Στα ύψη η διάκριση κατά γυναικών σε χώρους εργασίας

Αύξηση διακρίσεων κατά γυναικών σε εργασιακούς χώρους σημειώνεται τα χρόνια της κρίσης σύμφωνα με την έκθεση «Φύλο και Εργασιακές Σχέσεις».
Στα ύψη η διάκριση κατά γυναικών σε χώρους εργασίας
Το πρόβλημα των διακρίσεων λόγω φύλου σε χώρους εργασίας αντί να εξασθενεί στην εποχή της οικονομικής κρίσης, φαίνεται να παγιώνεται. Ακόμα και στις περιπτώσεις μαζικών περικοπών στις επιχειρήσεις, οι γυναίκες είναι οι πρώτες που κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Μισθολογικές διαφορές, καταπάτηση προβλεπόμενων δικαιωμάτων, όπως το επίδομα της μητρότητας, περιορισμένη δυνατότητα ανέλιξης, ακόμα και «απαγόρευση» εγκυμοσύνης θέτουν τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση σε αντίθεση με τους άντρες.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη «Φύλο και Εργασιακές Σχέσεις», πολλές γυναίκες απολύονται κατά την άδεια μητρότητας ή επιστρέφοντας διαπιστώνουν ότι έχει προσληφθεί άλλος εργαζόμενος στη θέση τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γυναίκες απολύονται μόλις ανακοινώνουν στον εργοδότη την εγκυμοσύνη τους. Οι σχετικές αναφορές που έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη το 2013 ήταν κατά 25% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v