5 υπέροχα χωριά στα βουνά της Πελοποννήσου

Στην Αρκαδία, τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα και τη Ζήρεια, τα χωριά είναι πανέμορφα, οι διαδρομές καταπράσινες και οι τιμές καλές.
5 υπέροχα χωριά στα βουνά της Πελοποννήσου

Το Γεωργίτσι, στον Ταΰγετο

Ένα από τα ομορφότερα βουνά της Πελοποννήσου κρύβει στις βορεινές πλαγιές του μερικά από τα ομορφότερα και πλέον ανεξερεύνητα χωριουδάκια της. Το Γεωργίτσι είναι ένα από αυτά: Κτισμένο σε υψόμετρο που σχεδόν ακουμπά το χιλιόμετρο (970 μέτρα, για την ακρίβεια) στις παρυφές ενός υπέροχου καστανοδάσους, αγναντεύει από ψηλά τις καταπράσινες πλαγιές του Ταΰγετου, πράγμα που του χαρίζει και τον τίτλο «Μπαλκόνι του Ταΰγετου».


Φωτό © ΦΩΤΑΚΟΣ | Panoramio

Τα πέτρινα σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, η δροσερή πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, το κτίριο του σχολείου που κτίστηκε το 1933 και οι περίτεχνες εκκλησίες –κάθε γειτονιά και την δικιά της– κάνουν κάθε βόλτα στο χωριό ενδιαφέρουσα. Κι όταν χορτάσετε χωριό, θα βολτάρετε στο εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών που διατρέχει τις πλαγιές και τα φαράγγια του Βόρειου Ταΰγετου.

Διαβάστε περισσότερα - Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά

Στάση για φαγητό: Σπιτικά μαγειρευτά (χοιρινό με πατάτες και κυδώνια, αγριογούρουνο στιφάδο, καπνιστό χοιρινό με μανιτάρια) στο Μπαλκόνι του Ταΰγετου, και εξαίσια κρέατα στη σχάρα στην ψησταριά ο Πλάτανος

Εδώ να μείνεις: Στα υπέροχα ξύλινα σαλέ του Αλαγονία, 10 χιλιόμετρα έξω από το Γεωργίτσι (55€ το σαλέ δύο ατόμων με πρωινό) ή στα μεγάλα, σούπερ ατμοσφαιρικά δωμάτια του Mythoxenia, στο κέντρο του χωριού (70€ το δίκλινο με πρωινό).

Η Βλαχοκερασιά της Αρκαδίας

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο που αγγίζει το χιλιόμετρο, η μικρή, γλυκύτατη Βλαχοκερασιά είναι πιθανότατα ένα από τα ελάχιστα χωριά της Αρκαδίας που δεν έχεις ακουστά. Κι αυτό εγγυάται, εκτός από την πολυπόθητη ησυχία σου, και την (σπανιότατη πια) χαρά της ανακάλυψης ενός μέρους ολόδικού σου. Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, εντυπωσιακά αρχοντικά, ήσυχα σοκάκια και πυκνή βλάστηση από κερασιές, καστανιές και μηλιές, καρυδιές και πλατάνια είναι οι πρώτες εικόνες του χωριού, τα σπίτια του οποίου τελειώνουν ακριβώς εκεί που ξεκινά το Δάσος της Σκιρίτιδας.


Ένα μαγεμένο δάσος που απλώνεται σε 50.000 χιλιόμετρα, και διατρέχεται από ένα κυκλικό μονοπάτι 14 χιλιομέτρων που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας: Πεύκα, καστανιές, πλατάνια, βελανιδιές και ιτιές κυριαρχούν σε όλη τη διαδρομή, η οποία έχει έντονη την παρουσία του νερού σε λίμνες, ρυάκια, μικρούς καταρράκτες και αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή και αναλυτικός χάρτης εδώ. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνδέει τη Βλαχοκερασιά με το χωριό Κολλίνες περνά επίσης μέσα από το δάσος, σε μια φαντασμαγορική 45λεπτη διαδρομή για τους φίλους των αυτοκινητάδων.


Στάση για φαγητό: Στο Foresta in Media Mores, για ντόπια κρέατα στη σχάρα (must τα παϊδάκια) και τοπικές σπεσιαλιτέ σαν τα κεφτεδάκια αγριογούρουνου να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Εδώ να μείνεις: Στα υπέροχα, μεγάλα δωμάτια του Foresta in Media Mores (75€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό).

Το Κεφαλάρι της Ορεινής Κορινθίας

Κουρνιασμένο στους πρόποδες μιας ελατοσκέπαστης πλαγιάς της Ζήρειας, με λιγότερα από πενήντα σπίτια όλο κι όλο, το Κεφαλάρι είναι ένα κουκλίστικο χωριό δύο ώρες (ή 126 χιλιόμετρα) μακριά από την Αθήνα.



Τα διώροφα σπιτάκια του σκεπάζονται από κατακόκκινα κεραμίδια, η πλακόστρωτη πλατεία απλώνεται κάτω από τα γιγάντια κλαδιά ενός χιλιόχρονου πλάτανου. Ακριβώς δίπλα, το καφενείο σερβίρει μυρωδάτο ελληνικό στη χόβολη, μαζί με τα τελευταία νέα του χωριού, ενώ από την άλλη πλευρά της πλατείας ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα έχει μετατραπεί στον πανέμορφο ξενώνα που δανείζεται το όνομα του χωριού –λεπτομέρειες παρακάτω. Στενά δρομάκια ανηφορίζουν προς τις επάνω γειτονιές, που ευωδιάζουν από τα τζάκια τους.

Διαβάστε περισσότερα - Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή… μαγεία

Στάση για φαγητό: Ντόπια κρέατα και σπιτικές σπεσιαλιτέ όπως πιπερόπιτα, λαχταριστή φασολάδα και μοσχαράκι κοκκινιστό στο Γεύση και Οίνος. Ζουμερά παϊδάκια, γίδα βραστή και καλοψημένα κρέατα στη σχάρα στον Μάγκα.

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα, πέτρινα δωμάτια του Αρχοντικού Κεφαλάρι που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα (60€ το δίκλινο, ή 75€ με τζάκι και πρωινό) ή στο πανέμορφο, και επίσης πετρόχτιστο, Αρμονία Boutique Hotel (από 100€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό).

Οι Καρυές του Πάρνωνα


Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού ήταν, ή έστω πώς πήραν το όνομά τους, οι Καρυάτιδες; Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις οδηγώντας προς τις Καρυές του Πάρνωνα, να αγναντεύει το χωριό από το ψηλότερο σημείο του, είναι το Ερέχθειο, πιστό αντίγραφο του ομώνυμου μνημείου της Ακρόπολης, το οποίο στηρίζουν χιλιετίες τώρα τα κορίτσια των Καρυών. Το ίδιο το χωριό, πνιγμένο στις καστανιές και τις καρυδιές, και με μια κεντρική πλατεία χάρμα οφθαλμών, είναι ιδανική βάση για δραστηριότητες στη φύση και εξορμήσεις στα μονοπάτια και τα υπόλοιπα χωριά του Πάρνωνα.

Διαβάστε περισσότερα - Πάρνωνας: Τα καλύτερα σε ένα «άγνωστο» βουνό

Στάση για φαγητό: Στην Ταβέρνα της Αρετής, που μετρά την Ιστορία της σε… αιώνες, και σερβίρει ωραία κρέατα στη σχάρα και εξαιρετικά μαγειρευτά –μη χάσετε το λεμονάτο χοιρινό με κάστανα και το αγριογούρουνο στιφάδο.

Εδώ να μείνεις: Στα υπέροχα, και εντελώς ρουστίκ, Αραχωβίτικα Καλύβια (50€ το δίκλινο με πρωινό, ή 60€ με πρωινό και τζάκι) στα μεγάλα, φωτεινά δωμάτια του Αρχοντικού του Πάρνωνα (από 70€ το δίκλινο) ή στο πέτρινο Stephania’s Stone House, που νοικιάζεται ολόκληρο α λα Airbnb (60€ για δύο άτομα, 80€ για τέσσερα).

Η Αλωνίσταινα της Ορεινής Αρκαδίας

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων, η Αλωνίσταινα είναι ένα από τα τελευταία φυλαγμένα μυστικά του Μαινάλου. Πνιγμένη στο πράσινο και χωρισμένη στα δύο από ένα μικρό ποταμάκι, με το ελατόδασος του Μαινάλου να ξεκινά από τα… πόδια της, και τα πέτρινα σπιτάκια της με τις τοξωτές καμάρες να της χαρίζουν τον τίτλο του διατηρητέου οικισμού, έχει όλα τα φόντα να συναγωνιστεί επάξια τα «βαριά» ονόματα των γειτόνων της –Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα κλπ.


Φωτό: Web-Greece.gr

Διαβάστε περισσότερα - Αλωνίσταινα: Ορεινή Αρκαδία... υπεράνω μόδας

Στάση για φαγητό: Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, συνοδεία παραδοσιακών ορεκτικών στον Τζατζαράκο και θεσπέσια σπιτικά μαγειρευτά (στα «οπωσδήποτε» ο κόκορας με τις χυλοπίτες, το χοιρινό με σέλινο και το παστό χοιρινό με το πορτοκάλι) στο εστιατόριο Κατάλπεις.

Εδώ να μείνεις: Στην φανταστική πετρόχτιστη Βίλλα Βάρδας, που φιλοξενεί μέχρι και τέσσερα άτομα, και διαθέτει καθιστικό με τζάκι, κουζίνα και μπαλκονάκια με θέα στα υπέροχα τοπία γύρω τους (90€ για τέσσερα άτομα).

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v