Οι καλύτερες εκδρομές για να καταλάβεις φθινόπωρο

Στην Φολόη, την Οίτη, τον Πάρνωνα και τα Ζαγοροχώρια, τα δάση χρυσαφίζουν και τα Σαββατοκύριακά μας είναι ειδυλλιακά –και οικονομικά.
Οι καλύτερες εκδρομές για να καταλάβεις φθινόπωρο

Στον Πάρνωνα

Αν το φθινόπωρο μπορούσε να διαλέξει το αγαπημένο του δέντρο, αυτό που δημιουργεί τα πιο ωραία χρώματα και φτιάχνει το καλύτερο σκηνικό για ατελείωτες μεσημεριανές βόλτες, θα διάλεγε μάλλον την καστανιά. Στον καστανεώνα του Κοσμά, ο οποίος απλώνεται σε στρέμματα επί στρεμμάτων στις παρυφές του χωριού, θα χορτάσετε πεζοπορίες σε χωμάτινα μονοπάτια και χρυσοπράσινο φόντο, και θα μαζέψετε και πεντανόστιμα κάστανα.



Ο Πάρνωνας, όμως, δεν τελειώνει εδώ: Έχει στις πλαγιές του και υπέροχα χωριά όπως ο Κοσμάς με τα πέτρινα σπιτάκια, ο μικροσκοπικός Άγιος Βασίλης με τα αιωνόβια πλατάνια και τις μαρμάρινες κρήνες, η Καστάνιτσα, κρυμμένη πίσω από φουντωτά καστανοδάση, τα Τσίντζινα με τις κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές και η Σίταινα, κοντά στην οποία θα βρείτε το μοναδικό δάσος δενδρόκεδρων (ή γιουνίπερων, αν το προτιμάτε κατά το επιστημονικότερο) σε ολόκληρη την Ευρώπη, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.934 μέτρων. Προσθέστε σε όλα αυτά ένα άριστα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών, και μερικά εντυπωσιακά αξιοθέατα όπως η Μονή Ελώνης, και… έχετε ήδη φύγει.

Διαβάστε περισσότερα - Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Εδώ να μείνεις: Στα λιτά αλλά πεντακάθαρα και περιποιημένα δωμάτια του Μαλεάτης Απόλλων (45€ το δίκλινο) ή στα μεγάλα, πέτρινα σπιτάκια Λάμπρου (από 58€ το διαμέρισμα δύο ατόμων) και τα δύο στον Κοσμά.

Στα Ζαγοροχώρια

Κακά τα ψέματα, λίγα μέρη στην Ελλάδα είναι τόσο όμορφα όσο τα Ζαγοροχώρια. Το δύσκολο εδώ είναι να αποδεχτείς πως όσες μέρες και να τους αφιερώσεις, ποτέ δεν θα είναι αρκετές, και να διαλέξεις τι θα πρωτοκάνεις: Πεζοπορίες και βόλτες με αλογάκια στο φαράγγι του Βίκου, αυτοκινητάδες με φόντο χρυσοκόκκινες πλαγιές, rafting στα ονειρικά τοπία που διασχίζουν ο Βοϊδομάτης και ο Αώος, και (προφανώς) χουχούλιασμα σε μερικούς από τους ωραιότερους, και φθηνότερους, ξενώνες της χώρας.



Καλή ιδέα για να μην… πελαγώσετε είναι να διαλέξετε την «πλευρά» στην οποία θα αφιερώσετε τις εξερευνήσεις σας: Το Δυτικό Ζαγόρι είναι η δημοφιλέστερη –και κομμάτι ακριβότερη– «γειτονιά» που περιλαμβάνει χωριά όπως το Πάπιγκο, ο Βίκος και η Αρίστη, με εύκολη πρόσβαση στο φαράγγι και τα νερά του Βοϊδομάτη. Το Κεντρικό Ζαγόρι είναι αυτό με τα ομορφότερα χωριά (Δίλοφο, Καπέσοβο, Τσεπέλοβο, Μονοδένδρι, Κήποι και Άνω Πεδινά, μεταξύ άλλων), τα περισσότερα γεφύρια και τα καλύτερα σημεία για να χαζέψετε από ψηλά το μεγαλείο της χαράδρας του Βίκου. Το Ανατολικό Ζαγόρι, τέλος, είναι η «ήρεμη δύναμη», το πιο ανεξερεύνητο κομμάτι, και αυτό με την ευκολότερη πρόσβαση στον Αώο –στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη η μικρή καρτποσταλική Βωβούσα.

Διαβάστε περισσότερα – Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά

Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα δωμάτια του Ξενώνα Καδί στο Τσεπέλοβο (50€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα κουκλίστικα δωμάτια του Αρκτούρου στο Μονοδένδρι (42€ το δίκλινο, ή 45€ με τζάκι).

Στη Φολόη

Πέντε εκατομμύρια βελανιδιές πλέκουν τα κλαδιά τους σε μια χρυσοκόκκινη αυτή την εποχή στέγη που σχεδόν κρύβει τον ουρανό. Το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης απλώνεται σε ένα εντελώς επίπεδο οροπέδιο, ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα χωμάτινα μονοπάτια του και τους δασικούς δρόμους, που φιλοξενούν και μία από τις ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολης. Γύρω από το δάσος, μικρά και ανεξερεύνητα εν πολλοίς χωριουδάκια μας τηλεμεταφέρουν σε μια άλλη, περασμένη εποχή, όταν η Πελοπόννησος δεν είχε ακόμα αλωθεί από τον τουρισμό. Οι λάτρεις του sightseeing σημειώστε ότι πολύ κοντά εδώ βρίσκεται και ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η Αρχαία Ολυμπία.

Διαβάστε περισσότερα - Φολόη: Περπατώ εις το δάσος...



Εδώ να μείνεις: Στον Ξενώνα Καραμέρος στον Λάλα (από 40€ το δίκλινο) στο Nikita’s Village (τηλ.: 2624061064 και 6974612409) στο κοντινότερο στο δάσος χωριό που λέγεται Κούμανι ή στον Ξενώνα Mellia στην Αρχαία Ολυμπία (από 30€ το δίκλινο).

Στον Εθνικό Δρυμό Οίτης

Μέχρι πρότινος ο λιγότερο διάσημος από τους εθνικούς δρυμούς μας, είναι πλέον ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που αρχίζει να διαρρέει. Τα κουκλίστικα χωριουδάκια στις παρυφές του, μεταξύ των οποίων η cozy Παύλιανη και ο πανέμορφος Αθανάσιος Διάκος, αποκτούν ωραιότατους ξενώνες και πανέμορφα αγροκτήματα, ό,τι πρέπει για τις φθινοπωρινές μας εξορμήσεις. Στον ίδιο τον δρυμό, τα σπάνια μαυρόπευκα, οι σφένδαμοι και οι ιτιές δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, ενώ στις παρυφές του θα βρείτε και το γαλήνιο φυσικό Πάρκο των πηγών του Ασωπού, που διαμόρφωσαν οι κάτοικοι της Παύλιανης.



Διαβάστε περισσότερα - 8 «κρυμμένα» χωριά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας

Εδώ να μείνεις: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Κατερίνα στην Άνω Παύλιανη, ή του Πέτρινου, στην Κάτω Παύλιανη. Οι τιμές τους ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στον Αθανάσιο Διάκο, μας αρέσει πολύ ο ξενώνας Το Μετερίζι (στα 50€ το δίκλινο με πρωινό). Αν η περίσταση και το budget σας το σηκώνουν, φανταστική επιλογή για τη διαμονή σας είναι τα υπερπολυτελή σπιτάκια του αγροκτήματος Vasilikia Mountain Farm & Retreat (από 160€ για δύο άτομα με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v