Μιλήστε σαν στέλεχος επιχείρησης

Φανταστήκατε ποτέ ότι ο τόνος της φωνής σας ή ο ρυθμός της ομιλίας σας μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σας στα επαγγελματικά meetings; Μία ειδικός εξηγεί ποιος είναι ο σωστός τρόπος ομιλίας των στελεχών και πώς θα τον επιτύχουμε.
Μιλήστε σαν στέλεχος επιχείρησης

της Alison Maitland

Ντυμένη με ένα χαλαρό μαύρο πανωφόρι και παντελόνια, η Yvonne Gilan τεντώνει τους αγκώνες και τα γόνατά της, γεμίζοντας όλη την πολυθρόνα στο καθιστικό του μικρού διαμερίσματός της στο Λονδίνο. ”Οι ”τύποι” απλώνονται και κάθονται έτσι”, λέει με ζεστή, βαριά φωνή. ”Καλύπτουν πολύ χώρο. Οι φωνές τους καλύπτουν πολύ χώρο”.

Αμέσως μετά, πηδά από την πολυθρόνα και αλλάζει τη φωνή της σε τσιριχτή και τσαχπίνικη. ”Οι γυναίκες πάλι, στέκονται πολύ συχνά με τα πόδια τους ενωμένα, σαν μικρό κοριτσάκι, όταν κάνουν τις ασκήσεις μου. Δεν καταλαμβάνουν το φυσικό τους χώρο.”

Η κ. Gillan, ηθοποιός, συγγραφέας και δάσκαλος φωνητικής, διδάσκει ικανότητες παρουσίασης σε επιχειρηματίες και στελέχη εδώ και 17 χρόνια, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια εκπαιδεύει στελέχη στο London Business School. Τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνεται σε γυναίκες, όντας πεπεισμένη πως η λάθος φωνή επηρεάζει αρνητικά την καριέρα τους.

Είτε είναι πολύ διαπεραστική, είτε πολύ απαλή, είτε βιαστική – και μπορεί να τις μιμηθεί όλες – μια προβληματική φωνή συνδέεται συχνά με την ένταση και την λανθασμένη αναπνοή. Τα προβλήματα γίνονται προφανή σε meeting, για τα οποία οι γυναίκες συνήθως προετοιμάζονται υπερβολικά, πνευματικά ενώ αμελούν να προετοιμασθούν σωματικά.

”Έχω επισκεφθεί εταιρίες στο Σίτι για να δουλέψω με νεαρές γυναίκες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα να ακουστούν, καθώς έχουν πολύ άγχος, είναι υπερβολικά προετοιμασμένες και φορούν λάθος ρούχα”, επισημαίνει. ”Οι σφιχτές ζώνες και τα τακούνια έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε μια φυσιολογική φωνή.”

Μια νέα γυναίκα από μεγάλη χρηματοοικονομική εταιρία που αποτάθηκε στην κ. Gillan, προσπαθούσε να παρουσιάσει μια καλή ιδέα που είχε επεξεργασθεί, σε ένα meeting με τους συναδέλφους της, για να ανακαλύψει ωστόσο, πως είχε τόση ένταση που δύσκολα μπορούσε να ακουσθεί. Ο τελικός εξευτελισμός επήλθε όταν ένας άντρας συνάδελφός της την παρέκαμψε, λέγοντας ”Αυτό που προσπαθεί να πει είναι…”

Οι γυναίκες με υψηλή χροιά στη φωνή ξεκινούν με φυσικό μειονέκτημα. Ένα γκάλοπ που διενήργησε το Κέντρο Φωνητικών Διαταραχών στις ΗΠΑ κατέληξε πως οι άνθρωποι προτιμούν τις χαμηλότονες, μελωδικές φωνές, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Οι φωνές που χαρακτηρίσθηκαν ως ”οι χειρότερες” από τους αμερικανούς, είναι οι υψηλότονες και τσιριχτές. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι φωνές των κωμικών ηθοποιών Joan Rivers και Roseanne Barr, η τελευταία με τόνο 377 Ηz (συχνότητα δονήσεων) έναντι του φυσιολογικού των 200-230 Ηz, για μια γυναικεία φωνή.

Υπάρχουν, φυσικά, παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών με έντονες, τσιριχτές φωνές, αν και η Margaret Thatcher, η πλέον διάσημη όλων αυτών, είχε παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής για να μειώσει σημαντικά τους δικούς της τόνους.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες με χαμηλότονες φωνές παράγουν τεχνητά υψηλότερους τόνους. Η φωνή της κ. Gillan γίνεται ξαφνικά τόσο έντονη και ψιλή που θέλω να καλύψω τα αυτιά μου. ”Στον επιχειρηματικό χώρο, υπάρχει τεράστιο ποσοστό γυναικών που μιλούν σε αυτόν τον τόνο”, ουρλιάζει. ”Αυτό γίνεται γιατί είναι φιλόδοξες και θέλουν να ακουστούν. Θα ακουστούν σίγουρα, αλλά ο ήχος είναι απωθητικός και καταστρεπτικός για τις φωνητικές χορδές.” Ωστόσο, οι γυναίκες, συχνά δεν γνωρίζουν καν τον τρόπο που μιλούν.

Η γνώση είναι σίγουρα ένα θετικό στοιχείο, αναφέρει η Gay Haskins, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων στο London Business School, που έχει πάρει μαθήματα από την κ. Gillan. Η κ. Haskins κάνει συχνά παρουσιάσεις και, όπως λέει, δεν είναι ικανοποιημένη από τη φωνή της. ”Όταν είμαι εκνευρισμένη ή θυμωμένη, η φωνή μου ανεβαίνει μια οκτάβα και αρχίζω να μιλάω τσιριχτά. Θα το συναντήσετε σε πολλές γυναίκες. Ξέρω πως πρέπει να αναπνέω από το διάφραγμα, αλλά τείνω να το ξεχνάω. Τώρα πλέον, χαλαρώνω λίγο πριν αρχίσω να μιλάω.”

Ο ρυθμός ομιλίας των γυναικών είναι επίσης ένα πρόβλημα, σύμφωνα με την Laurel Herman, διευθύνοντα σύμβουλο της Positive Presence, εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. ”Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι έξυπνες γυναίκες μιλούν πιο γρήγορα. Τείνουν να μιλούν σε παραγράφους και περιμένουν από τους ανθρώπους να τις παρακολουθούν. Οι άντρες τείνουν να καταλαβαίνουν καλύτερα τα λίγα λόγια. Οπότε, οι γυναίκες θα έπρεπε να επιβραδύνουν την ομιλία τους και να κάνουν περισσότερες παύσεις, αφήνοντας τον συνομιλητή να αντιλαμβάνεται αυτό που λένε.”

”Οι άντρες μιλάνε συνέχεια, οπότε οι γυναίκες μιλάνε γρήγορα για να προλάβουν να πουν όσα έχουν. Εάν υπάρχει μια παύση, σπεύδουν να τη γεμίσουν, ίσως γιατί μόνο στις παύσεις μπορούν να το κάνουν.”

Οπότε, είναι η αφύσικη φωνή ένα μειονέκτημα στην καριέρα; Κάποιες γυναίκες υιοθετούν φωνή τύπου Marilyn Monroe, ιδίως όταν απευθύνονται σε άντρες. Μπορεί να είναι ενοχλητικό για τις γυναίκες συναδέλφους τους, αλλά εξυπηρετεί την καριέρα τους, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Η κ. Gillan εξηγεί: ”Αυτού του τύπου η φωνή κάνει τους άντρες προστατευτικούς και ιδιαίτερα άνετους, χωρίς να σκέφτονται καθόλου ανταγωνιστικά.”

Οι άντρες είναι επίσης επιρρεπείς σε προβλήματα φωνητικής και παρουσίασης. Προετοιμάζουν τις ομιλίες τους υπερβολικά, βασίζονται πολύ στο PowerPoint, και μιλάνε από το λαιμό και όχι από το διάφραγμα, υποφέροντας από βαρετή μεταφορά των λεγόμενών τους. Πολλές από τις ανωτέρω λύσεις εφαρμόζονται και στους άντρες όπως ακριβώς και στις γυναίκες.

Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας όταν μιλάτε, προτρέπει η κ. Gillan. Φαντασθείτε πως λέτε παραμύθι σε ένα παιδί. ”Μια πολύ χρήσιμη άσκηση εάν πρόκειται να παρευρεθείτε σε ένα έντονο meeting, είναι να κλείσετε τα μάτια σας, κόβοντας έτσι τις εξωτερικές εικόνες και να πάρετε μια μεγάλη ανάσα από τη μύτη. Αμέσως μετά, εκπνεύστε την ολόκληρη και επαναλάβετε”.

ΠΗΓΗ: FT.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v