Προαγωγή: Πώς θα την αποκτήσετε

Πως θα κατακτήσετε μία νέα θέση στα ανώτερα κλιμάκια της εταιρίας σας; Εφαρμόστε τις ακόλουθες συμβουλές και πείστε τους προϊσταμένους σας πως το άτομο που ψάχνουν... είστε εσείς. 
Προαγωγή: Πώς θα την αποκτήσετε

Όταν προκύπτει μία νέα θέση σε κάποια εταιρία, θυμίζει μπάλα στις κερκίδες ενός γηπέδου ποδοσφαίρου: Όλοι την θέλουν. Η επιθυμία, όμως, από μόνη της δυστυχώς δεν είναι αρκετή για να σας χαρίσει τη δουλειά. Το αποτέλεσμα θα καθοριστεί από τον πιο φιλόδοξο.

Η κατάκτηση, λοιπόν, μίας νέας θέσης δεν έχει να κάνει μόνο με την τύχη και το σωστό timing, αλλά και με την τοποθέτηση του εαυτού μας στην πρώτη θέση της λίστας των υποψηφίων πριν παρθεί η τελική απόφαση. Πώς θα γίνει αυτό; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, συγκεντρώστε τις δυνάμεις σας και στοχεύστε… στην κορυφή!

1. Γνωστοποιήστε ότι θέλετε τη δουλειά
Λέγοντας απλά στον εργοδότη σας ότι θέλετε τη δουλειά, είναι ένας από τους πιο προφανείς και δεδομένους τρόπους να διεκδικήσετε μία νέα θέση. Σε αντίθεση με αυτά που φαντάζεστε, οι εργοδότες δεν κατακλύζονται από αιτήματα εργαζομένων που επιθυμούν διακαώς να εργαστούν περισσότερο και να αναλάβουν παραπάνω ευθύνες.

Ο τυπικός εργοδότης ανησυχεί περισσότερο για το ποιος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ποιος κοιμάται στο γραφείο του και ποιος περνά περισσότερο χρόνο στο MySpace αντί στα conference calls. Αν ανήκετε στους λίγους και καλούς εργαζόμενους που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κάνει τη ζωή του διευθυντή εύκολη, μη ντραπείτε. Πείτε του ακριβώς αυτό που θέλετε. Το πιθανότερο είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε αυτό που θέλετε.

2. Δείξτε υπευθυνότητα
Σε συνδυασμό με την εμφανή επιθυμία σας για τη θέση, αποδείξτε ότι είστε το κατάλληλο άτομο που μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Οι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι εσείς θέλετε να αυξήσετε τις αποδοχές σας, αλλά για το πώς θα καλύψουν τη θέση με το πιο υπεύθυνο άτομο. Αποδείξτε πως αυτό το άτομο είστε εσείς: Δείξτε ότι έχετε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις σας με τον καλύτερο τρόπο, πως ολοκληρώνετε το έργο σας πολύ πριν τα deadlines και ότι προσφέρετε στον πελάτη ακριβώς αυτό που θέλει.

3. Γίνετε πιο... "ορατοί"
Η μεγάλη δουλειά που «κλείσατε» και οι υψηλές αποδόσεις που εμφανίσατε ήταν πολύ θετικές κινήσεις πέρσι, είναι ένα τίποτα όμως φέτος. Με το να γίνετε πιο «ορατοί» θα θυμίσετε σε όλους πόσο χρήσιμο και ικανό άτομο είστε. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρώσετε αυτό το project που σας τυραννά τους τελευταίους μήνες, ή να αποκτήσετε έναν υποψήφιο «μεγάλο» πελάτη προτού καλυφθεί η θέση που θέλετε.

Και δεδομένου ότι τα περιθώριά σας είναι σχετικά περιορισμένα (όλοι άλλωστε σας γνωρίζουν), εξίσου σημαντικό είναι να κάνετε κάποιες επιπλέον κινήσεις για να επιβεβαιώσετε στον εργοδότη σας ότι διαθέτετε την κατάλληλη εικόνα τόσο για εσάς όσο και για την εταιρία σας. Θυμηθείτε πως και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει: Αγοράστε ένα καινούργιο κουστούμι και καλέστε κάποιους από τους πελάτες σας σε επαγγελματικό δείπνο. Φροντίστε, βέβαια να επιστρέψετε με καλά νέα.

4. Φτάνετε νωρίς
Αν δεν είστε ο πρώτος που φτάνει το πρωί στη δουλειά και ο τελευταίος που φεύγει το βράδυ, τώρα ήρθε η ώρα να γίνετε. Δυναμώστε την ένταση στο ξυπνητήρι σας και ρυθμίστε το να χτυπήσει λίγα λεπτά νωρίτερα. Πείστε τον εαυτό σας ότι μερικά λεπτά λιγότερου ύπνου μπορεί τελικά να αξίζουν τον κόπο.

Φροντίστε να είστε πάντα στο γραφείο σας όταν ο εργοδότης σας αποφασίσει να σας επισκεφθεί. Τίποτα δεν δείχνει μεγαλύτερη δέσμευση από το να είστε στο πόστο σας χωρίς να χρειάζεται να σας το ζητάει ο διευθυντής σας.

5. Επιδείξτε τις ικανότητές σας
Για να ανέβετε στην επιχειρησιακή κλίμακα πρέπει να πείσετε τον προϊστάμενό σας ότι είστε ικανοί για περισσότερες από τις αρμοδιότητες που σας έχουν ήδη ανατεθεί. Πρέπει να μπορείτε να φθάσετε και να ξεπεράσετε τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση που επιθυμείτε. Κάντε το ξεκάθαρο και σαφές στους ανωτέρους σας πως είστε αρκετά καλός/ -ή για τη συγκεκριμένη θέση.

Αναζητήστε τις αρμοδιότητες που ο νέος ρόλος απαιτεί. Δείξτε ότι μπορείτε να καθοδηγήσετε την ομάδα σας σε ένα καινούργιο project αν η νέα θέση απαιτεί από εσάς να εκπαιδεύσετε το προσωπικό. Μπορείτε ακόμα να συμμετέχετε σε κάποια επιτροπή ή να αναλάβετε ένα έργο που σας θέτει εμφανώς σε ηγετική θέση.

Ο παρόν ρόλος σας δε θα πρέπει να αναδεικνύει εντελώς και πάντα τις ικανότητές σας. Οι έξυπνοι «αναρριχητές» ψάχνουν πάντα για την κατάλληλη ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν παραπάνω από αυτά που ορίζει η παρούσα δουλειά τους.

6. Κάντε παραπάνω από αυτά που σας ζητούνται
Ο καλός υπάλληλος θα κάνει πάντα αυτό που του ζητείται, κάτι το οποίο ο εργοδότης προφανώς εκτιμά, αλλά ο άριστος υπάλληλος θα κάνει περισσότερα από αυτά που του ζητούνται. Η ικανότητα να σκέφτεστε πιο μπροστά και να προβλέπετε αυτά που το αφεντικό σας θα ζητήσει είναι ένα σημαντικό στοιχείο επιτυχίας.

Αν, για παράδειγμα, σας ζητηθεί να βοηθήσετε σε ένα μεγάλο «στήσιμο» δουλειάς, εσείς πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας μία παρουσίαση σε PowerPoint και μοιράζοντας μερικές φωτοτυπίες. Πληροφορηθείτε για τον εν δυνάμει πελάτη σας με πάσα λεπτομέρεια, προσπαθήστε να μάθετε τα πάντα για τις περασμένες αγοραστικές του συνήθειες ή δημιουργήστε μία λίστα με το γενικότερο background του πελάτη ώστε να ενημερώσετε και την υπόλοιπη ομάδα.

Αν, λοιπόν, πραγματικά επιθυμείτε τη νέα θέση ξεκινήστε να εφαρμόζετε τα παραπάνω. Αν πάλι απλά σας ενδιαφέρει να διατηρήσετε για πάντα τη θέση που ήδη έχετε… μην κάνετε τίποτα. Σκεφτείτε πάντως πως στις κερκίδες του γηπέδου ο «νικητής» είναι αυτός που τελικά πιάνει τη μπάλα και όχι οι υπόλοιποι που στοιβάζονται πάνω του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v