4 σούπερ κοντινές εκδρομές για τον Ιανουάριο

Ο Ιανουάριος ρίχνει τις τιμές κι εμείς ανακαλύπτουμε τα ωραιότερα χωριά για τα Σαββατοκύριακά μας, το πολύ 2 ώρες μακριά από την Αθήνα.
4 σούπερ κοντινές εκδρομές για τον Ιανουάριο
της Ηρώς Κουνάδη

Αν ψάχνατε μια παρηγοριά για τις μέρες των γιορτών που πέρασαν, μόλις τη βρήκατε: Τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου οι δημοφιλείς προορισμοί γύρω από την Αθήνα ρίχνουν τις τιμές τους, και μας περιμένουν για μίνι –ή και μάξι– εκδρομές, μακριά από το άγχος, την πολυκοσμία και τις τσιμπημένες τιμές των γιορτών.

(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιανουαρίου.

Στην Καστανιά της Ζήρειας

Zireia_6388

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και κρυμμένη μέσα στο ελατοδάσος, στο τέλος ενός δρόμου γεμάτου στροφές, η μικρούλα Καστανιά είναι η Ορεινή Κορινθία στα καλύτερά της: Ιδανική για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια της, αλλά και τέλεια βάση για να εξερευνήσετε οδηγώντας τις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Ζήρειας. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται στα πόδια του, και η περίφημη Τρίκρηνα, η πέτρινη κρήνη όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν το νεαρό Ερμή.

Doxa Lake ....

Εδώ να μείνεις: Ο ομώνυμος Ξενώνας Καστανιά προσφέρει όμορφα, λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με μπαλκονάκια που αγναντεύουν το καταπράσινο τοπίο γύρω τους, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 60€ το δίκλινο. Εναλλακτικά, αν είστε μεγάλη παρέα, μια από τις πιο συμφέρουσες προτάσεις είναι το Hanna House στα Κάτω Τρίκαλα, ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων με τζάκι και υπέροχη θέα στο βουνό, στην τιμή των 200€ ανά 5 άτομα (ήτοι 40€ το άτομο) με πρωινό.

Στο Πολύδροσο του Παρνασσού

polydrosos - parnassos

Μπορεί να το ξέρετε (ή να το ακούσετε να αναφέρεται) και ως Σουβάλα. Όπως και αν το πείτε, είναι το κουκλίστικο χωριουδάκι στους πρόποδες του Παρνασσού, που έχει καταφέρει μυστηριωδώς να μείνει μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας που παραμορφώνουν κάπως την ομορφιά των γειτόνων του.

Polydrosos_springs

Εδώ, αν δεν πιάσετε τραπεζάκι για αχνιστό ελληνικό καφέ κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, θα ανηφορίσετε προς την Πάνω Σουβάλα, πρώτον γιατί η διαδρομή μέσα στο δάσος είναι φαντασμαγορική, και δεύτερον για να θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά της και την πανοραμική θέα που προσφέρει στη γύρω περιοχή. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Ελεούσας είναι κτισμένος πλάι στις κρυστάλλινες πηγές του βοιωτικού Κηφισού –ετοιμάστε πικνίκ αν πετύχετε Αλκυονίδες, θα μας θυμηθείτε.

Εδώ να μείνεις: Στα μεγάλα, ατμοσφαιρικά διακοσμημένα δωμάτια του Ξενώνα Σοφιανός (50€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Πολύδροσο, που συγκεντρώνουν την αγάπη των χρηστών του Booking (από 55€ το δίκλινο με πρωινό).

Στο Γαλαξίδι

Galaxidi

Αφενός δεν είμαστε όλοι φαν του βουνού, αφετέρου έχουν και τα παραθαλάσσια τοπία την χειμωνιάτικη γοητεία τους –ειδικά αν πετύχουμε τις Αλκυονίδες που λέγαμε προηγουμένως. Γι’ αυτό, λέμε να οδηγήσουμε τις δύο ώρες που μας χωρίζουν από το απόλυτα νησιωτικό τοπίο του Γαλαξιδίου, για να βολτάρουμε ανάμεσα σε επιβλητικά καπετανόσπιτα, να περπατήσουμε σε πλακόστρωτα καλντερίμια, να αφουγκραστούμε τον χειμωνιάτικο ήχο της θάλασσας από την θαλπωρή κάποιου ξενώνα, και να πιάσουμε τραπεζάκι για μεζέδες και τσίπουρο σε χουχουλιαστά ταβερνάκια –ναι, έχει και τέτοια, και μάλιστα σε αφθονία.

Διαβάστε περισσότερα – Γαλαξίδι: Ένα νησί δεμένο στη στεριά

Galaxidi

Εδώ να μείνεις: Στα αρχοντικά δωμάτια του Mira Mare (45€ το δίκλινο με θέα θάλασσα) ή στο Φιλοξενία Studios (από 40€ το δίκλινο με πρωινό).

Στο Κυριάκι του Ελικώνα

Elikonas Mountain || Greece

Βουνών… συνέχεια, αυτή τη φορά στις σχεδόν ανεξερεύνητες πλαγιές της Βοιωτίας, που (θαύμα, θαύμα!) δεν απέχουν παραπάνω από μιάμιση ώρα από την πόρτα του σπιτιού μας.
Στο Κυριάκι θα περπατήσετε σε όμορφα σοκάκια, θα δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές όπως χυλοπίτες και τραχανά, θα επισκεφθείτε την Μεγάλη Βρύση πάνω από κεντρική πλατεία και την εκκλησία της Παναγίας και θα απολαύσετε άπλετη θέα από τον Πρόδρομο. Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό απλώνεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος, καταπράσινος χώρος δασικής αναψυχής –ιδανικός για τα πικνίκ που λέγαμε.

Kyriaki Viotias, Greece

Οι πιο δραστήριοι, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Ορειβατικό Σύνδεσμο Κυριακίου, που διοργανώνει τακτικές εξερευνήσεις μέσα στη φύση του βουνού των Μουσών.

Εδώ να μείνεις: Στα ζεστά, ρουστίκ δωμάτια του Flygonion Guesthouse (50€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v