Τι χρειάζεται για να ξεκινήσετε μία επιχείρηση;

Βρήκατε την ιδέα, πιστέψατε σε αυτήν και οραματίζεστε ήδη τον ρόλο σας ως νέο επιχειρηματία. Τώρα προσγειωθείτε, πατήστε ξανά στα πόδια σας κάντε ένα προς ένα τα τέσσερα βήματα που θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη του μεγαλόπνοου σχεδίου σας.
Τι χρειάζεται για να ξεκινήσετε μία επιχείρηση;
Σε εποχές οικονομικής κρίσης η έναρξη μιας νέας επιχείρησης αποτελεί τεράστιο ρίσκο, το οποίο δύσκολα μπορεί να αποφέρει άμεσα τα κέρδη που θα υπόσχονταν άλλες εποχές. Για πολλούς, όμως, η εποχή αυτή φαντάζει και ως ιδανική επενδυτική ευκαιρία, με την ελπίδα ότι θα κάνουν μία μέτρια ή κακή αρχή μεν, αλλά ορισμένα κόστη θα είναι χαμηλότερα και ότι έχουν να προσβλέπουν σε καλύτερες μέρες. Η απόφαση έναρξης μιας επιχείρησης δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι η μοναδική λύση και άπαξ την πάρει κανείς, το μόνο που έχει να κάνει από εκεί και πέρα είναι σταθερά και προσεκτικά βήματα.

Βήμα 1ο: Η ιδέα
Αρχή πάντων… η ιδέα. Και το κατά πόσο υλοποιήσιμη είναι, βέβαια, αυτή. Η ιδέα αποτελεί πάντα προϊόν της φιλοδοξίας και της προσωπικότητας του κάθε μέλλοντα επιχειρηματία. Η κινητήριος δύναμη της ιδέας συνήθως είναι π.χ. η πείρα του ενδιαφερόμενου στον χώρο που θα ‘στήσει’ την επιχείρηση, οι τάσεις της αγοράς την εκάστοτε εποχή σύμφωνα με όσα βλέπει και ακούει γύρω του, τα ενδιαφέροντά του, τα παιδικά του όνειρα ή κάποια τυχαία περιστατικά, τα οποία τον έφεραν μπροστά σε αυτή την ιδέα.

Ωστόσο, για να διαπιστώσει από μόνος του ο ενδιαφερόμενος -και πριν ακόμα βουτήξει στα βαθιά- κατά πόσο αυτή η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί, θα πρέπει να απευθύνει ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό του αλλά και σε άτομα γύρω του, κάποια εκ των οποίων μπορεί να έχουν μία καλύτερη εικόνα του χώρου στον οποίον σκέφτεται κανείς να επεκταθεί. Ερωτήσεις όπως: Θα έβρισκε ανταπόκριση η ιδέα μου στην αγορά; Θα μπορούσε η επιχείρησή μου να είναι επικερδής; Έχω τα απαραίτητα προσόντα για να ‘στήσω’ αυτή την επιχείρηση; Τι αποτέλεσμα είχαν άλλοι που το δοκίμασαν πριν από εμένα; Αν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η επιχείρηση έχει πραγματικά ελπίδες να πετύχει, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο δεύτερο βήμα.

Βήμα 2ο: Ο λογιστής
«Το σημαντικότερο βήμα που έχει να κάνει όποιος ετοιμάζεται να ανοίξει μία νέα επιχείρηση είναι να βρει έναν καλό λογιστή», μας λέει ο λογιστής – φοροτεχνικός κ. Κων/νος Παπαγεωργίου, ο οποίος διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. «Με την βοήθεια του λογιστή, ο ενδιαφερόμενος θα αποφασίσει αν θα πρόκειται για ατομική επιχείρηση ή εταιρία. Θα οριστεί έτσι το νομικό πρόσωπο της εταιρίας, ανάλογα με τα κέρδη που υπολογίζεται αυτή να έχει. Δουλειά του καλού λογιστή είναι δημιουργήσει τέτοιο ‘πρόσωπο’ για την επιχείρηση, ώστε ο πελάτης του να πληρώνει τους λιγότερους δυνατούς φόρους –στα πλαίσια του νόμιμου, φυσικά. Αυτή είναι μία δουλειά που μόνο ένας λογιστής μπορεί να κάνει», εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι για την περίπτωση ατομικής επιχείρησης, οι διαδικασίες ίδρυσης είναι απλές και όχι ιδιαίτερα χρονοβόρες, ενώ για εταιρίες απαιτούνται πολύπλοκες νομικές διαδικασίες και φυσικά, η βοήθεια συμβολαιογράφου. Τονίζει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με παροχή υπηρεσιών απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκ μέρους του ενδιαφερόμενου. Έτσι, είναι αδύνατο για κάποιον που δεν είναι λογιστής να ανοίξει φοροτεχνικό γραφείο ή για κάποιον που δεν είναι γιατρός να ανοίξει ιατρείο. Αντίθετα, ένα εμπορικό μαγαζί μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει από οποιονδήποτε. Ειδική άδεια λειτουργίας -άσχετα με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος- απαιτούν επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, φαρμακεία, φυτώρια κ.λ.π. Αναλυτικότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο λογιστής-φοροτεχνικός σας.

Βήμα 3ο: Το κεφάλαιο
Εκτός κι αν το έχετε ήδη στην άκρη να… αυγατίζει, για να ανοίξετε την επιχείρησή σας θα χρειαστείτε ένα εύλογο κεφάλαιο. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα το αναζητήσετε σε κάποια τράπεζα, υπό τη μορφή επαγγελματικού δανείου. Αυτή είναι η στιγμή που πραγματικά μπαίνει ο μέλλων επιχειρηματίας στα βαθιά. «Δε μπορεί να πάρει κανένας νέος επιχειρηματίας δάνειο από την τράπεζα αν δεν έχει κάποια εξασφάλιση –συνήθως κάποιο ακίνητο για προσημείωση», λέει καταρχήν ο τραπεζικός σύμβουλος σε μεγάλη ιδιωτική τράπεζα κ. Κων/νος Κουτρούμπας. Και εξηγεί ότι, ειδικά τέτοιες εποχές, καμία τράπεζα δεν μπορεί να εγγυηθεί για έναν νέο -ή όχι- άνθρωπο που κάνει τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα, αν αυτός δεν έχει τίποτε άλλο στο όνομά του.

Τα πράγματα, βέβαια, αλλάζουν στην περίπτωση που κανείς έχει ήδη μία κερδοφόρα επιχείρηση, έστω και με λίγα χρόνια ζωής, και χρειάζεται ένα δάνειο για να την ενισχύσει. «Τότε η τράπεζα μπορεί, χωρίς άλλη εξασφάλιση, να του δανείσει ένα μικρό ποσό», λέει ο κ. Κουτρούμπας συμπληρώνοντας ότι «το ποσό αυτό μπορεί φυσικά να μεγαλώσει αν κανείς έχει κάποιο ακίνητο να προσημειώσει». Φυσικά, ρόλο στο κατά πόσο θα δώσει η τράπεζα το δάνειο παίζει και η ιδέα της ίδιας της επιχείρησης. «Αν έρθει ένα νέο παιδί και ζητήσει να ‘στήσει’ μία δουλειά για την οποία δεν έχει ιδέα, είναι μάλλον απίθανο να πάρει δάνειο», καταλήγει.

Πριν, ωστόσο, στραφείτε σε κάποια τράπεζα, απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για ενδεχόμενη επιδότηση, καθώς διαθέτει ορισμένα πολύ χρήσιμα προγράμματα ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών και πρώην ανέργων.

Βήμα 4ο: Η επιχείρηση
Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να φτάσετε στο δάνειο έχετε ήδη βρει τον χώρο στέγασης της επιχείρησής σας, πιθανώς και το προσωπικό. Ειδικά ο χώρος πρέπει από νωρίς να έχει εξασφαλιστεί προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα συμβόλαια. Όταν πλέον έχετε καταφέρει να εξασφαλίσετε το απαιτούμενο κεφάλαιο και η επιχείρησή σας βρίσκεται στα σκαριά, και αφού θα την έχετε δηλώσει στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, η οποία θα σας εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, είστε σχεδόν έτοιμοι για να ξεκινήσετε.

Η πρόσληψη του προσωπικού, η οποία απαιτεί δήλωση εκ μέρους σας στον ΟΑΕΔ, καθώς και στο ΙΚΑ, είναι μία σημαντική υπόθεση με την οποία θα πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά. Σκοπός κάθε σοβαρού εργοδότη είναι να προσλαμβάνει και να διατηρεί στην εργασία ανθρώπους που θα είναι πραγματικά άξιοι και ικανοί, που θα αγαπούν την δουλειά τους και θα φανούν πολύτιμοι στην επιχείρηση. Για να διατηρήσουν, βέβαια, τον ενθουσιασμό τους, θα πρέπει στα άτομα αυτά ο εργοδότης να φέρεται σωστά και να τα αμείβει αξιοκρατικά. Ένας λογιστής-φοροτεχνικός θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τα νομικά-εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων σας.

Ενώ ο χώρος της νέας σας επιχείρησης θα ολοκληρώνεται και το προσωπικό σας θα είναι έτοιμο να αναλάβει εργασία, μία τελευταία συμβουλή απομένει για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή αρχή: Να είστε καλοπληρωτές. Είτε πρόκειται για το νοίκι του χώρου, είτε για τους μισθούς των υπαλλήλων σας, είτε για τους εμπόρους και τους συνεργάτες σας, είτε -ακόμα περισσότερο- για το δάνειο στην τράπεζα, τις δόσεις στην εφορία και τους λογαριασμούς, ο επιχειρηματίας που τιμά τον λόγο του και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από όλους και έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες, όχι μόνο να «βγάλει καλό όνομα στην αγορά» που είναι προτιμότερο και από την πιο ακριβή διαφήμιση, αλλά και να μην αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα σε ένα δεύτερο ή τρίτο πιθανό δάνειο ή στις σχέσεις του με την εφορία.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v