10 υπέροχες ιδέες για τις πρώτες μας βουτιές

Οι ωραιότερες παραλίες της Αττικής, οι πιο κοντινές Κυκλάδες και οι μονοήμερες στον Σαρωνικό για το πρώτο μας μπάνιο.
10 υπέροχες ιδέες για τις πρώτες μας βουτιές
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι η καλύτερη εποχή και είναι η χειρότερη εποχή –για να παραφράσουμε λίγο τον Ντίκενς. Από τη μία, οι αγαπημένες μας παραλίες είναι απολαυστικά άδειες, από την άλλη υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό: Τα ότι τα νερά τους είναι ακόμα… για γενναίους. Φέτος, όμως, που οι ζέστες ξεκίνησαν νωρίς, το έχουμε πάρει απόφαση: Θα το παραβλέψουμε αυτό, θα πάρουμε τις βαθιές μας ανάσες, και θα βουτήξουμε πριν το ημερολόγιο δείξει Ιούνιο. Κι έχουμε και δέκα προορισμούς ιδανικούς για τις μαγιάτικες βουτιές μας, είτε τις συνδυάσουμε με ένα ωραιότατο Σαββατοκύριακο, είτε τις «στριμώξουμε» σε μια μονοήμερη εκδρομή.

Στην αττική ακτογραμμή…

Λιμανάκια: Πρώτα πρώτα στη λίστα μας, γιατί είναι ο ιδανικότερος προορισμός για τις μαγιάτικες βουτιές μας, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες βουλιάζουν από κόσμο, και τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να τα απολαύσουμε στο (άδειο) μεγαλείο τους, και δεύτερον γιατί εδώ δεν έχεις την επιλογή να πλατσουρίσεις στα ρηχά μέχρι να το μετανιώσεις, να αποφασίσεις ότι κρυώνεις και να βγεις χωρίς να βουτήξεις. Εδώ είναι… βαθιά ανάσα και βουτιά στα βαθιά, βαθυγάλαζα νερά.


Καβούρι: Άλλη μία υπέροχη παραλία που στερείται λίγη –ή πολλή– από την ομορφιά της εξαιτίας της πολυκοσμίας, είναι αυτή την εποχή ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς. Αφράτη άμμος μέσα-έξω, πράγμα που την καθιστά ιδανική και για βραδινό μπάνιο όπως έχουμε ξαναπεί πολλάκις, και ρηχά νερά που (έξτρα μπόνους) ζεσταίνονται πιο εύκολα από τον μαγιάτικο ήλιο. Στα συν, το ότι δεν χρειάζεται να οδηγούμε ώρες για να φτάσουμε εδώ.

Χάρακας: «Οδηγούμε ώρες», είπαμε, και θυμηθήκαμε τον Χάρακα –που ναι μεν είναι μακριά, στα όρια των δήμων Λαυρίου και Κερατέας, αλλά μας αποζημιώνει για κάθε χιλιόμετρο με την φανταστική του αμμουδιά και τα καθαρά νερά. Έχει, επίσης, «απλωσιά» για να μην συνωστιζόμαστε ούτε τα καλοκαίρια, πόσο μάλλον τώρα, και ωραία ταβερνάκια στην επιστροφή (στην Παλαιά Φώκαια, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι) για να κάνετε την εξόρμησή σας κανονική μονοήμερη εκδρομή.


Κόκκινο Λιμανάκι: Για τους εφορμούντες από τον αθηναϊκό βορρά, είναι καταρχάς πολύ πιο κοντά από την ακτογραμμή του Σουνίου. Είναι, επίσης, προστατευμένο από τους βοριάδες που ταλαιπωρούν την περιοχή, και κομμάτι ενός φαντασμαγορικού σκηνικού –μια ημικυκλική παραλία στη σκιά των κατακόκκινων βράχων που της χάρισαν και το όνομά της. Θα τη βρείτε λίγο μετά τη Ραφήνα, ενώ πάνω από τα σκαλάκια της θα κάνετε στάση για φαγητό στο ομώνυμο ταβερνάκι – εστιατόριο, τα μπαλκονάκια του οποίου απολαμβάνουν φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα.


ΚΑΠΕ: Μπορεί να έχετε βαρεθεί να το ακούτε (και να εύχεστε να της βρούμε επιτέλους ένα όνομα, δεν είναι δυνατό μια παραλία να λέγεται… κάτι αρχικά) αλλά εδώ βρίσκονται μακράν τα ωραιότερα νερά της αττικής ακτογραμμής. Τα τελευταία καλοκαίρια γίνεται στη μικρή αμμουδιά της λαϊκό προσκύνημα, οπότε ο Μάιος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να την απολαύσετε στο μεγαλείο της άδεια. Οδηγίες αν δεν την έχετε βρει ακόμα έχουμε εδώ.

…Και λίγο πιο μακριά

Ψάθα: Θα μπορούσε οριακά να θεωρηθεί κι αυτή κομμάτι της αττικής ακτογραμμής. Βρέχεται από τα νερά του Κορινθιακού, απέχει 66 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι βοτσαλωτή, μέσα κι έξω από τα κρυστάλλινα νερά, και τεράστια –εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Μερικά εξαιρετικά ταβερνάκια και ουζερί την περιτριγυρίζουν, για να… αναπληρώσετε τις χαμένες από το κολύμπι θερμίδες, και να μην επιστρέψετε πριν βραδιάσει.


Άνδρος: Ωραία όλα τα παραπάνω, καλές κι οι μονοήμερες στην Αττική, αλλά δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερη πρώτη βουτιά από την… κυκλαδίτικη πρώτη βουτιά. Η Άνδρος, που λέτε, απέχει μόλις δύο ώρες (και 17€) από το λιμάνι της Ραφήνας, και μας βάζει σε πειρασμό να οργανώσουμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για χάρη της πρώτης μας βουτιάς. Όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό όσο το δυνατόν οικονομικότερα, τις έχουμε συγκεντρώσει εδώ. Όσο για το πού θα βουτήξετε; Η δική μας ψήφος πηγαίνει δαγκωτή στα σμαραγδένια νερά του Ζόρκου και της Άχλας, και λεπτομέρειες έχουμε εδώ.


Αγκίστρι: Όσοι ορκίζονται πως ο Σαρωνικός δεν έχει ούτε μία παραλία «της προκοπής», πιθανότατα δεν έχουν βουτήξει ποτέ στη Χαλικιάδα. Το Αγκίστρι είναι δίπλα μας, απέχει μιάμιση ώρα (και 10€) από τον Πειραιά και διαθέτει ωραιότατα νερά –εκτός από την Χαλικιάδα, που χρειάζεται λίγη προσοχή στην κατάβαση, ωραία νερά έχουν η Μικρή και η Μεγάλη Δραγωνέρα, ενώ ιδανική για οικογένειες με πιτσιρίκια είναι η μεγάλη αμμουδιά της σκάλας. Αν δεν θέλετε να διανυκτερεύσετε (που θα το συνιστούσαμε) τα δρομολόγια των πλοίων βολεύουν και για μονοήμερη εκδρομή τους πρωινούς τύπους: το πρώτο ferry αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά στις 8.50 και το τελευταίο επιστρέφει από το Αγκίστρι στις 17.50.
Διαβάστε περισσότερα - Αγκίστρι: Το καλοκαίρι… δίπλα μας


Μονή: Σαρωνικού… συνέχεια, σε ακόμα πιο μίνι εκδοχή νησιού και με ακόμα πιο τιρκουάζ νερά για τις πρώτες μας βουτιές. Η Μονή είναι ένα τόσο δα ακατοίκητο μεν καταπράσινο δε νησάκι, απέναντι από το ψαροχώρι της Αίγινας που λέγεται Πέρδικα –από το οποίο αναχωρούν τακτικά βαρκάκια που σας περνούν απέναντι σε δεκαπέντε περίπου λεπτά. Εδώ θα βουτήξετε στα ωραιότερα νερά που έχει να επιδείξει ο Σαρωνικός, είτε από την παραλία είτε από τα βραχάκια στο πίσω μέρος του νησιού για ακόμα πιο εξωτικές αποχρώσεις. Και αν θέλετε μονοήμερη (ενώ θα μπορούσατε πάντα να διανυκτερεύσετε στην Αίγινα) έχουμε και πάλι καλά νέα: Πρώτο ferry για Αίγινα κάθε Κυριακή στις 7.30 και τελευταίο από εκεί στις 19.45.


Καραθώνα: Η παραλία-σταρ του Ναυπλίου πάσχει το καλοκαίρι από τα ίδια προβλήματα με τις παραλίες της Αττικής (γνωστά και ως λαϊκό προσκύνημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται) βρίσκεται όμως αυτή την εποχή στα καλύτερά της. Τρία ολόκληρα χιλιόμετρα πανέμορφης αμμουδιάς κάτω από τον βράχο του Παλαμηδίου, σε μιάμιση ώρα οδηγικής απόστασης από την Αθήνα. Και έξτρα μπόνους, το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο, στο οποίο ποτέ δεν μπορούμε να αντισταθούμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v