Σούπερ μονοήμερες για την 28η Οκτωβρίου

Στο Ναύπλιο, την Ελευσίνα, την Χαλκίδα ή την Πεντέλη θα μας βρει να εκδράμουμε η αργία της Τετάρτης.
Σούπερ μονοήμερες για την 28η Οκτωβρίου
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί η πολυαναμενόμενη αργία να μη μας έκανε την χάρη ενός τριημέρου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα την αφήσουμε να πάει χαμένη. Έχουμε μεγάλα σχέδια για τέσσερις σούπερ κοντινές, και σούπερ γεμάτες, μονοήμερες. Και θέλουμε να μας ακολουθήσετε.

Το all time classic Ναύπλιο

Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, θα χαθούμε στα ατμοσφαιρικά σοκάκια μιας κουκλίστικης παλιάς πόλης, θα σκαρφαλώσουμε στις πολεμίστρες ενός από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας και θα πιάσουμε τραπεζάκι για φαγητό σε παραδοσιακά και πειραγμένα –αλλά πάντα υπέροχα– μεζεδοπωλεία.

Τα highlights

Η παλιά πόλη, που είναι στην ουσία ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα σοκάκια τα οποία ελίσσονται ανάμεσα σε χρωματιστά νεοκλασικά και κάτω από λουλουδιασμένα μπαλκόνια.

Nafplio, Greece

Το Παλαμήδι, με την φανταστική θέα στη θάλασσα και την παλιά πόλη του Ναυπλίου, και με τα 999 σκαλοπάτια του –τα οποία δεν χρειάζεται να ανεβείτε παρά μόνο αν το θέλετε, αλλιώς έρχεστε κύριοι οδηγώντας μέχρι την είσοδο του Κάστρου.

Η εκδρομή, για τους λάτρεις της Ιστορίας, στις πολύχρυσες Μυκήνες, το κάποτε μεγαλειώδες βασίλειο του Αγαμέμνονα –λεπτομέρειες για τις οποίες έχουμε εδώ.

Nafplio, Greece

Στάσεις για φαγητό

Ωραιότατη ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με δημιουργικές πινελιές θα δοκιμάσετε στο Καναράκης 1986, σπιτική κουζίνα στα Φανάρια και το Όμορφο Ταβερνάκι –και τα τρία στην παλιά πόλη, και σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15-20€ το άτομο.

Η Ελευσίνα για τους λάτρεις της αρχαιολογίας

Τόσο κοντά που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι άλλη μία γειτονιά της Αθήνας, τόσο sui generis που μπορούμε άνετα να την βαφτίζουμε μονοήμερη χωρίς να παραξενεύεται κανείς. Η Ελευσίνα είναι μοναδική περίπτωση –κι όχι μόνο για τα αρχαία της.

Greece Today

Τα highlights

Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής: Εντυπωσιακά μεγάλος, εξαιρετικά καλοδιατηρημένος, και μυστηριακά ατμοσφαιρικός όπως αρμόζει σε έναν τόπο που φιλοξενούσε τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια. Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, από τις 8.00 μέχρι τις 15.00, και το εισιτήριο κοστίζει 3€ (αλλά την 28η Οκτωβρίου, όπως και σε όλες τις επίσημες αργίες του κράτους, η είσοδος θα είναι δωρεάν). Λεπτομέρειες έχουμε εμείς εδώ και το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ.

Πολύ ωραία για βόλτα είναι και η παραλιακή περαντζάδα της πόλης, αλλά και οι πεζόδρομοι με τα ζεστά περεΐστικα café στο κέντρο.

DSC_1318a

Στάσεις για φαγητό

Το ξακουστό τσιπουράδικο Ρακούν, στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, σερβίρει ποικιλία τσίπουρου και ούζου μετά θαλασσινών και στεριανών μεζέδων, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο. Αν ο καιρός μας κάνει τη χάρη και προσφέρεται για ψαροφαγία στη λιακάδα, μία από τις καλύτερες διευθύνσεις είναι η ταβέρνα του Διαμαντή, δίπλα στη θάλασσα. Οι τιμές είναι ωραιότατες, στα 20-22€ το άτομο.

Η (συνώνυμη της μονοήμερης) Χαλκίδα

Λίγα πράγματα έρχονται στο μυαλό των Αθηναίων γρηγορότερα από τη Χαλκίδα στο άκουσμα της λέξης «μονοήμερη». Και δικαίως: Σε απόσταση μικρότερη της μία ώρας οδήγησης στην Εθνική, η ευβοϊκή πρωτεύουσα έχει τόσα ουζερί όσα χρειάζεται για να σε κρατήσει… καθισμένο στραβά στην καρέκλα σου μια ολόκληρη αργία, και άλλα τόσα άγνωστα εν πολλοίς σημεία να εξερευνήσετε.

high cable bridge of Chalkis city

Τα highlights

Η περαντζάδα στην παραλία, που ξεκινά από την Παλιά Γέφυρα (στην οποία κάνουμε πάντα την απαραίτητη τουριστική στάση για να χαζέψουμε τα «τρελά» νερά που τη μία πάνε και την άλλη έρχονται) και καταλήγει στο εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, κτισμένο πάνω σε ένα βράχο πλάι στη θάλασσα.

Οι λάτρεις των μουσείων έχετε δύο πράγματα να σημειώσετε: Αφενός το Λαογραφικό μουσείο (Σκαλκώτα 2, τηλ.: 22210 21817) κυρίως για το κτίριο στο οποίο στεγάζεται –ό,τι απέμεινε από το Κάστρο που οι Φράγκοι λέγαν’ Νεγρεπόντε και οι Τούρκοι Εγριμπόζ. Και αφετέρου το Αρχαιολογικό Μουσείο (Ελευθερίου Βενιζέλου, τηλ. 22210 25131), που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό.

halkida

Στάσεις για φαγητό

Στη Νέα Λάμψακο, που είναι το βασίλειο των ουζάδικων, θα πιάσετε τραπεζάκι απέναντι από την θάλασσα αν ο καιρός είναι καλός στην Κληματαριά, ή στον θρυλικό Καπετάνιο, που κοντεύει μισό αιώνα ζωής, για ολόφρεσκο ψάρι, όστρακα και άλλες θαλασσινές νοστιμιές. Αν δεν είστε λάτρεις των θαλασσινών –ή προτιμάτε να κινηθείτε μόνο εντός ορίων πόλης– θα πιάσετε τραπεζάκι στο Πιάτο (Εθνικής Συμφιλίωσης και Δρακοπούλου) για νόστιμα κρεατικά με ολίγη από δημιουργική κουζίνα.

Η εντός αττικών συνόρων Πεντέλη

Δεν θέλετε να ξοδέψετε ούτε ώρα του πολύτιμου 24ώρου σας οδηγώντας; Κανένα πρόβλημα. Λίγο πιο πάνω από τα βορειοανατολικά προάστια του κλεινού μας άστεος, η Πεντέλη προσφέρει ένα ωραιότατο σκηνικό εξοχής, συνδυάζοντας ωραίες διαδρομές, ενδιαφέρουσες αφορμές για μυστικιστικές συζητήσεις (όλοι έχετε ακούσει τις ιστορίες για τη Σπηλιά του Νταβέλη, δεν μπορεί!) και, βεβαίως, καλό φαγητό –συστατικό απαραίτητο σε κάθε επιτυχημένη συνταγή μονοήμερης εκδρομής.

DSC_1243-2

Τα highlights

Η σπηλιά του Νταβέλη (για να δοκιμάσετε να επιβεβαιώσετε αν αληθεύουν όλες αυτές οι ιστορίες με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της). Εδώ φτάνετε είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από τη Νέα Πεντέλη είτε οδηγώντας αυτήν εδώ τη διαδρομή. Τέλος, άλλη μια ωραία πεζοπορική (ή και ποδηλατική) διαδρομή είναι αυτή που περιγράφεται αναλυτικά εδώ.

DSC_1242

Ο καλά κρυμμένος από τα αδιάκριτα ρεύματα καταρράκτης στο Ντράφι, ο οποίος εκπλήσσει και τον πιο δύσπιστο κάτοικο της Αθήνας για την ομορφιά της πόλης του. Για να τον βρείτε, θα ακολουθήσετε με τα πόδια το μονοπάτι που φαίνεται σε αυτόν εδώ τον χάρτη. Αν αποφασίσετε να κάνετε πικνίκ (ή απλώς να καπνίσετε) στις όχθες του, θα μας υποσχεθείτε ότι θα έχετε μαζί μια πλαστική σακουλίτσα για να μαζέψετε τα πάντα φεύγοντας –γιατί εμείς ακούμε τα «να, τέτοια γράφετε, και μαζεύεται ο καθένας σε αυτά τα υπέροχα μέρη και τα γεμίζει σκουπίδια».

Penteli Waterfall

Στάσεις για φαγητό

Ο θρυλικός Κρυστάλλης, στην πλατεία της Πεντέλης, βγάζει τραπεζάκια έξω όσο ο καιρός είναι καλός, και ανάβει το τζάκι μέσα με το που πιάσουν τα πρώτα κρύα. Στα δυνατά σημεία του κρεατοφαγικού μενού του συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο. Αν θέλετε κάτι επί το εναλλακτικότερο, το Coupepe στην πλατεία της Νέας Πεντέλης ψήνει ασυναγώνιστη πίτσα, είτε του κλασικού τύπου (όπως τις τρώγαμε παλιά στις… ελληνικές πιτσαρίες της γειτονιάς) είτε σε δημιουργικές παραλλαγές, όπως εκείνη με το ροκφόρ και τη μαρμελάδα βατόμουρο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v