Οι εξοχές της Αθήνας: Στην πράσινη πλευρά της Αττικής

Καταρράκτες στην Πεντέλη, πικνίκ στην Πάρνηθα, βουτιές σε λίμνες και ηλιοθεραπεία στη σκιά των πεύκων, μέσα από τέσσερις σούπερ ιδέες για αποδράσεις στις αττικές εξοχές.
Οι εξοχές της Αθήνας: Στην πράσινη πλευρά της Αττικής
Βόλτες σε λίμνες, βουτιές στη σκιά κουκουναριών και εντυπωσιακών βράχων, ανακαλύψεις σε σπηλιές, πικνίκ σε εθνικά πάρκα. Παίρνουμε τα βουνά και τις λίμνες της Αττικής και ψάχνουμε τη δροσιά, μαζί με τέλειες, καταπράσινες – ή καταγάλανες – αφορμές για μονοήμερες αποδράσεις στη φύση.

Πάρνηθα

Θέλετε πεζοπορία; Στις πλαγιές της Πάρνηθας θα χορτάσετε πράσινες βόλτες, με μικρές εκπλήξεις κάθε λίγο: Πότε μια γαλάζια λιμνούλα, πότε ένας μίνι ζωολογικός κήπος, πότε ένα υποβλητικό σπήλαιο αφιερωμένο στον Πάνα, πότε ένα εκκλησάκι και ζωάκια να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Εθνικό Δρυμό, η φύση επιφυλάσσει όμορφες εικόνες σε αρκετές γωνιές του γειτονικού βουνού της Αθήνας. Αν είστε από τους πιο… τεμπέληδες – καλοκαίρι είναι άλλωστε, δεν ήρθατε ως εδώ για να ιδρώσετε – θα αράξετε στην πράσινη έκταση των βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι, ωραιότατο μέρος για πικνίκ και παιχνίδι με τα παιδιά. Και επιστρέφοντας, θα κάνετε στάση στο κοντινό Κατσιμίδι για τα φημισμένα κοψίδια της περιοχής σε οποιοδήποτε ταβερνάκι (δικό μας αγαπημένο, αυτό του Λάμπρου –περί τα 15€ κατ’ άτομο).
Διαβάστε περισσότερα: Εδώ για τις βόλτες στην Πάρνηθα, εδώ για το Τατόι, και εδώ το επίσημο site του Εθνικού Δρυμού 

Μαραθώνας

Όχι μία, αλλά δύο επιλογές για μονοήμερες εκδρομές μας δίνει ο Μαραθώνας. Και οι δύο, μάλιστα, συνδυάζουν, πράσινο, γαλάζιο και… καλό φαΐ. Η πρώτη μας πρόταση είναι μια βόλτα στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα, που προσφέρουν υπέροχη θέα και ακόμη ωραιότερα ηλιοβασιλέματα. Πιάστε θέση για καφεδάκι στο Fragma, αν έχετε δυνάμεις, πάρτε μαζί ποδήλατα για παρόχθιες βόλτες από τη Σταμάτα ως το Φράγμα, ενώ για φαγητό οδηγήστε ως το Καλέντζι ή το Καπανδρίτι με τα ωραία μερακλίδικα ταβερνάκια. Η άλλη μας πρόταση είναι να εξερευνήσετε το παραθαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα. Θα το βρείτε πάνω από την τοποθεσία Πεύκα στην παραλία του Σχινιά, εκεί όπου φωλιάζει το Δάσος της Κουκουναριάς με τις λιμνούλες της «Μακάριας Πηγής». Μετά τις εξερευνήσεις, θα βουτήξετε στη θάλασσα, που σε αυτό το σημείο είναι πεντακάθαρη, και θα ανακτήσετε δυνάμεις στα παραθαλάσσια ταβερνάκια με τους ψαρομεζέδες (περί τα 15€ κατ’ άτομο).

Λίμνη Βουλιαγμένης

Μια υπέροχη λίμνη, απόκοσμα βράχια, δροσιά στην σκιά δέντρων και βουτιές με φόντο σπήλαια είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε σχεδόν δίπλα στη θάλασσα της Βουλιαγμένης, στην καρδιά της αθηναϊκής ριβιέρας. Στην υφάλμυρη Λίμνη της Βουλιαγμένης έχει διαμορφωθεί ένας πολύ ενδιαφέρων χώρος με café, εγκαταστάσεις για βουτιές σε φυσικά… spa, δραστηριότητες για φυσιολάτρες και αθλητές, αλλά και οικογενειακές εξερευνήσεις στην φύση και στο σπάνιο γεωλογικό τοπίο της περιοχής. Ο χώρος διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες, ναυαγοσωστική και ιατρική κάλυψη, παιδότοπο και bar restaurants. Λειτουργεί καθημερινά 7.00-21.00 και η είσοδος στοιχίζει 10€ τις καθημερινές ή 11€ τα σαββατοκύριακα (περιλαμβανομένης ξαπλώστρας) και για τα παιδιά 5,50€.
Μάθετε περισσότεραΕδώ 

Πεντέλη

Στο πιο «μυστηριώδες» βουνό της Αττικής, οι εξερευνήσεις ξεκινούν, γεμάτες ιδιαίτερη ενέργεια, από την σπηλιά του Νταβέλη. Θα την βρείτε ανηφορίζοντας τον περιφερειακό, και οδηγώντας προς τα δεξιά, όταν βρεθείτε στην διασταύρωση προς τον Άγιο Παντελεήμονα. Τα σημάδια «ΣΝ» θα σας οδηγήσουν στο πλάτωμα όπου κρύβεται η σπηλιά με τα παράξενα σκαλίσματα, το εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι και τις εξίσου εγκαταλελειμμένες στοές από «ανεξιχνίαστες» τεχνικές εργασίες στο βουνό. Τριγύρω, απλώνονται βράχοι και δέντρα που προσφέρονται για δραστηριότητες από αναρρίχηση μέχρι πικνίκ ή βόλτα με το κατοικίδιο. Εδώ θα διαβάσετε όλους τους θρύλους για τη σπηλιά του Νταβέλη. Για περισσότερη δροσιά, θα οδηγήσετε προς τον οικισμό Ντράφι, πάνω από την Παλλήνη, εκεί όπου κρύβεται ένας καταρράκτης έξι μέτρων. Τα νερά του μάλιστα σχηματίζουν λιμνούλα που προσφέρεται ακόμη και για βουτιές, ενώ το πλάτωμα γύρω της είναι ιδανικό για άραγμα και πικνίκ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v