Πάμε μια χειμωνιάτικη εκδρομή στην Πάρνηθα;

Οι διαδρομές, τα μονοπάτια, οι δραστηριότητες και τα φαγοπότια στο πιο «δικό μας» βουνό, σε τέσσερα σενάρια μονοήμερης (ή και όχι) εκδρομής.
Πάμε μια χειμωνιάτικη εκδρομή στην Πάρνηθα;

Σενάριο 1ο: Στα καταφύγια

Τα δύο ορειβατικά καταφύγια της Πάρνηθας, Μπάφι και Φλαμπούρι, διοργανώνουν συχνά πυκνά δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πεζοπορίες και ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, τοξοβολία για τα πιτσιρίκια εξερεύνηση στο σπήλαιο του Πανός και άλλα πολλά και ωραία, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στα αντίστοιχα site τους. Ενδεικτικά, το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται στα 17€ το άτομο, για τρεισήμισι ώρες πεζοπορίας συνοδεία έμπειρου ξεναγού.



Και στα δύο καταφύγια μπορείτε να διανυκτερεύσετε, πληρώνοντας περί τα 10€ το άτομο –λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Φλαμπούρι εδώ και το Μπάφι εδώ

Σενάριο 2ο: Το ιστοριοδιφικό

Εκτός από την εντυπωσιακή φύση της, η Πάρνηθα είναι γεμάτη και από Ιστορία, όπως θα διαπιστώσετε με μια κυριακάτικη βόλτα στα παλιά ανάκτορα στο Τατόι. Χρειάζεται λίγο ψάξιμο για να τα βρείτε (αναλυτικές οδηγίες έχουμε εδώ) όμως η βόλτα στα εντυπωσιακά κτήματα θα σας αποζημιώσει, ακόμα και αν ο καιρός δεν επιτρέπει να στρωθείτε για πικνίκ.

Διαβάστε περισσότερα - Τατόι: Πικνίκ στη σκιά των ανακτόρων

Σενάριο 3ο: Για καλοφαγάδες

Οι επιλογές για καλό φαγητό στην αθηναϊκή εξοχή είναι αρκετές: Κατ’ αρχάς, υπάρχουν οι ωραιότατες, και σούπερ παρεΐστικες κουζίνες των δύο καταφυγίων: Στο μεν Μπάφι θα δοκιμάσετε ζεστή φασολάδα, χορτόσουπα (με μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο, κολοκύθι, πατάτα), γιοβαρλάκια και γίγαντες με λουκάνικα, στο δε Φλαμπούρι το μενού έχει σπεσιαλιτέ όπως παστίτσιο, χοιρινό λεμονάτο, μοσχαράκι κοκκινιστό, και χωριάτικη μανιταρόπιτα. Για ένα πλήρες γεύμα, με κρασάκι ή ρακόμελο, θα υπολογίσετε γύρω στα 15€ το άτομο.

Καλή επιλογή αποτελεί και η ταβέρνα του Λάμπρου (τηλ.: 210 6220227), όπου απολαμβάνουμε σούπερ ζουμερά παϊδάκια, καλοψημένα μπριζολάκια και λοιπές νοστιμιές της σχάρας, συνοδεία χειροποίητου τζατζικιού-βόμβας και λοιπών παραδοσιακών ορεκτικών, δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Τα ηλιόλουστα μεσημέρια, βγάζει και τραπεζάκια στην αυλή, για φαγοπότια με θέα τις πιο πράσινες πλαγιές της Πάρνηθας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17€ το άτομο, μαζί με κρασί.

Για σούπερ κοντοσούβλι, σημειώστε την Πίνδο (19ο χιλιόμετρο Λεωφόρου Πάρνηθος, Αχαρνές, τηλ.: 210 2467883) όπου τα ορεκτικά έρχονται σε δίσκο, όπως παλιά, και τα κυρίως περιλαμβάνουν –εκτός από το κοντοσούβλι– ζουμερά παϊδάκια και ωραιότατο αρνάκι στη σούβλα. Οι τιμές που κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, μαζί με κρασί.

Μιλώντας για παϊδάκια, οι καλοφαγάδες της παρέας ορκίζονται στο όνομα του Άγιου Μερκούριου (Α΄Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 210 8169617) που σερβίρει, εκτός αυτών και μια μοναδική σταβλίσια μπριζόλα. Τα δύο αυτά πιάτα αποτελούν από μόνα τους λόγο για να έρθετε μέχρι εδώ, αλλά εμείς θέλουμε να προσθέσουμε στο τσιμπούσι και την χειροποίητη τηγανιτή τυρόπιτα, τα τραγανά κολοκυθάκια και την ωραιότατη τυροκαυτερή. Ο λογαριασμός με κρασί δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15€ ανά άτομο.

Σενάριο 4ο: Το περιπατητικό



Έχετε όρεξη να εξερευνήσετε τα μονοπάτια και τα δάση της Πάρνηθας μόνοι σας, με το δικό σας ρυθμό, κάνοντας όσες και όποιες στάσεις θέλετε; Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες και κατατοπιστικούς χάρτες για δώδεκα διαφορετικές διαδρομές, διαφόρων χιλιομέτρων και βαθμών δυσκολίας. Να τρεις που ξεχωρίσαμε:

Μόλα – Κατσιμίδι: Εύκολη, κατηφορική διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών, που καταλήγει... στρατηγικά στο Κατσιμίδι, για το απαραίτητο τσιμπούσι που θα αναπληρώσει τις χαμένες σας θερμίδες. Η διαδρομή περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον ευβοϊκό κόλπο. Χάρτης εδώ

Καταφύγιο Μπάφι – Θρακομακεδόνες: Το δημοφιλέστερο ίσως μονοπάτι της Πάρνηθας, κατηφορίζει από το Καταφύγιο Μπάφι στους Θρακομακεδόνες, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο ελατοδάσος αρχικά και από την φαντασμαγορική Χαράδρα της Χούνης στη συνέχεια. Η διαδρομή διαρκεί περί τις δύο ώρες. Χάρτης εδώ.

Μόλα – Παλιομήλεσι – Σφενδάλη: Τρίωρη διαδρομή που κινείται αρχικά σε δασικό δρόμο, και στη συνέχεια παράλληλα με την κοίτη του ρέματος Παλιομήλεση. Περνά μέσα από πυκνά δάση ελάτων, πεύκων και αειφύλλων πλατυφύλλων, και πλάι σε πηγές με θεόρατα πλατάνια για να καταλήξει στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σφενδάλης. Χάρτης εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v