Τα δάση που βρίσκονται δίπλα μας

Τα δάση γύρω από την Αττική ετοιμάζονται να πάρουν τα φθινοπωρινά τους χρώματα και εμείς τα επισκεπτόμαστε για πεζοπορίες σε ειδυλλιακά μονοπάτια, μια ανάσα από την πόλη.
Τα δάση που βρίσκονται δίπλα μας
Ελατοδάση και ξέφωτα για πινίκ μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Αισθητικά άλση και πλαγιές με μαύρα πεύκα σε βουνά στα όρια της Αττικής. Αυτοκινητάδες και πεζοπορίες ανάμεσα σε έλατα και οξιές… δίπλα μας. Κι όμως, υπάρχουν δάση κοντά μας. Ώρα να τα ανακαλύψουμε.

Πάρνηθα 

Δεκαέξι κορυφές και ένα πράσινο «χάος» ανάμεσά τους μας περιμένουν στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, εκεί όπου η Αττική «στολίζεται» με κουμαριές, πλατάνια, λεύκες και πιο ψηλά με πυκνά έλατα και πεύκα. Τα μονοπάτια μας οδηγούν σε δεκάδες πηγές, ενώ στο δρόμο μας συναντάμε σπηλιές και βάραθρα που κουβαλούν αρχαίους μύθους για Νύμφες και μυθικά πρόσωπα. Στα έγκατα του δρυμού αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν τα δύο δραστήρια καταφύγια της περιοχής, το Φλαμπούρι και το Μπάφι, που οργανώνουν πεζοπορίες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.

Υμηττός 

Κι όμως, πάνω απ’ την Καισαιριανή, παρά τις εμπρηστικές προσπάθειες ετών, το πράσινο ζει και βασιλεύει. Ξεκινάμε τις βόλτες μας από τη Μονή Καισαριανής, ακολουθούμε τον δρόμο μέχρι το αναψυκτήριο της Καλοπούλας που ενδείνυται για άραγμα και πικνίκ και συνεχίζουμε το περπάτημα ανάμεσα σε πεύκα, κυπαρίσσια, βελανιδιές και ευκαλύπτους μέχρι τον βυζαντινό Πύργο της Ανθούσσας, ακολουθώντας το μονοπάτι 10. Για περισσότερες διαδρομές και πληροφορίες για το Αισθητικό Άλσος Υμηττού μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηλιούπολης – η επόμενη οργανωμένη εξόρμησή του στον Υμηττό είναι προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου. 

Παρνασσός 

Λιγότερες από δύο ώρες χωρίζουν το κέντρο της Αθήνας από τα χωριουδάκια του Παρνασσού και τις κατάφυτες πλαγιές του. Από το Περιαστικό Δάσος Τιθορέας με τα εκκλησάκια μέσα στη βλάστηση μέχρι τις διαδρομές στα δάση μεταξύ Αμφίκλειας, Αγ. Ιερουσαλήμ, Επταλόφου, Δελφών και Αράχωβας, οι πλαγιές του Παρνασσού προσφέρονται ακόμα και για τους πιο αρχάριους της πεζοπορίας στο βουνό, σε ένα σκηνικό γεμάτο οξιές, έλατα και μαύρα πεύκα. Δείτε αναλυτικά τις διαδρομές και τα μονοπάτια του Παρνασσού εδώ

Κιθαιρώνας

Ίσως το πιο ανεξερεύνητο από τα γειτονικά βουνά, ο Κιθαιρώνας βρίσκεται μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας και διαθέτει παρθένα φύση γύρω από τα μονοπάτια που καταλήγουν σε σημεία με φοβερή πανοραμική θέα στον κάμπο τον Πλαταιών, την Αττική και τον Κορινθιακό. Τα αναβατικά μονοπάτια όπως αυτό που οδηγεί στην κορυφή του προφήτη Ηλία πάνω από το καταφύγιο είναι ειδυλλιακά, ενώ ανάμεσα στα ελατοδάση σχηματίζονται ξέφωτα ιδανικά για πικνίκ. Εναλλακτικά, αράξτε στα ταβερνάκια των βοιωτικών χωριών για τσιμπούσι με ντόπια κρεατικά. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v