Σαββατοκύριακα πλάι στη θάλασσα της Πελοποννήσου

Στο Λιμένι, τη Γιάλοβα, το Πόρτο Χέλι και τη Ζαχάρω η ζωή είναι ωραία, και το καλοκαίρι μεγάλο. Και τα ξενοδοχεία φτηνά.
Σαββατοκύριακα πλάι στη θάλασσα της Πελοποννήσου
της Ηρώς Κουνάδη 

Όσο περισσότερο τη γυρίζεις, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνεις ότι η Πελοπόννησος είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Μπορεί να την οδηγείς για μήνες, ή και χρόνια, και πάλι να υπάρχει ένα παραθαλάσσιο χωριό στα δρομάκια του οποίου δεν έχεις περπατήσει, μια παραλία στην οποία δεν έχεις απλώσει τις πετσέτες και τα κουβαδάκια σου, ένα μυστικό ταβερνάκι τις θαλασσινές νοστιμιές του οποίου δεν έχεις δοκιμάσει. Φτιάξτε τις βαλίτσες σας, (ξανα)φεύγουμε για Πελοπόννησο.

Στο Λιμένι της (λακωνικής) Μάνης

Την πρώτη φορά που το αντικρίζεις, το τοπίο μοιάζει εξωπραγματικό: Μπροστά από ένα μικρό, πετρόχτιστο χωριό απλώνεται μια θάλασσα τόσο γαλαζοπράσινη, που θα μπορούσε άνετα να κοσμεί καρτ-ποστάλ της Καραϊβικής. Καθώς βαθαίνουν, τα τιρκουάζ νερά δίνουν τη θέση τους σε ένα βαθύ μπλε που κάνει τέλεια αντίθεση με την καφεγκρί πέτρα των πύργων και των καπετανόσπιτων του χωριού –από τα οποία ξεχωρίζει ο τετραώροφος Πύργος των Μαυρομιχαλαίων (της γνωστής οικογενείας του Πετρόμπεη) με τα τοξωτά παράθυρα και τις σειρές από πολεμίστρες.

Φημισμένο για τα ταβερνάκια του που σερβίρουν φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα, το Λιμένι είναι ένα πανέμορφο χωριό, τα στενά δρομάκια του οποίου καταλήγουν σχεδόν ανεξαιρέτως στη θάλασσα ελίσσονται ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, χαμηλά σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και μικρές, αναπάντεχες εκπλήξεις όπως η εγκαταλελειμμένη εκκλησία της Παναγίας Βρεττής με το εντυπωσιακό καμπαναριό της.

Πού θα βουτήξετε: Και πού δεν θα βουτήξετε! Το «μεσαίο πόδι» της Πελοποννήσου συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της, με τα πιο κρυστάλλινα νερά. Πρώτη και καλύτερη, η δική μας αγαπημένη Αγία Βαρβάρα, με τα γαλαζοπράσινα νερά και την ανοιχτόχρωμη άμμο. Στα “SOS” θα σημειώσετε επίσης το Μαρμάρι με την υπέροχη αμμουδιά του, τον Φονέα στο μεσσηνιακό κομμάτι της Μάνης με τα ολόλευκα βότσαλα και τα σμαραγδένια νερά, και την Αλύπα με τα υπέροχα νερά και τα πέτρινα πυργάκια που την κορνιζάρουν. Θέλετε κι άλλες; Τις έχουμε εδώ.

Πού θα μείνετε: Στον παραδοσιακό ξενώνα Πλαγιάκι στο Νέο Οίτυλο (50€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα σούπερ ρομαντικά δωμάτια της Βλυχάδας, στον Πύργο Διρού (50€ το δίκλινο). Αν θέλετε να μείνετε στο ίδιο το Λιμένι, η πιο low budget επιλογή σας είναι το Vasilios Apartments, με τα μεγάλα πετρόχτιστα διαμερίσματά του (των 30 τετραγωνικών το καθένα) να κοστίζουν 75€ για δύο άτομα.

Στο Πόρτο Χέλι, στην Ερμιόνη (της Αργολίδας)

Μπορεί να τα έχετε συνδέσει με τα αθάνατα ελληνικά 70s και τα «μπάνια του λαού» της δεκαετίας του ’80, όμως οι δύο πάλαι ποτέ δημοφιλέστεροι προορισμοί της Αργολίδας είναι ιδανικοί για Σαββατοκύριακα χαλάρωσης, σε απόσταση βολής από την Αθήνα. Το Πόρτο Χέλι είναι ένα κουκλίστικο φυσικό λιμάνι, η Ερμιόνη προσφέρεται για ουζοποικιλίες και θαλασσινούς μεζέδες πλάι στο κύμα, ενώ οι λάτρεις των σπορ δεν θα χρειαστεί να κάτσουν ακίνητοι στιγμή: Από θαλάσσιο σκι μέχρι πεζοπορίες και βόλτες με αλογάκια, ό,τι περιπετειώδες λαχταρά η ψυχή σας θα το βρείτε εδώ (και στο site του Δήμου που έχει συγκεντρώσει αναλυτικά όλες τις σχετικές πληροφορίες)

Πού θα βουτήξετε: Αναλόγως τα γούστα σας, αν θέλετε ξαπλώστρα και beach bar στη βοτσαλωτή Βερβερόντα, αν προτιμάτε άμμο στη Χηνίτσα, αν θέλετε μικρές prive αμμουδιές και ησυχία στον Άγιο Αιμιλιανό. Και βέβαια, ανεξαρτήτως προτιμήσεων, στον κόλπο του Πόρτο Χελιού, για να κάνετε τις βουτιές σας πάνω από το φαντασμαγορικό σκηνικό της βυθισμένης πολιτείας που ήταν κάποτε οι αρχαίοι Αλιείς.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα στούντιο του Λεωνίδα (37€ το δίκλινο) στην Ερμιόνη, ή στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Galaxy (55€ το δίκλινο) στο Πόρτο Χέλι.

Στη Γιάλοβα της Μεσσηνίας

Δέκα λεπτά μακριά από την Πύλο, η Γιάλοβα με την λιμνοθάλασσά της και τα καταπληκτικά της ταβερνάκια πλάι στο κύμα είναι ιδανική για εναλλακτικό σενάριο διακοπών –ή και απλού Σαββατοκύριακου, τώρα που ο καινούριος δρόμος της Καλαμάτας μας τη φέρνει σε απόσταση δυόμισι ωρών από την πόρτα του σπιτιού μας. Στα συν, το σούπερ οργανωμένο κάμπινγκ της, η εγγύτητα σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου (αν όχι του κόσμου ολόκληρου) και το μαγικό ηλιοβασίλεμά της, με τον ήλιο να βουτά στη θάλασσα.

Πού θα βουτήξετε: Πρώτα και πριν απ’ όλα, στη συγκλονιστική Βοϊδοκοιλιά, με την σχεδόν λευκή και απαλή σαν πούδρα άμμο, τα ανοιχτογάλαζα νερά και το τέλειο ημικυκλικό σχήμα –που είναι ανακηρυγμένη προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος, άρα τώρα και για πάντα απαλλαγμένη από ξαπλώστρες, ομπρέλες και κάθε τύπου επέλαση του πλαστικού. Αν καταφέρετε να την απαρνηθείτε, έστω και για λίγο, ή αν σας ενοχλήσει η αυγουστιάτικη πολυκοσμία της, ωραιότατες εναλλακτικές στην περιοχή είναι οι παραλίες του Ρωμανού και του Πετροχωρίου.

Πού θα μείνετε: Στο υπέροχο, και άριστα οργανωμένο κάμπινγκ Ερωδιός, που διαθέτει –εκτός βεβαίως από χώρους με άφθονη σκιά για να στήσετε την σκηνή σας– και όμορφα, ευρύχωρα bungalows με όλες τις ανέσεις (air condition, δορυφορική τηλεόραση, ιδιωτικό μπάνιο) σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 50€ το δίκλινο ή 60€ το οικογενειακό, τεσσάρων ατόμων.

Στη Ζαχάρω της Ηλείας

Μπορεί να είναι ένα τυπικό θαλασσινό χωριουδάκι, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και χαριτωμένα ταβερνάκια αλλά χωρίς ιδιαίτερα αξιοθέατα. Αποτελεί, όμως, ιδανική βάση για τις βουτιές σας σε μια υπέροχη, απέραντη αμμουδιά, για τις φυσιολατρικές και αρχαιολογικές εξορμήσεις σας στην υπέροχη Αρχαία Ολυμπία, αλλά και για τις εξερευνήσεις σας στην υπόλοιπη, πανέμορφη και εν πολλοίς άγνωστη Ηλεία.
Λεπτομέρειες έχουμε εδώ – Ηλεία: Διαδρομές στην άγνωστη Πελοπόννησο

Πού θα βουτήξετε:
Πού αλλού; Στην γιγαντιαίων διαστάσεων παραλία που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε Καϊάφα –από το όνομα της λίμνης που βρίσκεται απέναντί της και του σιδηροδρομικού σταθμού στον οποίο κάποτε μας άφηναν τα τραίνα του ΟΣΕ. Πενήντα ολόκληρα χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς που κορνιζάρονται από αφράτους αμμόλοφους με λευκά κρινάκια, και καταλήγουν στο απόλυτο τιρκουάζ του Ιονίου. Διαλέγετε… χιλιόμετρο κι απλώνετε πετσέτες.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια του The Green Villa (30€ το δίκλινο) ή στο Olympion Village Resort, σε απόσταση λίγων βημάτων από την παραλία (35€ το δίκλινο).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v