Τέλειες παραλίες για τον πρώτο «μίνι καύσωνα»

Βοτσαλωτές ή αμμουδερές, με ξαπλώστρες ή χωρίς, πέντε από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής μας περιμένουν για τις πρώτες μας βουτιές.
Τέλειες παραλίες για τον πρώτο «μίνι καύσωνα»
της Ηρώς Κουνάδη

Ο υδράργυρος, λέει, θα «γράψει» 35άρια αυτό το Σαββατοκύριακο, κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα για τους κατοίκους του κλεινού άστεος: Παραλίες. Ακόμα και όσοι δεν έχουμε ακόμα τολμήσει την πρώτη μας βουτιά, ακόμα και όσοι ανησυχούμε πως «θα γίνεται χαμός» (θα ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς, ή λίγο πιο αργά, δεν πειράζει) θα τιμήσουμε δεόντως τις καλύτερες αττικές παραλίες που ακολουθούν –για περισσότερες, κάντε κλικ εδώ

ΚΑΠΕ, Σούνιο



Ξεκινάμε από την παραλία-σταρ της αττικής ακτογραμμής, εκείνη που βρέχεται από τα νερά του Αιγαίου πια, και όχι του Σαρωνικού, γι’ αυτό και είναι συνήθως πρώτη στις λίστες μας με τα καλύτερα (βλέπε πιο κυκλαδίτικα) νερά της Αττικής. Αν ανήκετε στο 1% των Αθηναίων που δεν την έχει εντοπίσει ακόμα, αναλυτικές οδηγίες για να τη βρείτε έχουμε εδώ. Και αν δεν βρείτε ούτε τετραγωνικό ελεύθερο στο αμμουδερό κολπάκι για να απλώσετε την πετσέτα σας, δοκιμάστε άλλο ένα πάλαι ποτέ μυστικό: Στα αριστερά της παραλίας (όπως κοιτάτε την θάλασσα) αν τσαλαβουτήξετε μέσα στο νερό, θα περάσετε πίσω από τα βράχια, σε μια δεύτερη, μικρότερη αλλά εξίσου αμμουδερή ερημική παραλιούλα.

Σέσι, Γραμματικό


Φωτό: Grussos | Panoramio

Αν διοργανωνόταν ένας άτυπος διαγωνισμός για τα περισσότερα αρμυρίκια σε αττική παραλία, το Σέσι σίγουρα θα τον κέρδιζε. Κατά τα λοιπά, κρυστάλλινα νερά, ψιλό βοτσαλάκι και άμμος σε ορισμένα σημεία συνθέτουν την βορειότερη των «βόρειων» παραλιών. Θα την βρείτε 22 χιλιόμετρα μετά τον τύμβο του Μαραθώνα, αφού διασχίσετε οκτώ χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου. Μην πάει το μυαλό σας σε ροβινσωνικές εικόνες πλήρους απομόνωσης, όμως –τα Σαββατοκύριακα η παραλία μαζεύει κάμποσο κόσμο.

Κόκκινο Λιμανάκι, Ραφήνα



Τα επιβλητικά κόκκινα βράχια και τα φουντωτά δέντρα που την πλαισιώνουν εγγυώνται άφθονη σκιά ακόμα και… ντάλα μεσημέρι. Την αγαπάμε, επίσης, για τα κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά και το ψιλό βοτσαλάκι της που αναμιγνύεται με άμμο σε ορισμένα σημεία. Θα τη βρείτε λίγο μετά τη Ραφήνα, ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Κόκκινο Λιμανάκι». Αν πεινάσετε, ακριβώς πάνω από τα σκαλάκια της το Μπαλκόνι σερβίρει θαλασσινές νοστιμιές αλλά και ωραία κρεατικά με δημιουργικές πινελιές, στα 25€ το άτομο με φαντασμαγορική θέα στην παραλία απ’ όπου και αν καθίσετε.

Πευκάκια, Μαραθώνας



Η παραλία στην οποία καταλήγει το πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα είναι η χαρά των οικογενειών με πιτσιρίκια, χάρη στα ρηχά νερά της –τόσο ρηχά που θα βαρεθείτε κάποια στιγμή και θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια να φτάσετε σε ένα σημείο όπου δεν θα πατώνετε. Το ΠΑΚΟΕ έκρινε πέρυσι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την παραλία καθαρή και κατάλληλη για κολύμπι. Η άμμος της είναι ψιλή και χρυσαφένια, ιδανική για να απλώσετε πετσέτες και κουβαδάκια, και η σκιά από τα πεύκα σωτήρια αν αποφασίσετε να… ξεμεσημεριάσετε εδώ.

Χάρακας, Σούνιο

at the end of the day

Έχει ένα κομμάτι με ξαπλώστρες και ένα χωρίς, κι είναι αρκετά μεγάλη για να χωράμε στην αμμουδιά της όλοι –οπαδοί και πολέμιοι. Θα τη βρείτε στην κατεύθυνση προς Σούνιο, πλησιάζοντας τα όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας, και θα την αναγνωρίσετε από την πινακίδα στο αριστερό σας χέρι που γράφει «παραδοσιακός οικισμός Χάρακα». Αφήνετε το αυτοκίνητο στο πλάτωμα που θα συναντήσετε ελάχιστα μέτρα παρακάτω, στα δεξιά του δρόμου, και διαλέγετε ένα σημείο χωρίς βραχάκια μέσα στο νερό για να βουτήξετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v