύουν με τον χρονότυπό τους

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σύμφωνα με το βιολογικό τους ρολόι, αντί για ωράρια κοινά για όλους, είναι πιο αποδοτικοί, λέει νέα έρευνα.
Πιο αποδοτικοί όσοι δουλεύουν με τον χρονότυπό τους
Πολύ πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους είναι όσοι δουλεύουν σύμφωνα με το βιολογικό τους ρολόι. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν γερμανοί ερευνητές, μελετώντας τους υπαλλήλους ενός εργοστασίου που χωρίστηκαν σε βάρδιες ανάλογα με το αν ήταν πρωινοί ή βραδινοί τύποι.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας πρότειναν την οργάνωση του εργασιακού χρόνου σύμφωνα με τον «χρονότυπο» κάθε ατόμου, ώστε να είναι πιο ευχαριστημένο, υγιές αλλά και αποδοτικό στην εργασία του.

Κάθε άνθρωπος, διευκρινίζουν, έχει διαφορετικό βιολογικό ρολόι (ή αλλιώς χρονότυπο) γεγονός που μας διακρίνει σε πρωινούς και νυχτερινούς τύπους. Ωστόσο, τέσσερις στους πέντε ανθρώπους εργάζονται κόντρα στο βιολογικό τους ρολόι, καθώς αναγκάζονται να είναι σε εγρήγορση όταν κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται. Η κατάσταση αυτή, που έχει ονομαστεί από τους βιολόγους «κοινωνικό jetlag», έχει ήδη σχετιστεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.

Στο πείραμα των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιατρικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο «Ludwig-Maximilian» του Μονάχου συμμετείχαν 114 εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλου. Οι επιστήμονες αρχικά κατέγραψαν το πρότυπο ύπνου του καθενός και από πόση έλλειψη ύπνου υπέφεραν κατά μέσο όρο. Κάθε εργαζόμενος εντάχθηκε σε μια πρωινή, βραδινή ή ενδιάμεση ομάδα και ξεκίνησε να δουλεύει σε μια βάρδια που ταίριαζε στο βιολογικό του ρολόι. Οι ερευνητές εν συνεχεία κατέγραψαν το πρότυπο ύπνου, τα επίπεδα στρες, το αίσθημα ευτυχίας και γενικά την κατάσταση του κάθε ατόμου για πέντε μήνες.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, όπου δημοσιεύεται η έρευνα, οι επιστήμονες εντόπισαν βελτιώσεις τόσο στην απόδοση των εργαζομένων, όσο και στην υγεία τους και στο πόσο ευτυχείς ένιωθαν.

«Μια αναδιοργάνωση της βάρδιας σύμφωνα με τον χρονότυπο κάθε εργαζομένου του έδωσε την δυνατότητα να κοιμάται περισσότερο τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στον ελεύθερο χρόνο του να μην προσπαθεί να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες ύπνου. Και όταν ο άνθρωπος κοιμάται καλά έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο αποδοτικός, η υγεία του βελτιώνεται, παίρνει λιγότερες αναρρωτικές άδειες, και αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ τους εργοδότες», εξηγεί ο Δρ Τιλ Ροενεμπεργκ, επικεφαλής των ερευνητών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v