28η Οκτωβρίου: Ιδέες για μονοήμερες εκδρομές

Πάρνηθα, Ζήρεια, Ναύπλιο, Μαραθώνας. Τέσσερις προορισμοί στην «γειτονιά» της Αττικής μας κλείνουν το μάτι για μονοήμερες αποδράσεις που τιμούν την πρώτη αργία της σεζόν.
28η Οκτωβρίου: Ιδέες για μονοήμερες εκδρομές
Μπορεί το ημερολόγιο να μη μας έκανε τη χάρη και η αργία της 28ης Οκτωβρίου να μας στέρησε το πρώτο τριήμερο της σεζόν, αλλά ανήμερα της επετείου του «Όχι», λέμε μεγάλο «ναι» στην απόδραση και οργανώνουμε –έστω- μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα, για να ξεφύγουμε για λίγες ώρες από το κλεινόν άστυ και να πάρουμε την απαραίτητη δόση φύσης, γραφικών τοπίων και φυσικά - όπως το απαιτεί και η ημέρα – «Αέρα»!

Πάρνηθα: Η πράσινη γειτονιά μας

Είναι δίπλα μας, ενδείκνυται για φυσιολατρικές εξερευνήσεις σε ένα σπάνιας ομορφιάς δάσος, διαθέτει το απαραίτητο πράσινο για πικνίκ και οικογενειακή χαλάρωση και δεν λείπουν οι μικρές γευστικές απολαύσεις που εγγυώνται μια "χορταστική" ημέρα στην αττική εξοχή.
Τι να κάνετε: Θα ανηφορίσετε τα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, που διαθέτει πυκνό δίκτυο καλοδιατηρημένων μονοπατιών, για τα οποία θα ενημερωθείτε εδώ. Θα περιδιαβείτε το μητροπολιτικό πάρκο Τατοΐου, γύρω από τα παλιά ανάκτορα, που αποτελεί πλέον δημοφιλέστατο τόπο οικογενειακών πικνίκ και φυσιολατρικών περιηγήσεων – δείτε πληροφορίες εδώ. Και θα ανακαλύψετε τη λίμνη Μπελέτσι, στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, κοντά στο πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας – μάθετε περισσότερα εδώ
Πού θα φάτε: Οι χασαποταβέρνες πάνω στις λεωφόρους που οδηγούν στην Πάρνηθα είναι αυτό που ψάχνετε. Στον Λάμπρο στο Κατσιμίδι θα δοκιμάσετε φοβερά παϊδάκια – είτε στην αυλή αν ο καιρός το επιτρέπει, είτε στη σάλα με το τζάκι, ενώ στην Πίνδο επί της λεωφόρου Καραμανλή θα διαλέξετε πεντανόστιμα ορεκτικά από τον δίσκο και θα γευθείτε εξαιρετικό κοντοσούβλι και κοψίδια – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο για χορταστικό μερακλίδικο γεύμα.

Λίμνη Μαραθώνα: Ποδηλατάδες στις όχθες της

Αν είστε φίλοι του πεταλιού, σας προτείνουμε να αφιερώσετε στο ποδήλατό σας όλη την ημέρα και να κάνετε ορθοπεταλιές στην πλησιέστερη όαση στα βόρεια της Αττικής, εκεί όπου θα απολαύσετε συγκλονιστική παρόχθια θέα
Τι να κάνετε: Θα ακολουθήσετε την μαγευτική ποδηλατική διαδρομή που έχει μαρκαριστεί σε αυτόν εδώ τον χάρτη, ξεκινώντας από την Σταμάτα και φτάνοντας ως το Φράγμα. Με ποδήλατο ή χωρίς, θα κάνετε στάση στο Fragma για να απολαύσετε καφέ με απίστευτη θέα από την βεράντα του και – γιατί όχι; - να περιμένετε μέχρι ο ήλιος να βουτήξει στα νερά της λίμνης. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τον περίφημο Τύμβο του Μαραθώνα και το αντίστοιχο Αρχαιολογικό Μουσείο για να μάθετε περισσότερα για την γνωστή ιστορική μάχη, στη θέση Βρανά. Στην περιοχή θα ανακαλύψετε και το φαράγγι της Οινόης, το οποίο διασχίζει ο ποταμός Χάραδρος, ένα τοπίο γεμάτο κρυστάλλινες πηγές, μικρές λιμνούλες και όμορφα μονοπάτια, ένα εκ των οποίων καταλήγει και στο περίφημο Σπήλαιο του Πανός.
Πού να φάτε: Στο Fragma θα δοκιμάσετε νόστιμα φιλετίνια χοίρου, πικάντικο ψαρονέφρι, ρεβυθάδες και ζυμαρικά με θαλασσινά (υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο). Στο Argentina θα γευθείτε την ωραιότερη μπριζόλα που έχετε δοκιμάσει - αρκεί να τηλεφωνήσετε για να κάνετε κράτηση και να παραγγείλετε το κρέας σας πριν καν φτάσετε, για να αργοψηθεί επί ώρες, όπως πρέπει (περί τα 25€ κατ’ άτομο).

Ναύπλιο: Μια μέρα στην Ιστορία

Ξεμακραίνουμε ελαφρώς από την Αττική – αλλά τόσο ώστε να μην οδηγήσουμε πάνω από δύο ωρίτσες - και περνάμε την ιστορική επέτειο στα εξίσου ιστορικά στενά της πάλαι ποτέ πρωτεύουσας της χώρας.
Τι να κάνετε: Θα σεργιανίσετε την γοητευτική παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα στενά, τα χαριτωμένα μπαλκόνια και τα όμορφα μικρομάγαζα. Θα εξερευνήσετε το Μπούρτζι, το φρούριο στο νησάκι με τις πολεμίστρες. Θα ανηφορίσετε τα 999 σκαλιά του Παλαμηδιού, και για να ξεκουραστείτε, θα επιστρέψετε στη παλιά πόλη για καφέ με ένα... κομπολόι στα χέρι, το οποίο θα προμηθευτείτε από το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Κομπολογιού. Μάθετε περισσότερα για το Ναύπλιο εδώ
Πού να φάτε: Στο Όμορφο Ταβερνάκι στην παλιά πόλη (Β. Όλγας 1), θα δοκιμάσετε πολίτικες νοστιμιές και τοπικές σπεσιαλιτέ. Στα Φανάρια, επίσης στην παλιά πόλη (Σταϊκοπούλου 13), θα γευθείτε εξαιρετικά μαγειρευτά. Στου Κακαναράκη (Β. Όλγας 18) θα απολαύσετε νόστιμα θαλασσινά, ενώ αν θέλετε περισσότερο άρωμα θάλασσας, θα οδηγήσετε μέχρι τη μαρίνα της Νέας Κίου, λίγο έξω από την πόλη, για να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι στην Ψαροπούλα του Βαλσάμη. Υπολογίστε πέρι τα 15-20€ σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.

Ζήρεια: «Αέρα» στο βουνό της διπλανής πόρτας

Μονοήμερη στην Ορεινή Κορινθία; Γιατί όχι; Οι πλαγιές της απέχουν κάτι παραπάνω από μία ώρα, η οποία αρκεί για να αντικαταστήσουμε το τσιμεντένιο τοπίο της Αθήνας με τα ελατοδάση της Ζήρειας, τα γραφικά της χωριουδάκια και τα φθινοπωρινά της μονοπάτια.
Τι να κάνετε: Θα ανακαλύψετε τις δύο λίμνες της περιοχής, τη Στυμφαλία και την Δόξα. Θα κάνετε ένα μίνι-tour σε όσα χωριουδάκια προλάβετε, όπως η Καστανιά, η Γκούρα και τα Τρίκαλα (είτε τα Άνω, είτε τα Κάτω είτε τα Μεσαία). Αν σας αρέσει η πεζοπορία σε ορεινά μονοπάτια, εδώ θα βρείτε τα καλύτερα. Αν πάλι προτιμάτε λίγο sightseeing, το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας θα σας εντυπωσιάσει με τον τρόπο που παρουσιάζει την σχέση ανθρώπου και φύσης. 
Πού να φάτε: Στην Άρτεμη στα Μεσαία Τρίκαλα θα γευθείτε εξαιρετικά μαγειρευτά. Στου Πινακιώτη στο ίδιο χωριό θα δοκιμάσετε πολύ καλά κρεατικά και τοπικές συνταγές, με όμορφη θέα από το μπαλκόνι του. Στην Καστανιά, στο ομώνυμο χωριό, θα χορτάσετε με τοπικές γεύσεις, ενώ στον Πλάτανο η καλύτερη ίσως επιλογή για νόστιμα εδέσματα είναι το Πέτρινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v