Παραλίες Αττικής: Βουτιές και φαγητό στις καλύτερες

Φορτώνουμε το αυτοκίνητο, παίρνουμε ομπρέλες και βάζουμε πλώρη για δέκα παραλίες στην Αττική που θα φιλοξενήσουν τις πρώτες βουτιές μετά… φαγητού.
Παραλίες Αττικής: Βουτιές και φαγητό στις καλύτερες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι; Παραλία από τώρα; Ε, προφανώς. Γιατί όχι; Ο υδράργυρος φλερτάρει με το 30άρι, ενώ οι μεγάλες ζέστες δεν έχουν μπει ακόμα γεγονός που εξασφαλίζει μια κάποια άνεση στην άμμο. Τι άλλο να ζητήσουμε;

Φαγητό; Και από αυτό έχουμε και το συνδυάζουμε για να κλείσουμε μια καθώς πρέπει και… με τα όλα της αυθημερόν εξόρμηση στις καλύτερες (εντάξει, σε κάποιες από τις καλύτερες) παραλίες της Αττικής.

Λεγραινά 

Κάποιοι λένε ότι είναι η ωραιότερη της αττικής ακτογραμμής. Θα συμφωνήσουμε και θα πούμε «άξιζε» τον κόπο για τα πολλά χιλιόμετρα που θα διανύσουμε για να την προσεγγίσουμε. Ξεχωρίζει για την ανοιχτόχρωμη, ψιλή άμμο, τα γαλανά νερά, την έκτασή της και τον λίγο κόσμο που την επισκέπτεται.

Και μετά; Σούπερ ψαρομεζέδες στο «Θόδωρος και Ελένη» στα Λεγραινά: δοκιμάστε μύδια αχνιστά με φέτα, γαρίδες με σουσάμι, σαλάτα πανδαισία λαχανικών και όχι μόνο (έχει και φάβα και μαυρομάτικα μέσα η τεράστια πιατέλα στην οποία τη σερβίρουν) και καλαμαράκι τηγανιτό – εξαιρετικό. Υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο με ουζάκι.

Χάρακας

Θα την βρείτε στην κατεύθυνση προς Σούνιο, πλησιάζοντας τα όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας και θα χαρείτε βουτιές με φόντο τη χρυσαφένια του άμμο στα όμορφα νερά της. Είναι άνετη για να απλώσετε πετσέτα όπου θέλετε, και διαθέτει ένα ωραιότατο beach bar για τα απαραίτητα ηλιόλουστα μπυρόνια.

Και μετά; Πλώρη για… πίσω (προς Αθήνα), στο 55ο χλμ. της Σουνίου και τα «Βότσαλα». Με θέα θάλασσα, θα «τσακίσετε» κολοκυθάκια τηγανιτά, σούπερ χταποδάκι, ζουμερή χωριάτικη σαλάτα, ωραιότατα καλαμαράκια, πατατούλες φρεσκοκομμένες και γαριδάκι τηγανιτό. Ο λογαριασμός με κερασμένο καρπουζάκι έρχεται στα 20€/ άτομο με ουζάκι.

Λιμανάκια

Εντάξει, δεν είναι «παραλία» με τη στενή έννοια του όρου. Είναι βασικά βράχια, κάτω από τα οποία όμως θα βρείτε τα πιο βαθυγάλαζα νερά που θα συναντήσετε σε όλη την αττική ακτογραμμή. Τα Σαββατοκύριακα γίνεται διαδήλωση, όμως αυτήν την περίοδο τα πράγματα είναι αρκετά πιο… χαλαρά. Στα «Λιμανάκια» θα βρείτε και – κάτι σαν – beach bar, το Ξύλινο για να σβήσετε τη δίψα σας για καφέ ή αλκοόλ.

Και μετά; Σούπερ οικονομικό sushi στο Koi στην Βασιλέως Παύλου στη Βούλα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε spicy tuna, spicy crab, California dream, salmon nigiri, shibas nigiri και tuna avocado που  συγκαταλέγονται στα highlights του καταλόγου. Υπολογίστε 3-5 ευρώ μάξιμουμ ανά πιάτο των 4-6 rolls και maki.

ΚΑΠΕ

Η πάλαι ποτέ «μυστική» παραλία της Αττικής, φιγουράρει πλέον στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν έχετε λοιπόν μια ελπίδα να την βρείτε άδεια κάποια περίοδο, αυτή είναι τώρα. Έχει παντού άμμο, και ωραία νερά ενώ στα μπόνους συμπεριλαμβάνεται ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο ο οποίος βρίσκεται (σχεδόν) από πάνω της.

Και μετά; «Συρτάκι», όχι για να χορέψετε μεσημεριάτικο, αλλά για να δοκιμάσετε εκλεκτές γεύσεις θάλασσας με δημιουργική "ματιά". Θα το βρείτε στο 69ο χλμ. της Αθηνών-Σουνίου και θα ζητήσετε οπωσδήποτε το πιάτο – σήμα κατατεθέν του, ριζότο με καλαμάρι σε μελάνι σουπιάς, όπως επίσης και τις γαρίδες μαρινάτες ψητές και την φοβερή σαρδέλα με μάραθο σε φρυγανισμένο ψωμί. Οι τιμές κατ’ άτομο για ένα γεύμα με κρασί, ξεκινούν από 20€.

Κακιά Θάλασσα

Καθόλου… κακιά, αν και όταν φυσάει βοριάς γίνεται, η παραλία της Κακιάς Θάλασσας στην Κερατέα, απέχει περί τα 52 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, και είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι έξω, και άμμο μέσα στο νερό. Στα μείον, η υπέρ το δέον συσσώρευση… ξαπλώστρας.

Και μετά; Εξαιρετικές γεύσεις θάλασσας και στεριάς στο «Κιούπι», όπου θα δοκιμάσετε ωραιότατη σαρδέλα ψητή, γαριδομακαρονάδα, τσιπούρα πελαγίσια (αν βρείτε), ξιφία στα κάρβουνα, αλλά και εξαιρετικό λεμονάτο χοιρινό και πατατούλες φουρνιστές με λευκή σάλτσα.  Για ένα πλήρες γεύμα με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Θυμάρι

Θα την βρείτε λίγο μετά τα ταβερνάκια της Παλαιάς Φωκαίας, λίγο πιο κάτω από την ταμπέλα που γράφει «Θυμάρι». Τα νερά της είναι πεντακάθαρα, ενώ σας δίνει και περιθώρια επιλογής: είτε στον μικρό βοτσαλωτό κολπίσκο από τη μία της πλευρά είτε στη μεγαλύτερη αμμουδιά από την άλλη. Διαλέγετε και… βουτάτε. Προσοχή μόνο στα βραχάκια μέσα στο νερό.

Και μετά; Πιάνετε τραπεζάκι στην όμορφη αυλίτσα του «Απόμερο» με τις μουριές και το χαλίκι και δοκιμάζετε κρεατομεζέδες όπως λουκάνικο χωριάτικο, κοτόπουλο, μπριζολάκια, και κάποιες επιλογές σε θαλασσινά όπως σαρδέλες ψητές στα κάρβουνα, καλαμαράκια και χταπόδι. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες, οι τιμές οικονομικές: περί τα 15€/ άτομο με κρασάκι.

Ψάθα

Είναι μια από τις πλέον μακρινές, ενδείκνυται και για ελεύθερο κάμπινγκ, και απέχει 66 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Βοτσαλωτή, μέσα κι έξω από το νερό, διαθέτει κρυστάλλινα νερά και μερικά εξαιρετικά ταβερνάκια και ουζερί να την περιτριγυρίζουν.

Και μετά; Ξεχωρίζει με διαφορά το Cavo Doro πάνω στο κύμα, άψογα διακοσμημένο, με τεράστιες μερίδες και εξαιρετικό φαγητό: δοκιμάστε καραβιδομακαρονάδα…. γαλαξιακή και φρέσκο ψάρι στη σχάρα. Σερβίρει επίσης σούπερ χορταστικές ποικιλίες κρεατικών με μπριζολάκια, ψαρονέφρι και κοτόπουλο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ κατ’ άτομο με κρασί.

Κόκκινο Λιμανάκι

Μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες του Βορρά, χρωστά το όνομά της στα φαντασμαγορικά Κόκκινα Βράχια που την περιβάλλουν, προστατεύοντάς την ταυτόχρονα από τους βοριάδες που ταλαιπωρούν την περιοχή. Κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά, άμμος, ψιλό βοτσαλάκι κι ένα τέλειο ημικυκλικό σχήμα που εγγυάται φανταστικές φωτογραφίες από ψηλά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της. Βρίσκεται λίγο μετά τη Ραφήνα.

Και μετά; Ακριβώς πάνω από τα σκαλάκια απλώνει τα τραπεζάκια του το «Μπαλκόνι», ένα εστιατόριο… όνομα και πράγμα που προσφέρει θαλασσινές νοστιμιές και συνταγές δημιουργικής κρεατοφαγικής κουζίνας (υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα), αλλά και απολαυστική θέα προς τη θάλασσα.

Σέσι

Είναι η βορειότερη των… βόρειων παραλιών της Αττικής, και βρίσκεται περί τα 22 χιλιόμετρα από τον τύμβο του Μαραθώνα. Πέφτει μακριά για τους κατοίκους του κέντρου, αν ωστόσο κάνετε τον κόπο, θα βρεθείτε μπροστά στα καθαρά νερά με το ψιλό βότσαλο και τα αρμυρίκια που φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά.

Και μετά; Ιστορικό ψαροταβερνάκι στην άκρη της παραλίας, ο «Κόλλιας» ανοίγει προς το παρόν μόνο τα Σαββατοκύριακα και σερβίρει φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα ή στο τηγάνι (κουτσομουράκι, τσιπούρα, φαγκρί, λαβράκι, μαριδάκι και σαρδέλα «παίζουν» αυτήν την περίοδο), ωραία αλμύρα (χόρτα) βραστή, από το πρωί μέχρι αργά βράδι. Must και η χορτόπιτα που ψήνεται στα κάρβουνα, σούπερ η ρεγγοσαλάτα και η καβουροσαλάτα, αμφότερες χειροποίητες. Για ένα γεύμα με ουζάκι, δεν πληρώνουμε περισσότερα από 15€/άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v