Σούπερ κοντινές μονοήμερες για μπάνιο και φαγητό

Στην αττική ακτογραμμή, στα νερά του Κορινθιακού, και στην Πελοπόννησο, τα νερά είναι κρυστάλλινα και τα φαγητά πεντανόστιμα.
Σούπερ κοντινές μονοήμερες για μπάνιο και φαγητό
της Ηρώς Κουνάδη

Παραλία με άμμο ή βοτσαλωτή; Ταβερνάκι με θαλασσινά και θέα θάλασσα, ή σπιτικά μαγειρευτά και κρεατο-μεζέδες σε καταπράσινους κήπους; Ό,τι και αν ονειρεύεστε για το Σάββατο ή την Κυριακή σας, το έχουμε, και μάλιστα σε απόσταση μιας ώρας το πολύ από την πόρτα του σπιτιού σας.

Στα πέριξ της Αναβύσσου



Η βουτιά: Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην αφράτη άμμο της μεγάλης παραλίας της Σαρωνίδας, και σε ένα μυστικό κολπίσκο, πίσω από τον δημοφιλέστατο Άγιο Νικόλαο της Αναβύσσου: Θα τον εντοπίσετε ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά πίσω από το ομώνυμο εκκλησάκι, για να καταλήξει στη μικρή, σχεδόν πριβέ παραλιούλα με τα κρυστάλλινα νερά.

Και το φαγητό: Στη μοντέρνα ψαροταβέρνα που λέγεται Ψαρού (46ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σαρωνίδα, τηλ: 22910 55171) θα δοκιμάσετε τέλεια μύδια αχνιστά, γαριδομακαρονάδα, ξιδάτο χταποδάκι, σαρδέλες στη σχάρα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα και ένα εκπληκτικό παριανό λαδοβρόχι, που είναι η κυκλαδίτικη εκδοχή του ντάκου, με κριθαροκουλούρα, τριμμένη ντομάτα, κάππαρη και ξινομυζήθρα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι.

Στο Ζούμπερι

By the beach

Η βουτιά: Αν αγαπάτε τα beach bars, θέλετε τη μουσική σας στην παραλία, το κομμάτι της παραλίας μπροστά από το La Costa συνδυάζει το νεανικό beach fun με αφράτη αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Αν, πάλι, προτιμάτε την ησυχία σας, οι μικροί διαδοχικοί κολπίσκοι ανάμεσα στο Μάτι και τον Άγιο Ανδρέα είναι βοτσαλωτοί, έχουν εξίσου καθαρά νερά και πολύ περισσότερη ησυχία.

Και το φαγητό: Στο 26 της λωφόρου Μαραθώνος, το θρυλικό ταβερνάκι του Βασίλη μπορεί να στερείται την θέα στη θάλασσα, αναπληρώνει όμως με μια όμορφη αυλίτσα και ένα μενού… χαρά του κρεατοφάγου. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Γουρυονόπουλο στη σούβλα που είναι από μόνο του λόγος να διανύσετε τα χιλιόμετρα ως εδώ, ζουμερά μπιφτεκάκια και μπριζόλες, και μερακλίδικο κοκορέτσι. Συνοδεύετε με κρασί και υπολογίζετε περί τα 20€ το άτομο.

Στο Πόρτο Γερμενό

It could be a lake but it is sea

Η βουτιά: Σε μια από τις πέντε παραλίες με τα κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά του Κορινθιακού που συναποτελούν το Πόρτο Γερμενό. Δική μας αγαπημένη είναι η μεγάλη παραλία στη μέση –αυτοί που οι θαμώνες αποκαλούν «μεσαία παραλία»– με το ψιλό της βοτσαλάκι, τη σκιά από τα αρμυρίκια και τα φανταστικά νερά (που όμως βαθαίνουν απότομα, σημειώστε οι ερχόμενοι με πιτσιρίκια).

Και το φαγητό: Στην Ψαροταβέρνα του Μάκη, ακριβώς επάνω από την μεγάλη «κεντρική» παραλία θα πιάσετε τραπεζάκι με θέα στο απέραντο γαλάζιο, και θα δοκιμάσετε σούπερ ψαρομεζέδες: χιτ αποτελούν οι ψητές σαρδέλες και ο μπακαλιάρος στη σχάρα, οι δε αναποφάσιστοι θα χαρούν να μάθουν ότι υπάρχει και μια ωραιότατη και χορταστικότατη ποικιλία θαλασσινών, για να δοκιμάσετε… λίγα απ’ όλα. Για τους αντιφρονούντες, υπάρχουν και κρεατο-επιλογές. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17€ το άτομο, με τα απαραίτητα ουζάκια.

Στο Ηραίο

Limni Vouliagmenis-1

Η βουτιά: 18 χιλιόμετρα έξω από το Λουτράκι, μια ωρίτσα δρόμο δηλαδή από την Αθήνα, το Ηραίο είναι ίσως η ωραιότερη από τις κοντινές παραλίες της Πελοποννήσου, με τα κρυστάλλινα, πρασινογάλαζα νερά του στη σκιά του αρχαίου ναού της Ήρας, και πλάι στη λιμνοθάλασσα που θα βρείτε στους χάρτες ως Λίμνη Βουλιαγμένης –μην μπερδευτείτε με τη «δική μας» λίμνη με το ίδιο όνομα.

Και το φαγητό: Στον καταπράσινο κήπο του Ριγάνι στο Λουτράκι θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά και δημιουργικές θαλασσινές νοστιμιές όπως φρέσκιες καραβίδες με ταλιατέλες σε μελάνι σουπιάς, με σάλτσα ντομάτας και πέστο, αλλά και πιο κλασικούς ψαρομεζέδες (χταποδάκι στη σχάρα, καλαμαράκια τηγανιτά, γαριδομακαρονάδα και φρέσκο ψάρι). Συνοδεύουμε με ουζάκι ή κρασί από την προσεγμένη λίστα, και υπολογίζουμε περί τα 17-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v