5 υπέροχα χωριά για το φθινόπωρο

Στην Πελοπόννησο, το Πήλιο και τις πλαγιές της Οίτης, τα δάση είναι χρυσοκίτρινα και τα Σαββατοκύριακά μας απολαυστικά.
5 υπέροχα χωριά για το φθινόπωρο
της Ηρώς Κουνάδη

Χρυσαφένια δάση πλάι σε κρυστάλλινα ποτάμια, κόκκινες κεραμιδοσκεπές με καμινάδες που αχνίζουν, χουχουλιαστοί ξενώνες και ταβερνάκια που συνοδεύουν τις τοπικές νοστιμιές τους με καζανιστό τσίπουρο. Τα βρήκαμε όλα, σε πέντε πανέμορφα χωριά ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά μας Σαββατοκύριακα.

Δήμητρα, Λάδωνας


Ένα από τα ομορφότερα χωριά γύρω από τις όχθες του Λάδωνα και της λίμνης του (στα σύνορα Αχαΐας και Αρκαδίας, για όσους δεν προσέχατε πολύ στη Γεωγραφία) η Δήμητρα ισορροπεί σε μια καταπράσινη βουνοπλαγιά, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Τα πετρόχτιστα σπιτάκια της σκεπάζονται από κόκκινες κεραμιδοσκεπές, το δε όνομά της το πήρε από το ιερό της Ελευσίνιας Δήμητρας, ελάχιστα ερείπια του οποίου σώζονται σήμερα. Στην πλακόστρωτη πλατεία του Αγίου Νικολάου, με τον γιγάντιο πλάτανο που αυτή την εποχή πλημμυρίζει τη γειτονιά με χρυσοκίτρινα φύλλα, απλώνουν τα τραπεζάκια τους τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού και το «Στέκι το Μερακλή», με τα φημισμένα μεζεδάκια του.

Διαβάστε περισσότερα - Λάδωνας: Παραμύθι στο νερό

Εδώ να μείνεις: Στο υπέροχο Σπίτι της Θεώνης, που στεγάζεται σε ένα πέτρινο αρχοντικό του 1850, με φανταστική θέα στο καταπράσινο φαράγγι απέναντί του. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Άνω Χώρα, Ορεινή Ναυπακτία


Φωτό: Discover Greece

Κόκκινες κεραμιδοσκεπές ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε έλατα, καστανιές και οξιές, σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας που φωλιάζει σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις νοτιότερες απολήξεις της Πίνδου. Η Άνω Χώρα έχει όλα όσα περιμένετε από ένα κλασικής ομορφιάς ελληνικό χωριουδάκι: τρεχούμενα νερά, καφενεδάκια στην πλατεία, μερακλίδικη κουζίνα με τοπικές σπεσιαλιτέ και πετρόχτιστα σοκάκια, αφορμές για βόλτες μέχρι να έρθει η ώρα του αράγματος για τσίπουρο, το οποίο έχει εδώ την τιμητική του κάθε φθινόπωρο.

Διαβάστε περισσότερα - Άνω Χώρα: Ορεινή Ναυπακτία πάνω από τα σύννεφα

Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα σπιτάκια του Ξενώνα Αλθαία (από 55€ το σπιτάκι με τζάκι που φιλοξενεί μέχρι 4 άτομα) ή του Πανδοχείου της Ρήνας (55€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι).

Παύλιανη, Φωκίδα


Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, εκεί που ξεκινά ο υπέροχος Εθνικός Δρυμός Οίτης, βρίσκεται ένα χωριουδάκι που παρέμενε χρόνια κρυμμένο από τα ραντάρ των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου. Το μυστικό έχει πια διαρρεύσει, αλλά η Παύλιανη παραμένει ένα ήσυχο, κουκλίστικο χωριουδάκι, με πέτρινα σπίτια και καμινάδες που αχνίζουν, και με ένα υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Στα πέριξ, συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω το χωριουδάκι που λέγεται Αθανάσιος Διάκος, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, είναι ο παράδεισος των απανταχού κρεατοφάγων.

Διαβάστε περισσότερα - 8 «κρυμμένα» χωριά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας

Εδώ να μείνεις: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Κατερίνα στην Άνω Παύλιανη, ή του Πέτρινου, στην Κάτω Παύλιανη. Οι τιμές τους ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο. Αν η περίσταση και το budget σας το σηκώνουν, φανταστική επιλογή για τη διαμονή σας είναι τα υπερπολυτελή σπιτάκια του αγροκτήματος Vasilikia Mountain Farm & Retreat (από 160€ για δύο άτομα με πρωινό).

Κοσμάς, Πάρνωνας


Σκαρφαλωμένος εκεί ψηλά, στα 1.150 μέτρα, αγναντεύει τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, σκορπίζει τις κόκκινες κεραμιδοπινελιές των σπιτιών του ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, και έχει στα πόδια του ένα υπέροχο καστανοδάσος που αυτή την εποχή βρίσκεται στα καλύτερα –βλέπε πιο χρυσαφιά– του. Είναι, επίσης, ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τις διαδρομές και τα υπόλοιπα χωριά του Πάρνωνα, να περπατήσετε τα άριστα σηματοδοτημένα μονοπάτια του και, αν σας λείψει η θάλασσα (που αμφιβάλλουμε) να κατηφορίσετε ως το πανέμορφο Λεωνίδιο, και το χωριουδάκι έκπληξη που λέγεται Πούλιθρα, στα πόδια του Πάρνωνα.

Διαβάστε περισσότερα - Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Εδώ να μείνεις: Στα λιτά αλλά πεντακάθαρα και περιποιημένα δωμάτια του Μαλεάτης Απόλλων (45€ το δίκλινο) ή στα μεγάλα, πέτρινα σπιτάκια Λάμπρου (από 58€ το διαμέρισμα δύο ατόμων).

Τσαγκαράδα, Πήλιο


Το περιμένατε, το ξέρουμε. Το Πήλιο γενικότερα και η Τσαγκαράδα ειδικότερα είναι τόσο προφανείς επιλογές για τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις, που δε γινόταν να την αφήσουμε έξω από αυτή τη λίστα. Εδώ θα βολτάρετε ανάμεσα στα ατμοσφαιρικά αρχοντικά που στολίζουν τα πετρόχτιστα καλντερίμια της, θα αράξετε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια που σκεπάζουν την πλατεία της, και θα χαλαρώσετε υπό τους ήχους των τρεχούμενων νερών που της προσφέρουν το ιδανικό φθινοπωρινό soundtrack. Σημειώστε, επίσης, πως το παραμυθένιο δάσος στο κατώφλι της αρχίζει αυτή την εποχή να χρυσοκοκκινίζει και ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες επάνω σε κριτσανιστά φύλλα.

Διαβάστε περισσότερα - Τσαγκαράδα: Στο μαγεμένο δάσος του Ανατολικού Πηλίου

Εδώ να μείνεις: Στον όμορφο Ξενώνα Ξενιώτη (55€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι), ή στα ρομαντικά δωμάτια του Ellis House (50€ το δίκλινο με πρωινό) και του Παραδοσιακού Ξενώνα Αμάλθεια (60€ το μεγάλο δίκλινο με πρωινό και τζάκι).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v