Πάσχα στην Ελλάδα: 4 προορισμοί… θαύμα!

Μπαρουτοκαπνισμένη ανάσταση με ρουκέτες ή βυζαντινή κατάνυξη σε πέτρινες καστροπολιτείες; Top προορισμοί στην Ελλάδα για Πάσχα… με τα όλα του.
Πάσχα στην Ελλάδα: 4 προορισμοί… θαύμα!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πού μπορώ να κάνω το καλύτερο Πάσχα στην Ελλάδα; Τι θα βιώσω εκεί τις ημέρες κατάνυξης; Οι απορίες εύλογες, οι απαντήσεις – προορισμοί αρκετές. Η χώρα που προσφέρει απλόχερα βουνό και θάλασσα φιλοξενεί μερικούς από τους πλέον ονειρεμένους πασχαλινούς προορισμούς, οι οποίοι σταθερά εδώ και χρόνια συγκεντρώνουν πλήθη εκδρομέων που αναζητούν ημέρες χαλάρωσης και θρησκευτικής κατάνυξης.

Εμείς επιλέξαμε τους αγαπημένους μας και συνιστούμε να κλείσετε άμεσα δωμάτια, μιας και οι ημέρες πλησιάζουν και οι κενές θέσεις λιγοστεύουν. 

* Οι τιμές αφορούν κρατήσεις μέσω booking και είναι υπολογισμένες για διαμονή 5 ημερών (4 διανυκτερεύσεις).

Η «κλασσική» Κέρκυρα

Το Πάσχα που αξίζει να ζήσετε έστω και μια φορά. Η παλιά πόλη της Κέρκυρας γεμίζει με ήχους και χρώματα από φιλαρμονικές και… φύση και μας υποδέχεται για να ζήσουμε στιγμές κατάνυξης στους δρόμους της. Μια βόλτα στην παλιά πόλη με τα βενετσιάνικα καντούνια και τα ψηλά αρχοντικά, σου δίνει μια πρώτη γεύση. Μετά έρχονται οι μελωδίες των φιλαρμονικών και χορωδιακών συνόλων, η Περιφορά των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή υπό τους ήχους Βέρντι και Σοπέν και – για τελείωμα - οι από… ουρανού κανάτες (μπότηδες γαρ) από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας το πρωί του Σάββατου. Μια all time classic, εν ολίγοις, πασχαλινή εμπειρία.

Πού να μείνετε: Ο… πανικός που επικρατεί στις κρατήσεις για ξενοδοχεία, αφήνει λίγες ελεύθερες επιλογές για διαμονή στην πόλη. Κοντά στην πόλη, βρήκαμε δωμάτια στο ευρύχωρο Sunset (324€ για ένα δίκλινο), στο Hotel Atlantis, μόλις εκατό μέτρα από το λιμάνι (415€ για ένα δίκλινο) και στο Hotel Dalia, στην περιοχή Γαρίτσα  (425€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Στο εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, μέσα στο παλιό φρούριο, για «πειραγμένη» ελληνική και ευρωπαϊκή κουζίνα, σε υπέροχο περιβάλλον και τιμές στα 20€ το άτομο με κρασί και στο παραδοσιακό Ρεξ, για νόστιμα μαγειρευτά, της ώρας και κερκυραϊκές νοστιμιές (20-25€ κατ’ άτομο, με κρασί).

Περισσότερα για το Νησί των Φαιάκων, με επιλογές διαμονής και φαγητού εδώ. 

Βυζαντινή κατάνυξη στη Μονεμβασιά

Ρομαντική όσο λίγες και με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες, η φημισμένη πέτρινη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να ζήσουν το Πάσχα σαν σε… χρονομηχανή. Οι πασχαλινές λειτουργίες τελούνται σταθερά στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής, ενώ η περιφορά του επιταφίου συντελείται σε ένα μοναδικό, κατανυκτικό κλίμα στα πλακόστρωτα σοκάκια, υπό τις μουσικές της μπάντας του Δήμου. Σημειώστε επίσης πως την Κυριακή του Πάσχα, στην αυλή της εκκλησίας, αναβιώνει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ενός ανθρώπινου ομοιώματος από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί πυροτεχνήματα.

Πού να μείνετε: Οικονομικές τιμές προσφέρει το Kontorinis Ηouse, το οποίο διαθέτει δωμάτια με θέα στο Μυρτώο Πέλαγος από 156€, καθώς επίσης και το Angela’s House Hotel, περί τα 3 χιλιόμετρα από το Κάστρο (180€ για ένα δίκλινο).

Που θα φάτε: Η Ματούλα, η Μαριάνθη και το Κανόνι (και οι τρεις στο Κάστρο), σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το σαΐτι, σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο και τριμμένο τυρί από πάνω, αλλά και σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά της ώρας. Οι τιμές σε όλα τους κυμαίνονται στα επίπεδα των 20€ το άτομο, μαζί με ωραίο ντόπιο κρασί.

Διαβάστε επίσης: 10 τρόποι να απολαύσετε την Μονεμβασιά 

Αέρινη ανάσταση στο Λεωνίδιο

«Απόκριες στην Πάτρα, και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο», είχε πει κάποτε ο Δημήτρης Ψαθάς και δεν είχε κι άδικο. Γιατί πού θα ζήσεις πιο χρωματιστό Πάσχα, αν όχι εδώ, όπου το θέαμα της Ανάστασης συνδυάζεται περίφημα με την κλισέ φράση «Πάσχα στο χωριό»; Το βράδυ της Ανάστασης στο Λεωνίδειο, τα βλέμματα δεν έλκονται από τα τοπία της νοτιοανατολικής Αρκαδίας, αλλά από τον ουρανό του Λεωνιδίου, όπου εκείνη την ημέρα (ή μάλλον νύχτα) εκατοντάδες χρωματιστά αερόστατα δίνουν την δική τους μάχη εντυπωσιασμού, που είναι ορατή ακόμα και απέναντι, από τις Σπέτσες και το Ναύπλιο. Πέρα από το… celebrity έθιμο όμως, το Λεωνίδιο διαθέτει και άλλα ατού: τον σπάνιο συνδυασμό βουνού και θάλασσας στο ίδιο τοπίο, την ολιγόωρη απόσταση από την Αθήνα (περί τις 3 ώρες) και τις υπέροχες βόλτες που χαρίζει στα πληθωρικά του καλντερίμια.

Πού να μείνετε: Βρήκαμε δωμάτια στο Βίλες Απέλον Τυρίτας, με όμορφη βεράντα και θέα θάλασσα, τα οποία ξεκινούν από 356€ για μια βίλα τριών ατόμων.

Πού θα φάτε: Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Τάλλαλος» στο Λεωνίδιο για νόστιμες ποικιλίες και μεζέδες, σε τιμές… χωριού και στα Δελφίνια στην Πλάκα για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες.

Περισσότερα για βόλτες και επιλογές φαγητού στο Λεωνίδιο εδώ. 

Άλλος για Χίο;

Αυστηρώς ακατάλληλη (το Πάσχα) για άτομα με προβλήματα στα αυτιά, η Χίος προσφέρει ένα θέαμα… blockbuster σε όποιον την επισκεφθεί τη Λαμπρή: Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο το βράδυ της Ανάστασης φέρνει αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που έχουν στις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Αν η ιδέα δεν σας ενθουσιάζει, μπορείτε να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακό θέαμα από το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου. Για πιο χαλαρές καταστάσεις, θα περπατήσετε στη Χώρα και τον παραλιακό πεζόδρομο που σφύζει από ζωή με τα μπαράκια και τα ουζερί του, θα περάσετε από την πλατεία Βουνακίου και θα αντικρίσετε το Μετζιτιέ τζαμί, όπου τώρα στεγάζει το Βυζαντινό μουσείο. Θα φτάσετε στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο αλλά και στην εντυπωσιακή Μητρόπολη, που το Πάσχα ειδικά έχει την τιμητική της.

Πού να μείνετε: Στο Emporios Bay Hotel στον Εμπορειό (217€ με πρωινό) και στα Seafront Studios and Apartments στη Χίο (285€ για στούντιο με πλευρική θέα θάλασσα).

Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ στο Οινομαγειρείο του Ιάκωβου, και τον Πύργο –που παντρεύει αριστοτεχνικά την παραδοσιακή κουζίνα με μεσογειακές γεύσεις– αμφότερα στην πόλη, αλλά και στο Μαγειρειό της Κυρά-Ρήνης στις Κηπουργιές.

Περισσότερο… Πάσχα στην Χίο εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v