Πέντε επισκέψιμα οινοποιεία μια ανάσα από την Αθήνα

Αρώματα αμπελιών, ξεναγήσεις στα μυστικά του οίνου, γευστικές εμπειρίες και εκλεκτές ετικέτες σε 5 “must” Κτήματα σε κοντινή απόσταση.
Πέντε επισκέψιμα οινοποιεία μια ανάσα από την Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κλείνετε την επίσκεψή σας, φορτώνετε το αυτοκίνητο με οικογένεια ή φίλους (ή και τα δύο) και σε μία ώρα και κάτι βρίσκεστε ήδη στο επίκεντρο της δημιουργίας εκλεκτών οίνων. Τα επισκέψιμα οινοποιεία κοντά (ή και μέσα ακόμα) στην Αττική, αποτελούν εξαιρετικές αφορμές για Σαββατοκυριακάτικες οινικές εξορμήσεις προσφέροντας απλόχερα γνώση, όμορφες εικόνες και ακόμα ωραιότερες γεύσεις και αρώματα.

Πέντε τέτοια κορυφαία οινοποιεία επιλέξαμε και σας προτείνουμε "κρασής" αμέσως!

Εις Υγείαν, όπως θα έλεγε και ο αγαπητός συνεργάτης Θεόδωρος Λέλεκας. l

Κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα


Τι έχουμε εδώ; Το 1980 ο Γιώργος και η Αννα Κοκοτού δημιουργούν έναν αμπελώνα 70 στρεμμάτων, με τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Σήμερα, το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα αποτελεί βασικό σημαιοφόρο του Αττικού αμπελώνα και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που… ανοίγει την όρεξη για οινικές δοκιμές και όχι μόνο: δραστηριότητες όπως ενασχόληση με τον βοτανόκηπό του, συγκομιδή μελιού, τρύγοι, βραδιές γευσιγνωσίας, καλλιτεχνικά events, παιδικά προγράμματα με περιβαλλοντολόγους, πικ νικ και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα του. Δείτε τα προσεχή events στη σελίδα του Κτήματος στο Fb εδώ και εγγραφείτε στο Club για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για τις δραστηριότητες οινικού και μη περιεχομένου. Σημειώστε πως λόγω φόρτου… εκδηλώσεων, συνίσταται να επικοινωνήσετε έγκαιρα με το Κτήμα σε περίπτωση που επιθυμείτε να ξεναγηθείτε σε αυτό.

Στάσου, οίνος! Πριν αποχωριστείτε τους αμπελώνες του Κτήματος, θα πάρετε μαζί σας οπωσδήποτε μερικές φιάλες από το Τρεις Τρεις Παράδες, το λευκό και αρωματικό κρασί του (ο Θεόδωρος Λέλεκας το έχει τιμήσει παλαιότερα) και ένα από τα καλύτερα – και πρώτα - Cabernet Sauvignon της Αττικής, το «δικό τους» ερυθρό.

Άλλος για τα κοψίδια μας; Προφανέστατα μετά την επίσκεψή σας στο Κτήμα και εφ’ όσον δεν συμμετέχετε σε κάποια γευσιγνωσία θα επισκεφθείτε τα παραδοσιακά «κοψιδάδικα» και χασαποταβέρνες της Σταμάτας για ένα λουκούλειο και μη νηστίσιμο γεύμα. Πιπινιός, Αγρόκτημα Ρεγκούκου, Μαγγίνας και Κόκκαλης παίζουν σταθερά στην πρώτη τετράδα κρεατολαγνίας.

Info: Σταμάτα Αττικής, τηλέφωνα επικοινωνίας/κρατήσεις: 2108145113, 6946068010, 6948509580

Κτήμα Παπαγιαννάκου, Μαρκόπουλο


Τι έχουμε εδώ; Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο Εν Ελλάδι. Το πρώτο τι;  Το Κτήμα Παπαγιαννάκου είναι το πρώτο οινοποιείο το οποίο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δένει αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία με στόχο να εξοικονομεί ενέργεια και να μην επιβαρύνει το οικοσύστημα που το περιβάλλει. Ταυτόχρονα όμως είναι και ιδιαίτερα καλαίσθητο στο μάτι, αξιοποιώντας τέλεια το ταίριασμα υλικών όπως η πέτρα, το ξύλο και το γυαλί, μέσα από μία σύγχρονη και λειτουργική σχεδιαστική προσέγγιση. Διαθέτει χώρους για δεξιώσεις και πάρτι, ενώ συχνά πυκνά φιλοξενεί ποικίλες οινικές και μη εκδηλώσεις και γεύματα. Κάθε γωνιά του οινοποιείου είναι φτιαγμένη με γνώμονα την επισκεψιμότητα, ενώ η διαδρομή του επισκέπτη είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τον φέρνει κοντά στην παραγωγή του κρασιού, χωρίς όμως να εμποδίζει την παραγωγική διαδικασία. Δείτε στη σελίδα του στο FB τις προσεχείς εκδηλώσεις/events και φροντίστε να τους ενημερώσετε εγκαίρως για την επίσκεψή σας.  

Στάσου, οίνος! Από το πλήθος βραβευμένων κρασιών του Κτήματος, οφείλετε στον εαυτό σας να πάρετε μαζί σας φεύγοντας την new age ρετσίνα του, μια εκλεκτή και μοντέρνα έκδοση της παραδοσιακής και το εκπληκτικό γλυκό κρασί του Κτήματος, από μαλαγουζιά.

Σπαρταράει… Πόρτο Ράφτη και Ραφήνα είναι αρκετά κοντά στην περιοχή του Κτήματος, και προσφέρονται για φρεσκότατο ψαράκι, ούζο και μεζέ. Κάντε μια στάση στα Καβούρια του Ασημάκη στο λιμάνι της Ραφήνας, στο Δίχτυ στην κοντινή Λούτσα και στο Φύκι Φύκι στην παραλία στο Πόρτο Ράφτη.

Info: Πυθαγόρα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, τηλ: 2299025206

Κτήμα Χατζημιχάλη, Αταλάντη


Τι έχουμε εδώ; Περίπου μία ώρα και κάτι μέσω Εθνικής Οδού σας φέρνει face to face με ένα ιστορικό οινοποιείο, από εκείνα που σηματοδότησαν την επανάσταση στο σύγχρονο ελληνικό κρασί, με πρωτεργάτη τον Δημήτρη Χατζημιχάλη. Ήταν άλλωστε το πρώτο «μπουτίκ» οινοποιείο στην Ελλάδα, όταν πριν τριάντα χρόνια τα οινοποιεία της εποχής μαζεύονταν μόλις σε μια… χούφτα. Σήμερα, το Κτήμα Χατζημιχάλη διαθέτει συνολικά σχεδόν δυόμιση χιλιάδες στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων απίστευτης ομορφιάς στην ευρύτερη περιοχή και έχει συνολική παραγωγή ένα εκατομμύριο φιάλες ετησίως. Οι μεγάλες εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν Μουσείο Οίνου και άνετους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι ξεναγήσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται με δοκιμές κρασιών, τοπικών τυριών και βόλτες στους αμπελώνες. Περισσότερα για τις ξεναγήσεις εδώ. 

Ζήστε την εμπειρία μιας επίσκεψης στο ιστορικό κτήμα, μέσα από τα μάτια του Θεώδορου Λέλεκα εδώ.

Στάσου, οίνος! Σταθερή αξία και ένα best seller κρασί, οι Ράχες Γαλανού είναι ένα διαχρονικά εκλεκτό Bordeaux blend (Cabernet Sauvignon-Merlot) με κομψό και αρωματικό χαρακτήρα, ενώ ο Καπνιάς εντυπωσιάζει με τα αρωματικά του επίπεδα, με νότες από φρούτα και λουλούδια.

Φρέσκο ψάρι κανείς; Επιστρέφοντας, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στον Φάρο, στην Σκάλα Αταλάντης, για φρέσκα ντόπια ψάρια σε όμορφο σκηνικό με το ξύλινο ντεκ και τους εκλεκτούς μεζέδες όπως το μελωμένο χταποδάκι και οι αχνιστές καραβίδες.

Info: Χουλέβαινα, Αταλάντη Φθιώτιδας, τηλ: 22330 80324, 22330 23172

Κτήμα Παλυβού, Νεμέα


Τι έχουμε εδώ; Και από την Αταλάντη, στην «βασίλισσα» Νεμέα εκεί όπου μετά από μια ώρα απόσταση μέσω Αττικής Οδού βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο παλιά και γνωστά οινοποιεία της περιοχής. Ανοιχτό σχεδόν 365 τον χρόνο, το Κτήμα του Γιώργου Παλυβού διαθέτει το δεύτερο σε μέγεθος αμπελώνα στην περιοχή, ενώ το οινοποιείο του ήταν το πρώτο που έγινε οργανωμένο και επισκέψιμο. Ξεναγήσεις στον αμπελώνα και το οινοποιείο, οινο-δοκιμές, προβολές, σεμινάρια wine tasting, γεύματα ειδικά στημένα για να ταιριάζουν με τα κρασιά του Κτήματος και εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, συμπεριλαμβάνονται στα… κομφόρ που προσφέρει το Κτήμα στους επισκέπτες, επτά ημέρες την εβδομάδα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.  Αν μάλιστα πετύχετε τον κ. Παλυβό στα κέφια του, δεν είναι διόλου απίθανο να σας… φορτώσει στο αγροτικό και να σας πάει ψηλά στους λόφους με τα αμπέλια για να απολαύσετε «πιάτο» όλον τον κάμπο φάτσα- κάρτα και να μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους εδάφους της έκτασης, οι οποίοι βγάζουν διαφορετικού στιλ κρασιά, από την ίδια ποικιλία.

Στάσου, οίνος! Από εδώ θα πάρετε για το σπίτι Πέτρινες Πλαγιές, ένα από τα πιο best selling λευκά κρασιά της ελληνικής αγοράς, καθώς επίσης και τον εξίσου δημοφιλή ροζέ Βυσσινόκηπο και τη Νεμέα Παλύβου, ετικέτα – σήμα κατατεθέν του Κτήματος.

Νε-μ’επιασε μια πείνα σου λέω… Απαραίτητη γευστική στάση στην περιοχή, ο Σοφός στην Πλατεία Ηρώων σερβίρει ντόπια μαγειρευτά εδέσματα, όπως κόκκορα κρασάτο, αρνάκι με μελιτζάνες και μοσχαράκι με πουρέ, ενώ  διαθέτει μεγάλη λίστα με τα περισσότερα κρασιά των ντόπιων παραγωγών.

Περισσότερα για τα οινοποιεία της Νεμέας εδώ. 

Info: Αρχαία Νεμέα, Κόρινθος, τηλ: 27460 24190

Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια

Τι έχουμε εδώ; Αξιοποιώντας την εκλεκτή πρώτη ύλη που χαρίζουν τα πιο προνομιούχα αμπελοτόπια της Κεντρικής Εύβοιας, αλλά και εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές στην οινοποίηση, το οινοποιείο του Απόστολου και της Λένγκας Μούντριχα παράγει κρασιά… best sellers, τα οποία γίνονται ανάρπαστα. Στα 22 χρόνια οινικής του πορείας, το Κτήμα Αβαντίς έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και να χαίρει της προτίμησης των απαιτητικών ελλήνων οινοφίλων. Είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεναγηθούν σε αυτό και στην κάβα βαρελιών του και – φυσικά - να δοκιμάσουν τα εκλεκτά του κρασιά συνοδεία ιδιαίτερων γεύσεων. Περισσότερες πληροφορίες για τις ημέρες και ώρες που είναι ανοικτό στο κοινό, θα βρείτε εδώ.

Στάσου, οίνος! Το ομώνυμο Κτήμα Αβαντίς είτε σε λευκό είτε σε ροζέ είτε σε κόκκινο θα πρέπει οπωσδήποτε να μπει στις αποσκευές σας για την επιστροφή, όπως επίσης και το εξαιρετικό Syrah Αβαντίς, ένα από τα πιο γνωστά της αγοράς.

Νηστικό αρκούδι… Δεν θα μείνει στο Κτήμα, αν κανονίσετε την επίσκεψή σας σε γκρουπ οργανωμένα, μιας και θα σας «κανονίσουν» λουκούλειο γεύμα για να συνοδεύσετε την περιήγησή σας. Διαφορετικά, βάλτε πλώρη προς Νέα Αρτάκη για σούπερ θαλασσινά και ουζάκι στον Τέσκο.

Info: Μύτικας Ληλαντίου, τηλ: 22210 55350
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v