Καλοκαιρινές δουλειές: Βάλτε την καριέρα στον πάγο

Οι μεγάλες αποφάσεις και τα σοβαρά βήματα σταδιοδρομίας μπορούν να περιμένουν. Η δουλειά το καλοκαίρι πρέπει να απέχει έτη φωτός από γραφεία με λάμπες φθορίου και air condition. Αν επιμένετε να δουλέψετε, τουλάχιστον κάντε το με ανάλαφρη διάθεση. Και σαγιονάρες.
Καλοκαιρινές δουλειές: Βάλτε την καριέρα στον πάγο
Δεν έχει σημασία αν η εταιρεία «χτυπήθηκε» από την κρίση και άρχισε τις περικοπές, αν είστε φοιτητής που βαρέθηκε να κάθεται –ξανασκεφτείτε το– ή αν απλά ψάχνετε ιδέες και τρόπους να συμπληρώσετε το επίδομα της άδειας και να μην καταλήξετε πάλι διακοπές σε εξοχικά φίλων. Η δουλειά το καλοκαίρι επιβάλλεται να είναι πιο κοντά στον ορισμό του χόμπι επί πληρωμής, κι όσο πιο μακριά γίνεται από γραφεία με air condition. Τα σοβαρά βήματα σταδιοδρομίας και τις μεγάλες αποφάσεις καριέρας τις αφήνουμε για τον Σεπτέμβρη. Προς το παρόν θα μας άρεσε να είμαστε…

Ξεναγοί στην Αθήνα (ή και αλλού)
Γνωρίζετε το ιστορικό κέντρο καλύτερα από την παλάμη σας; Έχετε ανακαλύψει γωνιές στο νησί όπου περνούσατε μικροί τα καλοκαίρια με τους γονείς σας που δεν τις ξέρουν ούτε οι ντόπιοι; Έχετε ξεναγήσει έστω έναν φίλο που ήρθε από το εξωτερικό εις τας αρχαιοτήτας και το καταδιασκεδάσατε; Τότε γιατί να μην το κάνετε (καλοκαιρινό) επάγγελμα; Μια αναζήτηση του όρου “Athens walking tours” στο Google επιστρέφει περισσότερα από 200.000 αποτελέσματα –διάβαζε υποψήφιους εργοδότες.

Αν, πάλι, το σκέφτεστε για ξενάγηση στο νησί, ή στο χωριό, ή οπουδήποτε θα βρίσκεστε το καλοκαίρι, και δεν υπάρχει σχετική υπηρεσία ή γραφείο, γιατί να μην το δημιουργήσετε εσείς; Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια απλή ιστοσελίδα –το κόστος που θα πληρώσετε για ένα domain του τύπου katomagoulitsawalkingtours.gr είναι αμελητέο, της τάξεως των 25 ευρώ το χρόνο– κι έχετε πανέτοιμη μια επιχείρηση χωρίς καθόλου ανταγωνισμό. Ε, κι αν κολλήσετε τελικά με τη δουλειά, γράφεστε το χειμώνα σε μια σχολή ξεναγών και το ακολουθείτε και σαν μόνιμο επάγγελμα.

Συν: Κάνετε νέες γνωριμίες, εξασκείτε όλες εκείνες τις γλώσσες που μαθαίνατε μικροί και νομίζατε ότι έχετε ξεχάσει, δουλεύετε ελάχιστες ώρες την ημέρα –ανάλογα με τον αν θα προσληφθείτε σε κάποια εταιρεία ή δημιουργήσετε τη δική σας, μπορεί να δουλεύετε και μόνο όταν θα έχετε όρεξη– και ξαναερωτεύεστε την πόλη, το χωριό ή το νησί από την αρχή.

Πλην: Περπατάτε πολλές ώρες μέρα μεσημέρι κάτω από τον αμείλικτο ελληνικό ήλιο. Δε βγάζετε μια περιουσία.

Ταξιθέτης/ ταμίας σε φεστιβάλ
Μπορεί το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να συμπλήρωσε για φέτος τις θέσεις του, η ελληνική επαρχία, όμως, όπως και οι δήμοι της Αττικής, μετρούν ουκ ολίγα θερινά φεστιβάλ (Καλαμάτας, Ολύμπου, Ναυπλίου, Υμηττού, Σύρου, Καβάλας και Φιλίππων, για να αναφέρουμε μερικά) που χωρίς προσωπικό απλά δεν υφίστανται. Κι εδώ είναι που έρχεστε εσείς, να εγγυηθείτε την ευημερία τους, ως ταξιθέτης ή ταμίας στους εξαιρετικούς –ανοιχτούς, φεστιβαλικούς, άκρως καλοκαιρινούς, εμποτισμένους με το μεγαλείο της αρχαιότητας σε πολλές περιπτώσεις– χώρους τους.

(Μεγάλο) συν: Βλέπετε δωρεάν τις παραστάσεις. Δουλεύετε μόνο βράδυ, και σχολάτε πάντα νωρίς.

(Αμελητέο) πλην: Κάποιες από αυτές μπορεί να μη σας αρέσουν.

Καλλιτέχνης (που πουλά χειροτεχνίες στο νησί)
Δεν είναι ανάγκη να φτιάχνεται κοσμήματα –αν και αυτά είναι που έχουν την πιο σίγουρη πελατεία από καταβολής νησιώτικου σοκακίου. Σκεφτείτε δημιουργικά: μπορείτε να ζωγραφίζετε σπιρτόκουτα, να φτιάχνετε αστείες κατασκευές από καπάκια μπύρας, να κόβετε αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και να κατασκευάζετε τασάκια –κάνετε και καλό στο περιβάλλον, είναι μια μορφή αυτοσχέδιας ανακύκλωσης. Αν το ντύσιμό σας περιλαμβάνει και μια μπαντάνα, ή ένα ψάθινο καπέλο, και ριχτά ρούχα, θα επιτύχετε και το σωστό marketing της δουλειάς σας.

Αν νομίζετε ότι θα ντρέπεστε να περνά ο κόσμος και να σας βλέπει στην άκρη του δρόμου με αυτά τα ρούχα, να πουλάτε αυτά τα πράγματα, σκεφτείτε ότι ντροπή είναι αυτή η οικονομική κρίση, στην οποία μας έφεραν άνθρωποι που βρίσκονταν στην άκρη φαρδιών λεωφόρων, μέσα σε γυαλιστερά κτίρια και με φανταχτερά ρούχα. Μόνο που αυτοί δεν πουλούσαν τίποτα. Εσείς τουλάχιστον δημιουργείτε χειροπιαστά αντικείμενα.

Συν: Αφήνετε ελεύθερη την καταπιεσμένη καλλιτεχνική σας φύση. Απολαμβάνετε τη χαρά της δημιουργίας. Γνωρίζετε κόσμο. Δουλεύετε μόνο όποτε έχετε όρεξη.

Πλην: Το κόστος διαμονής στο νησί δεν καλύπτεται από τα έσοδά σας. Μπορείτε να ασκήσετε το επάγγελμα μόνο σε μέρος που έχετε εξασφαλισμένη στέγη. Η αγορά του Μοναστηρακίου είναι κορεσμένη.

Εποχικό προσωπικό
Σε beach bar, σε café, σε ταβερνάκι πλάι στο κύμα, σε ξενοδοχείο, στην πισίνα του, σε μαγαζί με σουβενίρ… Η κατηγορία «τουριστικές επιχειρήσεις» χωράει και περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις ενός νησιού, οι οποίες πάντα ψάχνουν εποχικούς υπαλλήλους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ανάλογα, δε, με τον τύπο τις επιχείρησης που θα διαλέξετε, απολαμβάνετε και ειδυλλιακό περιβάλλον εργασίας, και χαλαρό dress code, και δωρεάν σφηνάκια από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ναι, το beach bar προτείνουμε.

Συν: Ειδυλλιακό περιβάλλον εργασίας, χαλαρό dress code, δωρεάν σφηνάκια από το πρωί μέχρι το βράδυ. Επίσης, δωρεάν διαμονή στο νησί. Κάποιες φορές και δωρεάν σίτιση (όχι στην περίπτωση του beach bar –δε γίνεται να τα έχετε και όλα).

Πλην: Αλλεπάλληλα hangovers από τα σφηνάκια, από τα οποία δεν προλαβαίνετε να συνέλθετε, καθότι το επόμενο πρωί πρέπει να πάτε για δουλειά.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v