Υπέροχες εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα

Κερκίνη, Αριδαία, Νυμφαίο, Καστοριά. Τέσσερις υπέροχοι προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα μας κλείνουν το μάτι για σούπερ μακεδονίτικα Σαββατοκύριακα αυτόν τον χειμώνα.
Υπέροχες εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα
του Γιώργου Κόκουβα

Σε λίμνες και χιονισμένα βουνά, σε καταφύγια άγριας ζωής και πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια ή αρχοντικές μακεδονίτικες πόλεις, ετοιμάζουμε βαλίτσες και φεύγουμε για χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα στις ομορφότερες γωνιές της Βόρειας Ελλάδας.

Αριδαία

Ανερχόμενη ταξιδιωτική δύναμη στην περιοχή της Μακεδονίας, η Αριδαία κρύβει εντυπωσιακότατες φυσιολατρικές εκπλήξεις. «Στολίδι» της, τα λουτρά Πόζαρ, με την καλοσχεδιασμένη λουτρόπολη στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους, γεμάτη ιαματικούς καταρράκτες, θερμά ρεύματα και εγκαταστάσεις χαμάμ και μασάζ σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην γύρω περιοχή, θα εξερευνήσετε το Σπηλαιολογικό Πάρκο με τα υποβλητικά σπήλαια, θα περπατήσετε στις πεζοπορικές διαδρομές των Γαλανών Νερών μέσα από φαράγγια και θα οδηγήσετε ως τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας με την αγορά και το ανάκτορό της. Πολύ κοντά, επίσης, βρίσκεται και η Έδεσσα, όπου θα θαυμάσετε τους καταρράκτες της και την παλιά γειτονιά Βαρόσι, καθώς και το Φυσιογραφικό, Παλαιοντολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας.
Πού θα μείνετε: Στο Germanos Studios στο Κάτω Λουτράκι, με τα λιτά, άνετα δωμάτια με τις όμορφες βεράντες και τον χώρο μπάρμπεκιου (από 35€ το δίκλινο τον Δεκέμβριο). Στο House Venetia στον ίδιο οικισμό, δύο χιλιόμετρα από τα λουτρά, με τα όμορφα δίκλινα (από 45€). Στα ειδυλλιακά δωμάτια του Αρχοντικού Λυδία Λίθος στο χωριό Όρμα Αριδαίας (από 80€ το δίκλινο το Δεκέμβριο). 
Μάθετε περισσότερα εδώ.

Καστοριά

Αναζητάτε αστικές ανέσεις στις εξορμήσεις σας χωρίς να στερηθείτε τους γραφικούς περιπάτους και την φυσική ομορφιά; Η Καστοριά σας περιμένει, με την βυζαντινή της γοητεία, «απλωμένη» στους δεκάδες ναούς της, τα παραδοσιακά αρχοντικά στη γειτονιά του Ντολτσού, την θέα από τον λόφο του προφήτη Ηλία και τα άφθονα μεζεδοπωλεία και μπαράκια στις «παραλίες» της. Κυρίως όμως, θα χορτάσετε βόλτες στις όχθες της λίμνης ή και… πάνω στη λίμνη, με το ειδικό τουριστικό ferry. Εντυπωσιακή είναι και η «γυρολιμνιά» με το αυτοκίνητο ή τα πόδια – με μια στάση στο φαντασμαγορικό σπήλαιο του Δράκου με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες ηλικίας… 10.000 ετών.
Πού θα μείνετε: Στα άνετα δωμάτια του ξενοδοχείου Αναστασίου στην είσοδο της πόλης (από μόλις 35€ το δίκλινο τον Δεκέμβριο). Στα περιποιημένα, φωτεινά δίκλινα του Κέλετρον στη βόρεια Όχθη (από 40€ με πρωινό). Στα ρομαντικά δωμάτια της Αρχοντούλας στην ομορφότερη συνοικία της πόλης, το Ντολτσό, από 50€ το δίκλινο με πρωινό. 
Διαβάστε περισσότερα – 10 πράγματα που πρέπει να δείτε στην Καστοριά

Νυμφαίο

Η UNESCO το κατέταξε στα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, και δεν έχει καθόλου άδικο: Το Νυμφαίο, «σκαρφαλωμένο» στα 1.350 μέτρα του βουνού Βίτσι, στην καρδιά της Μακεδονίας, είναι ένας παραδοσιακός παράδεισος, με λιθόστρωτα σοκάκια, αρχοντικά σπίτια, βρύσες και όμορφα ταβερνάκια, που περιτριγυρίζονται από εντυπωσιακά δάση οξιάς. Εκεί μέσα, «φωλιάζει» και το καταφύγιο του Αρκτούρου, από μόνο του λόγος να εκδράμετε ως το Βίτσι. Στο περιβαλλοντικό του κέντρο θα μάθετε για τις αρκούδες και τους λύκους που φιλοξενούνται εδώ. Για περισσότερες εξερευνήσεις, κατηφορίστε προς τα κρυμμένα ψαροχώρια στις όχθες των γειτονικών λιμνών Ζάχαρη και Χειμαδίτιδα.
Πού θα μείνετε: Στα δωμάτια του πετρόχιστου ξενοδοχείου Manis με θέα στο δάσος με τις οξιές (από 60€ το δίκλινο τον Δεκέμβριο). Στα άνετα δωμάτια του πετρόχτιστου Casa Mare με θέα στο όρος Βέρνο (από 75€ το τετράκλινο με πρωινό). Στα παραδοσιακά δωμάτια του ειδυλλιακού ξενώνα Κοντογιάννη στην καρδιά του χωριού (από 75€ το δίκλινο με πρωινό). 
Διαβάστε περισσότερα – Νυμφαίο: Το αλπικό στολίδι της Φλώρινας

Κερκίνη

Ατμοσφαιρική και απόκοσμη, τον χειμώνα η ομορφότερη ίσως λίμνη της βόρειας Ελλάδας σκεπάζεται από ομίχλη και γίνεται ακόμη πιο γοητευτική. Στις όχθες της, θα κάνετε φυσιολατρικούς περιπάτους, θα επιβιβαστείτε στις ειδικές βάρκες για βόλτα στα νερά και θα προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα από τους πάγκους των ντόπιων παραγωγών. Στα χωριά της Κερκίνης, του Μανδρακίου, της Άνω και Κάτω Πορόιας ή του Λιθότοπου, θα καθίσετε σε ζεστά ταβερνάκια που σερβίρουν σπεσιαλιτέ από αγριόχοιρο. Μην χάσετε την βόλτα στο παρόχθιο δάσος της ανατολικής όχθης, ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς με υδρόβια δέντρα που σχεδόν βουλιάζουν στα νερά. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλοί οργανισμοί που αναλαμβάνουν να σας οργανώσουν δραστηριότητες όπως ποδηλασία, ορειβασία, τοξοβολία, ιππασία, κανό, ψάρεμα – μάθετε περισσότερα εδώ
Πού θα μείνετε: Στα άνετα διαμερίσματα του ξενοδοχείου Μορφή στο χωριό Κερκίνη (από 40€ το τετράκλινο τον Δεκέμβριο). Στα ειδυλλιακά δίκλινα του Οικοπεριηγητή στο ίδιο χωριό (από 65€). Στο αρχοντικό Βιγλάτορας στο χωριό Άνω Πορόια με τη ρομαντική διακόσμηση (από 60€ το δίκλινο). 
Διαβάστε περισσότερα – 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v