5 top εκδρομές με την… έγκριση της UNESCO

Ρίχνουμε μια δεύτερη ματιά στη λίστα της UNESCO και ετοιμάζουμε βαλίτσες για Ρόδο, Μετέωρα, Πάτμο και Πελοπόννησο.
5 top εκδρομές με την… έγκριση της UNESCO
της Ηρώς Κουνάδη

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 17 διαφορετικά σπουδαία μνημεία επί ελληνικού εδάφους περιλαμβάνει η λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Από αρχαίους ναούς, μεσαιωνικές πόλεις και ίχνη άλλοτε τρισμέγιστων αυτοκρατοριών που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, η λίστα έχει κάτι… για κάθε γούστο. Επιλέγουμε –ολίγον αυθαίρετα, είναι η αλήθεια– πέντε από τους δεκαεπτά προορισμούς, που ταιριάζουν γάντι με τις ανοιξιάτικες εκδρομές μας, και ετοιμάζουμε βαλίτσες για ταξίδια στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Εντάχθηκε στη λίστα της UNESCO το μακρινό 1988, ως «ένα από τα ομορφότερα αστικά κέντρα της γοτθικής περιόδου». Οι ιππότες του τάγματος των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ έβαλαν τις αρχικές γοτθικές πινελιές, μαζί με τα θεμέλια, από το 1309 ως το 1523, ενώ οι Ιταλοί και οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το παζλ κατακτώντας διαδοχικά το νησί. «Στην Κάτω Πόλη, η γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζαμιά, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτίρια της οθωμανικής περιόδου» καταλήγει η περιγραφή της UNESCO.

Τι άλλο θα κάνετε εδώ: Αν δεν γεμίσουν όλο σας τον χρόνο οι υπέροχες βόλτες στα καλντερίμια της παλιάς πόλης, ανάμεσα σε κάστρα και αρχοντικά, θα βουτήξετε σε φανταστικές παραλίες όπως το Πρασονήσι και η Γλύστρα, θα κάνετε sightseeing στις αρχαίες πόλεις της Καμείρου, της Ιαλυσού και της κουκλίστικης Λίνδου, και θα ξενυχτήσετε στα μπαρ της καινούριας πόλης της Ρόδου.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) – Ρόδος: Τα best of του νησιού των Ιπποτών

Στα Μετέωρα

Ακριβώς την ίδια χρονιά με την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, εντάχθηκαν στην περίφημη λίστα της UNESCO τα μοναστήρια των Μετεώρων, οι μοναδικοί στον κόσμο «στύλοι του ουρανού», που ξεκίνησαν να χτίζονται επάνω στα απόκοσμα βράχια του θεσσαλικού κάμπου τον 11ο αιώνα. Είκοσι τέσσερα συνολικά μοναστήρια είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τον 15ο αιώνα, με τις τοιχογραφίες τους να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

Τι άλλο θα κάνετε εδώ: Όταν… συνέλθετε από το δέος που προκαλεί μια ανάβαση στα Μετέωρα (την οποία προτείνουμε να κάνετε με τα πόδια, με την Trekking Hellas που θα αναλάβει να σας μυήσει στα μυστικά των βράχων) θα εξερευνήσετε την πανέμορφη πόλη των Τρικάλων, θα δοκιμάσετε εξαιρετική τοπική κουζίνα στα ταβερνάκια της και θα χορέψετε σε μερικά από τα καλύτερα μπαράκια που έχει να επιδείξει η ελληνική επαρχία.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) – Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου

Στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βασσές

Το πρώτο ελληνικό μνημείο που αναγνώρισε και ενέταξε η UNESCO στη λίστα της το 1986, κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται λίγο έξω από την Ανδρίτσαινα, εκεί που συναντιούνται τα βουνά της Αρκαδίας με τις πεδιάδες της Ηλείας και είναι ο ναός με το αρχαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο του κόσμου. Είναι, επίσης, καλυμμένος με ένα αμφιλεγόμενο στέγαστρο για να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες, και ο αγαπημένος ναός των κυνηγών παραφυσικών φαινομένων.

Τι άλλο θα κάνετε εδώ: Θα εξερευνήσετε είτε τα ειδυλλιακά ορεινά χωριουδάκια της Αρκαδίας (Ανδρίτσαινα, Αλωνίσταινα, Καρύταινα και πιο πέρα Δημητσάνα, Στεμνίτσα και Βυτίνα) είτε τις άγνωστες ομορφιές της Ηλείας, που περιλαμβάνουν ολόκληρα χιλιόμετρα αμμουδερών παραλιών, ανέγγιχτα από τον χρόνο και τον τουρισμό χωριουδάκια στις πεδιάδες και το «βαρύ πυροβολικό» της Αρχαίας Ολυμπίας, που είναι άλλη μία πρόταση της UNESCO για τις εκδρομές σας.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) – Best of… Ορεινή Αρκαδία και Ηλεία: Διαδρομές στην άγνωστη Πελοπόννησο

Στις Μυκήνες

Η πολύχρυση πόλη του στρατηγού Αγαμέμνονα συμπεριλήφθηκε, μαζί με την Τίρυνθα, στη λίστα το 1999, ως «οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του μυκηναϊκού πολιτισμού, που κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού. Οι δύο πόλεις συνδέονται με τα Ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία για περισσότερες από τρεις χιλιετίες».

Τι άλλο θα κάνετε εδώ: Αφού εξερευνήσετε τον αρχαιολογικό χώρο (που θα σας εκπλήξει από κάθε άποψη, όπως λέγαμε πρόσφατα εδώ [link]) θα κατευθυνθείτε στο Ναύπλιο, για να βολτάρετε στην υπέροχη παλιά πόλη του, να σκαρφαλώσετε τη λουλουδιασμένη αυτή την εποχή διαδρομή μέχρι το επιβλητικό Κάστρο του, το Παλαμήδι, και να αράξετε εν συνεχεία με ουζάκια και μεζέδες πλάι στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) – Μυκήνες: Περπατώντας στην πόλη του Αγαμέμνονα

Στη Χώρα της Πάτμου

Την ίδια χρονιά με τις Μυκήνες, η UNESCO έκρινε πως αξίζει μια θέση στη λίστα της για «το νησί όπου θεωρείται ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ευαγγέλιο του και την Αποκάλυψη. Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον «αγαπημένο μαθητή» ανακαλύφθηκε στο νησί στα τέλη του 10ου αιώνα, και έκτοτε αποτελεί τόπο προσκυνήματος και σταθμό της ελληνορθόδοξης μάθησης. Το μοναστηριακό συγκρότημα κυριαρχεί στο νησί. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, ο οποίος συνδέεται με αυτό, περιλαμβάνει πολλά θρησκευτικά και κοσμικά κτίρια».

Τι άλλο θα κάνετε εδώ: Ατελείωτες βόλτες στην κυκλαδίτικη ομορφιά της Χώρας, ανάμεσα σε ολόλευκα σπιτάκια και πλακόστρωτα καλντερίμια, στη σκιά ενός επιβλητικού κάστρου. Και βέβαια, τις πρώτες σας βουτιές στα νερά του Αιγαίου που, όσο παγωμένα και αν είναι αυτή την εποχή, δεν συγκρίνονται με εκείνα, ας πούμε, του Αργοσαρωνικού ή της αττικής ακτογραμμής εν γένει.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) – Πάτμος: Must για… απόδραση από τα εγκόσμια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v