6 ταβερνάκια… αφορμή για ανοιξιάτικη εκδρομή

Σε απόσταση μιας ώρας ή και λιγότερο από την Αθήνα, βρήκαμε τους παράδεισους των απανταχού καλοφαγάδων… και ξεσηκωθήκαμε για εκδρομή.
6 ταβερνάκια… αφορμή για ανοιξιάτικη εκδρομή
Ο Ξυπόλητος, στη Λούτσα
25ης Μαρτίου, Άγιος Νικόλας, τηλ.: 22940 28342

Απλώνει τα τραπεζάκια του ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα, σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-θάλασσα, στα βραχάκια της Λούτσας, και είναι ό,τι πρέπει για να τσουγκρίσετε τα πρώτα ουζάκια της χρονιάς, ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο μεσημέρι.



Στο μενού του, πρωταγωνιστούν οι γεύσεις της θάλασσας, με το φρέσκο ψάρι να ψήνεται κατά κύριο λόγο στη σχάρα (εμείς πετύχαμε και φρέσκο μπακαλιάρο στο τηγάνι) και τα λουκούλεια γεύματα να συμπληρώνονται από νοστιμιές σαν τον μαρινάτο γαύρο, τις καλοτηγανισμένες γαρίδες, τα καλαμαράκια στο τηγάνι, το βραστό χταποδάκι και την σπιτική, αρκούντως πικάντικη τυροκαυτερή. Λογαριασμός στο τέλος, στα 20€ περίπου το άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι.

Στα πέριξ: Θα συνεχίσετε με καφεδάκι δίπλα στη θάλασσα, στο Nissakia Surf Club, και θα επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό αρχαίο ναό της Αρτέμιδας, στη Βραυρώνα (χειμερινό ωράριο 8.00-15.00, εισιτήριο που περιλαμβάνει και είσοδο στο αρχαιολογικό μουσείο στα 6€).

Η Κληματαριά, στη Νέα Αρτάκη
Αγίου Νικολάου 16, Νέα Αρτάκη, τηλ.: 22210 42484

Λίγο έξω από την Χαλκίδα, η Κληματαριά απλώνει κι αυτή τα τραπεζάκια της ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, και τα φορτώνει με ολόφρεσκα ψάρια και μεζεδάκια που μοσχοβολάνε… αλμύρα. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε τη μακαρονάδα του μπεκρή, την καβουροσαλάτα, το μυδοπίλαφο, τις γαρίδες σαγανάκι με κεφαλοτύρι και τα καλαμαράκια στο τηγάνι.



Και οι ορκισμένοι «στεριανοί», όμως, δε θα μείνουν παραπονεμένοι: Οι κρεατοφάγοι της παρέας ορκίζονται στα καλοψημένα μπριζολάκια της. Συνοδεύουμε απαραιτήτως με ουζάκι και με τα πρώτα μας διακοποσχέδια, και πληρώνουμε περί τα 17-20€ το άτομο.

Στα πέριξ: Μια σούπερ μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα

Ο Άγιος Μερκούριος, στην Πάρνηθα
Α΄Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 210 8169617

Γνωστός στα πέρατα της Αττικής για τη φαντασμαγορική θέα που απολαμβάνει από τη μια στις καταπράσινες πλαγιές της Πάρνηθας και από την άλλη στο μεγαλειώδες χάος της Αθήνας που απλώνεται από κάτω, ο Άγιος Μερκούριος σερβίρει ξακουστά ξεροψημένα παϊδάκια και σούπερ σταβλίσια μπριζόλα.



Συνοδεύετε με τα κλασικά ορεκτικά (τραγανά κολοκυθάκια, φρεσκότατες πατάτες, σπιτική τυροκαυτερή και τυρόπιτα στο τηγάνι) και πληρώνετε γύρω στα 15€ το άτομο, με ωραίο κρασί.

Στα πέριξ: Πάρνηθα: Η αθηναϊκή εξοχή

Το Φύκι Φύκι, στο Πόρτο Ράφτη
Λεωφ. Γρέγου 45, τηλ: 22990 76333

Το μπαλκονάκι του απολαμβάνει τέλεια θέα στη θάλασσα, από την οποία το χωρίζει μονάχα ο παραλιακός δρόμος, ενώ όσο ανοίγει ο καιρός απλώνει και έξτρα τραπεζάκια πλάι στο κύμα. Το μενού του… διχάζεται μεταξύ στεριάς και θάλασσας, έχει και κάποιες δημιουργικές πινελιές που το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον: Ψητά σουτζουκάκια από αγριογούρουνο, μύδια αχνιστά, χανιώτικες μακαρούνες με καπνιστό ψαρονέφρι και κρητικό ανθότυρο, «πιπινογαριδάκι» στο τηγάνι, παπαρδέλες με κοτόπουλο και φρέσκα μανιτάρια, κριθαρότο με θαλασσινά, χοιρινή τηγανιά σβησμένη με brandy.



Ειδική μνεία αξίζουν οι τέλειες πατάτες που τα συνοδεύουν όλα αυτά, που έρχονται κομμένες σε κυβάκια, αρχικά βρασμένες και εν συνεχεία στο τηγάνι. Συνοδεύετε με κρασί ή ουζάκι, και υπολογίζετε περί τα 20€ το άτομο.

Στα πέριξ: Θα συνεχίσετε με καφεδάκια δίπλα στη θάλασσα, στα τραπεζάκια που απλώνουν έξω τα παραλιακά cafe, ή θα επιχειρήσετε τα πρώτα σας δειλά πλατσουρίσματα, στην Ερωτοσπηλιά και την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο Έλατος, στα Βίλια
Ι. Σακελαρίου 6, τηλ.: 22630 22340

Στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, στην κεντρική πλατεία των Βιλίων, ο Έλατος είναι μια ξακουστή και κοσμαγάπητη ταβέρνα-κρεοπωλείο, που σερβίρει από το 1967 μέχρι σήμερα τα κοψίδια που την έχουν κάνει διάσημη: Κοκορέτσι, μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές, κοντοσούβλι προβατίνας και ζουμερά αρνίσια παϊδάκια.



Συνοδεύετε με τζατζίκι-φωτιά, τυρόψωμο, πατάτες τηγανιτές, και τους λοιπούς συνήθεις υπόπτους των ορεκτικών, και πληρώνετε κάτι λιγότερο από 20€ το άτομο, με ωραιότατο δικό τους κρασί.

Στα πέριξ: Τέλειες εκδρομές μία μόνο ώρα μακριά από την Αθήνα

Η Αργώ (Τσακίρης), στη Νέα Κίο
Παραλία Νέας Κίου, τηλ.: 27510 51058

Ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο, με τα τραπεζάκια της σχεδόν να ακουμπούν στην θάλασσα, η Αργώ σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες, συνοδεία ούζου κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο.



Στις σπεσιαλιτέ της συγκαταλέγονται οι γαρίδες σαγανάκι, η γαριδομακαρονάδα, η ψητή σουπιά, τα καλαμαράκια στο τηγάνι και το ξυδάτο χταποδάκι. Αν πετύχετε ψαρόσουπα να την δοκιμάσετε, είναι θρυλική και όχι άδικα. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.

Στα πέριξ: Το Ναύπλιο στα καλύτερά του

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v