Ορεινά Σαββατοκύριακα κοντά σε χιονοδρομικά

Όμορφες ιδέες για Σαββατοκύριακα σε γραφικά χωριουδάκια της ορεινής Ελλάδας, που μας προσφέρουν απόλυτη χαλάρωση, αλλά και… χιονοδρομίες σε απόσταση αναπνοής.
Ορεινά Σαββατοκύριακα κοντά σε χιονοδρομικά
Εξερευνήσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού και σκι στα Καλάβρυτα. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και snowboard στο Καϊμακτσαλάν. Ρομαντζάδα στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας και πεζοπορίες στο χιόνι στο Βελούχι. Καλό φαΐ στον Παρνασσό και χαλάρωση με ζεστή σοκολάτα στα σαλέ της κορυφής του. Τέσσερα γραφικά χωριουδάκια μας χαρίζουν στιγμές χαλάρωσης και βρίσκονται πολύ κοντά στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, για να εκμεταλλευτούμε το λευκό σκηνικό πριν τελειώσει ο χειμώνας.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Βόρας

Το χωριό: Παραλίγο να γίνει… φάντασμα, μετά την εγκατάλειψή του από τους κατοίκους του στα τέλη του περασμένου αιώνα, αλλά το χιονοδρομικό κέντρο και το μεράκι όσων ανέλαβαν να αναστηλώσουν τα σπιτάκια του, μετέτρεψαν τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο σε περιζήτητο προορισμό της Βόρειας Ελλάδας. Ιδιαίτερη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, σπιτάκια από πελεκητή πέτρα και κεραμιδένιες στέγες, πέτρινα, συχνά χιονισμένα σοκάκια και ζεστά ταβερνάκια κάθε λίγα βήματα είναι το σκηνικό σε αυτό το… αλπικό χωριουδάκι του Καϊμακτσαλάν. Αν πεινάσετε, μη χάσετε τα φοβερά μαγειρευτά στα «Καλά της Αντωνίας» ή τα κρεατικά στο «Καταφύγιο».
Το χιονοδρομικό κέντρο: Απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από το χωριό, βρίσκεται στα 2.500 μέτρα υψόμετρο, διαθέτει πίστες για αρχαρίους και πιο προχωρημένους, σχολές σκι, καταστήματα εξοπλισμού, ζεστά snow bar για χαλάρωση και τα ημερήσια εισιτήρια στοιχίζουν από 10 ως 15€ τα Σαββατοκύριακα (αναλόγως μερικής ή κανονικής λειτουργίας). 
Η διαμονή: Στα λιτά, όμορφα, cozy δίκλινα με τζάκι του Σαλέ Αστέρας του Βορρά από 60€ τη βραδιά με πρωινό ή στα ρομαντικά, πέτρινα παραδοσιακά δίκλινα του Αρχοντικού Tarsouna, από 70€ τη βραδιά με πρωινό. 
Διαβάστε περισσότερα – Καϊμακτσαλάν: Λευκή μαγεία

Μικρό Χωριό, Ευρυτανία

Το χωριό: Στην ανερχόμενη πλευρά της Ευρυτανίας, το Μικρό Χωριό, μαζί με το γειτονικό του, το Μεγάλο, χτίζει τον δικό του ταξιδιωτικό μύθο στα weekends της Στερεάς Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Εδώ συναντάμε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αρχοντικά που γίνονται ξενώνες, πλατείες με κρήνες και αιωνόβια πλατάνια, ρεματιές και γραφικά ξωκλήσια. Οι δύο οικισμοί χωρίζονται από τον Καρπενησιώτη ποταμό, και από μία λιμνούλα που σχηματίστηκε από κατολίσθηση. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Μικρού Χωριού, με εκθέματα που διηγούνται την Ιστορία του τόπου από το 1921 ως το 1940 και την Εθνική Αντίσταση. Θα οδηγήσετε μέσα από πυκνά ελατοδάση, για να φτάσετε και στον Γαύρο, το σημείο δίπλα στο ποτάμι όπου θα απολαύσετε ποταμίσια πέστροφα. Πίσω στο Μικρό Χωριό, θα φάτε χωριάτικες πίτες και αγριογούρουνο στιφάδο στου Νασιόπουλου.
Το χιονοδρομικό κέντρο: Στο Βελούχι θα φτάσετε μετά από περίπου μία ώρα οδήγησης, όπου θα συναντήσετε ένα από τα πιο καλά οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, με 18 πίστες αυξανόμενης δυσκολίας, 4 off-piste διαδρομές, πανέμορφα σαλέ και café, καταστήματα ενοικιάσεων και σχολές. Εδώ μπορείτε εκτός από ski και snowboard, να δοκιμάσετε χιονοπεζοπορίες, χιονορακέτες, βόλτες με αναβατήρες και snowmobile. Τα Σαββατοκύριακα, η ημερήσια είσοδος στοιχίζει 20€. 
Η διαμονή: Στα λιτά, αλλά με υπέροχη θέα από τα μπαλκόνια, δωμάτια του «Ρίζωμα», στο Νέο Μικρό Χωριό, από 47€ το δίκλινο με πρωινό. Στα ρομαντικά, περιποιημένα και ευρύχωρα διαμερίσματα του Studio Merses στο Παλιό Μικρό Χωριό από 59€ το δίκλινο με πρωινό. Στα κλασικά διακοσμημένα, άνετα δωμάτια του Country Club Hotel & Suites στο Νέο Μικρό Χωριό, από 69€ το δίκλινο με πρωινό. 
Διαβάστε περισσότερα – Υπέροχοι τρόποι να ανακαλύψετε την Ευρυτανία

Πολύδροσος, Παρνασσός

Το χωριό: Οι παλιοί το αποκαλούν ακόμα «Σουβάλα», όπως ήταν το παλιό επίσημο όνομά του ως το 1928. Ο Πολύδροσος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια, με καινούριους ξενώνες και παραδοσιακά ταβερνάκια που ανοίγουν τις πόρτες τους σε πλακόστρωτες πλατείες οι οποίες σκεπάζονται από πλατάνια. Η αυτοκινητάδα ως την Πάνω Σουβάλα είναι απολαυστική και σας φέρνει μέσα από μία υπέροχη δασική διαδρομή σε μια παλιά «γειτονιά» με αρχοντικά, μια βυζαντινή εκκλησία του 6ου αιώνα και στις πηγές του Κηφισού ποταμού. Πίσω στο χωριό, θα δοκιμάσετε σούπερ χωριάτικη τυρόπιτα και μαμαδίσια μαγειρευτά στο Εν Παρνασσώ.
Το χιονοδρομικό κέντρο: Το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χιονοδρομικό της χώρας απλώνει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και 3 μίνι πίστες αρχαρίων στη Φτερόλακκα και τα Κελάρια του Παρνασσού. Εδώ, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από τα 1.600 ως τα 2.250 μέτρα, βρίσκουμε σχολές, καταστήματα, υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά, δύο καφετέριες σαλέ και εστιατόριο. Τα Σαββατοκύρικα, η ημερήσια είσοδος στοιχίζει 25€. 
Η διαμονή: Στα λιτά και low budget δίκλινα του Σοφιανού, από 45€ με πρωινό. Στα απλά δίκλινα του πετρόχτιστου Hotel Polydrosos, από 55€ με πρωινό. Στα ειδυλλιακά πέτρινα δωμάτια του ξενώνα του Argyriou Wine Tasting, που συνδυάζονται με οινογνωσία στο οινοποιείο (από 95€ το δίκλινο με πρωινό). 
Διαβάστε περισσότερα – Έξι χωριά βγάζουν τη γλώσσα στην Αράχωβα

Ζαχλωρού, Καλάβρυτα

Το χωριό: Βρίσκεται στη μέση της ίσως πιο όμορφης σιδηροδρομικής διαδρομής της Ελλάδας, αυτή του θρυλικού Οδοντωτού και είναι πνιγμένο σε πλατάνια, μηλιές και καρυδιές, μέσα από τις φυλλωσιές των οποίων ξεπροβάλλουν τα κόκκινα κεραμίδια των σπιτιών της. Η Ζαχλωρού ατενίζει το φαράγγι του Βουραϊκού και έχει για… σάουντρακ το κελάρυσμα του ποταμού, ο οποίος στεφανώνεται από όμορφα γεφύρια. Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το μοναδικό στο είδος του Σπήλαιο των Λιμνών με τις 13 φυσικές λίμνες που απλώνουν τα νερά τους σε τρία επίπεδα. Θα φάτε εξαιρετικά μαγειρευτά στην ταβέρνα Ζαχλωρού κοντά στο σταθμό και σούπερ κρασάτο κόκορα και άλλες παραδοσιακές συνταγές στο Ρομάντζο.
Το χιονοδρομικό κέντρο: Περί τα τρία τέταρτα οδήγησης από το χωριό, θα φτάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, που διαθέτει 8 αναβατήρες, 13 πίστες και εγκαταστάσεις για freestyle, freeride, ski, snowboard, σχολές, καταστήματα ενοικιάσεων, παιδότοπο, σαλέ και καντίνα. Η ημερήσια είσοδος στοιχίζει 25€ τα Σαββατοκύριακα. 
Η διαμονή: Στις μεζονέτες-σουίτες Ζαχλωρού, που είναι πετρόχιστες, ειδυλλιακές, άνετες και με τζάκι, από 59€ τη βραδιά για δύο άτομα. Στο Αρχοντικό Ζαχλωρού, που διαθέτει επίσης μεζονέτες με τζάκι, εξοπλισμένη κουζίνα και όλες τις ανέσεις, από 71,25€ τα δύο άτομα. 
Διαβάστε περισσότερα – Ζαχλωρού: Ομορφιά στα βάθη του φαραγγιού 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v