Σαββατοκύριακα δίπλα στο ποτάμι

Στη Νέδα, τον Αχέροντα, τον Βοϊδομάτη, τον Αώο και τον Λάδωνα, τα νερά είναι σμαραγδένια και οι βουτιές δροσερές.
Σαββατοκύριακα δίπλα στο ποτάμι
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος


Κρυστάλλινα νερά, γαλάζιες λίμνες, σκιερά πλατάνια, μαγικές διαδρομές, όχθες που μοιάζουν να φιλοξενούν νεράιδες. Κι εσείς ακόμα ψάχνετε τη δροσιά στις παραλίες; Δέστε τα κορδόνια σας, κι ακολουθήστε μας για δροσερές βουτιές σε πέντε από τα πιο μαγικά ποτάμια της Ελλάδας.

Στον Αχέροντα, στην Ήπειρο


Ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας, ο Αχέροντας είναι από τα μέρη εκείνα που περιγράφονται με τη λέξη «μαγικά». Σκεφτείτε θεόρατα, ολόλευκα βράχια να υψώνονται κάθετα πάνω από πρασινογάλαζα, παγωμένα νερά, που αναβλύζουν από κάθε σχισμή στους βράχους, δημιουργώντας μικρά καταρρακτάκια ανάμεσα σε αιωνόβια φουντωτά πλατάνια που απλώνουν τις ρίζες τους στα πιο παράξενα σημεία. Κι έχετε μια αμυδρή εικόνα του τοπίου που αντικρίζετε περπατώντας στα παγωμένα νερά του (συνηθίζονται γρήγορα, μην φοβάστε). Ναι, σε κάποια σημεία θα βουτήξετε κιόλας, αλλά ο Αχέροντας είναι από τα ποτάμια εκείνα που το καλοκαίρι τα διασχίζεις στο μεγαλύτερο μέρος τους περπατώντας.


Στις όχθες του είναι χτισμένο ένα γλυκύτατο χωριουδάκι που λέγεται –διόλου τυχαία– Γλυκή, ιδανικό για βάση κάθε επίδοξου περιπατητή/ κολυμβητή του ποταμού, ενώ εδώ πολύ κοντά βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος του απόκοσμου Νεκρομαντείου του Αχέροντα.


Λεπτομέρειες για τη διαμονή, το φαγητό και τις βόλτες σας στη γύρω περιοχή έχουμε εδώ.

Στον Λάδωνα, στην Πελοπόννησο


Εκεί που η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα, στην καρδιά της Πελοποννήσου, βρίσκεται ένα ποτάμι σχεδόν μυστικό που διασχίζει ειδυλλιακά τοπία, περνώντας ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και σχηματίζοντας μικρές παραλιούλες κάθε τόσο στις όχθες του. Καταλήγει σε μια πρασινογάλαζη λίμνη, στα ακίνητα νερά της οποίας καθρεφτίζονται τα βουνά που βουτούν απαλά μέχρι τις όχθες της. Η στάθμη της λίμνης μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου τόσο που στο μέγιστο πλάτος της –γεμάτη δηλαδή– μπορεί να φτάσει το 1,5 χιλιόμετρο, ενώ στο ελάχιστο δεν ξεπερνά τα 75 μέτρα.

Για να δροσιστείτε στα νερά του Λάδωνα ή της λίμνης του, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε «σπιντάτο» rafting στο ποτάμι, ή χαλαρωτικό κανό στα νερά της λίμνης. Η Eco Action αναλαμβάνει και τις δύο δραστηριότητες, όλο τον χρόνο. Το μεν rafting κοστίζει 35€ το άτομο για μιάμιση ώρα κατάβασης, και το δε canoe kayak 35€ το άτομο για μιάμιση έως δυόμιση ώρες (αναλόγως πόσο μεγάλη ομάδα είστε, και τι διαδρομή θέλετε να διανύσετε).

Για βάση σας, ιδανική επιλογή είναι οι Κατοικίες Λάδωνα, στο χωριουδάκι που λέγεται Σμίξη, ελάχιστα βήματα από την όχθη του ποταμού (στα 50€ περίπου το σπιτάκι δύο ατόμων). Ιδέες για περισσότερες βόλτες και βουτιές, αλλά και προτάσεις για την διαμονή σας στα χωριά γύρω από τον Λάδωνα έχουμε εδώ.

Στον Βοϊδομάτη και τον Αώο, στην Ήπειρο


Οι δύο ποταμοί-σταρ της Ηπείρου έχουν ο καθένας το δικό του δέλεαρ: Ο μεν Βοϊδομάτης με το τιρκουάζ νερό του –τόσο καθαρό που οι μελέτες λένε ότι μπορείς να το πιείς– διασχίζει το απόλυτα παραμυθένιο φαράγγι του Βίκου. Ο δε Αώος μπορεί να είναι λιγότερο εντυπωσιακός, έχει όμως νερό όλο τον χρόνο (ενώ στον Βοϊδομάτη τον Αύγουστο μπορείς ίσα να βρέξεις… πατουσάκια) και μια μεγάλη παραλία, κομπλέ με βράχια για φαντασμαγορικές βουτιές από ψηλά –με ασφάλεια και σε βαθιά νερά, τις δοκιμάσαμε.

Η No Limits διοργανώνει όλο τον χρόνο δύο διαφορετικές καταβάσεις του Αώου, μία εύκολη ιδανική για αρχάριους στο σημείο μετά την «διασταύρωση» του ποταμού με τον Βοϊδομάτη, και μία μικρότερη αλλά πιο δύσκολη, αποκλειστικά για έμπειρους rafters, πριν από την διασταύρωση αυτή. Η πρώτη διαδρομή έχει μήκος έξι χιλιόμετρα, και η κατάβασή της διαρκεί περί τη μιάμιση ώρα. Εννοείται ότι συμπεριλαμβάνεται μια (μεγάλη) στάση για βουτιές στο προαναφερθέν hot spot του ποταμού. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 35€.


Για βάση σας, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην Κόνιτσα –που βολεύει περισσότερο για τις βουτιές στον Αώο– και τα Ζαγοροχώρια –ειδικά η Αρίστη και τα χωριουδάκια γύρω της είναι ιδανικά για τις βόλτες σας στις όχθες του Βοϊδομάτη. Λεπτομέρειες και προτάσεις για τη διαμονή σας στην Κόνιτσα έχουμε εδώ και για τα Ζαγοροχώρια εδώ.

Στη Νέδα, στην Μεσσηνία


Ο δεύτερος καταρράκτης της πέφτει από ύψος 20 μέτρων, και σχηματίζει μια εντελώς γαλάζια λίμνη, τα βαθιά νερά της οποίας είναι ιδανικά για βουτιές στη σκιά των φουντωτών της πλατανιών. Στις όχθες της σχηματίζονται κανονικότατες παραλιούλες, ενώ η διαδρομή ως εδώ είναι σχεδόν εξίσου φαντασμαγορική με τον προορισμό.

Το φαράγγι προσεγγίζεται εύκολα –ακόμα και αν δεν είστε εξοικειωμένοι ή fans της πεζοπορίας– από το χωριό Πλατάνια, ακολουθώντας αρχικά τον (βατό για μη 4x4 οχήματα) χωματόδρομο, και εν συνεχεία με τα πόδια το μονοπάτι. Αναλυτικές οδηγίες για να το βρείτε, και φωτογραφίες από την διαδρομή για να εμπνευστείτε, έχουμε εδώ.

Αν, τώρα, βαριέστε να ψάχνετε, η Trekking Hellas διοργανώνει river trekking στη Νέδα κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 35€ το άτομο για μια διαδρομή τεσσάρων ωρών. Ιδανική βάση για την διαμονή σας αποτελεί η Κυπαρισσία, που απέχει 29 χιλιόμετρα από τα Πλατάνια (που είναι, με τη σειρά τους, το κοντινότερο χωριό στη Νέδα). Αναλυτικές προτάσεις για τη διαμονή σας έχουμε εδώ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v