Μονοήμερες εκδρομές: 5 βουτιές εδώ κοντά

Αγκίστρι, Ψάθα, Μαραθώνας, Επίδαυρος, Χιλιαδού. Πέντε ιδέες για βουτιά και φαγητό, σε πέντε μονοήμερες εκδρομές δίπλα (ή… λίγο πιο δίπλα) στην Αθήνα.
Μονοήμερες εκδρομές: 5 βουτιές εδώ κοντά
της Ηρώς Κουνάδη

Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου μπορεί να τελείωσε και για κάποιους να σήμανε τη λήξη των διακοπών, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το καλοκαίρι δεν έχει τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα μπροστά του. Κι αυτόν τον μήνα (ή έστω τα Σαββατοκύριακά του) λέμε να τον τιμήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερες βουτιές… εδώ κοντά. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε πέντε από τις καλύτερες προτάσεις για μονοήμερες εκδρομές που προσφέρονται για μπάνιο και συνδυάζονται τέλεια με ουζάκι και μεζέ πλάι στη θάλασσα και ενδιαφέρουσες βόλτες στα πέριξ.

Ψάθα

Μια από τις πιο απομακρυσμένες από το κλεινόν άστυ παραλίες της Αττικής, είναι ταυτόχρονα και μια από τις ομορφότερες. Η Ψάθα, που απέχει 66 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, και δέκα λεπτά από το Αλεποχώρι, διαθέτει πεντακάθαρα νερά, αμμουδιά και ψιλό βοτσαλάκι και είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να χωρίζεται σε οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες (οι οποίες όμως δεν χρεώνονται, πληρώνετε μόνο ό,τι παραγγείλετε από το beach bar) και «ελεύθερη» πλευρά.

Είναι αρκετά δημοφιλής για ελεύθερο κάμπινγκ, οπότε ξεκινώντας ρίξτε και τη σκηνή σας στο πορτ-μπαγκάζ, για την περίπτωση που «κολλήσετε» και βαρεθείτε να οδηγήσετε την απόσταση πίσω το βράδυ. Για την ίδια περίπτωση, προμηθευτείτε και ένα αντικουνουπικό, καθότι τα κουνούπια δείχνουν να την προτιμούν για τις βραδινές βουτιές τους (στο αίμα σας).

Στάση για φαγητό: Στον Άγγελο, στην άκρη της παραλίας, για φρεσκότατα θαλασσινά και τέλεια γαριδομακαρονάδα σε τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν το κύμα (υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο).

Αγκίστρι

Μιάμιση ώρα απόσταση με το ferry boat από το λιμάνι του Πειραιά, ή 55 λεπτά με το ιπτάμενο, το Αγκίστρι είναι αυτό που θα έλεγε κανείς… διακοπές σε συσκευασία μονοήμερης. Αν έρθετε χωρίς μεταφορικό μέσο, θα βουτήξετε πιθανότατα στην περίφημη Χαλικιάδα, που απέχει περί τα 15 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι και φημίζεται για το πιο εξωτικό τοπίο του Σαρωνικού: κρυστάλλινα νερά και επιβλητικά βράχια να τα κορνιζάρουν. Σημειώστε ότι το μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία είναι απότομο, και χρειάζεται λίγη προσοχή. Οι οικογένειες με πιτσιρίκια ορκίζονται στο όνομα της Σκάλας, της μεγάλης οργανωμένης αμμουδιάς κοντά στο λιμάνι, με τα ρηχά ζεστά νερά και τα ταβερνάκια σε απόσταση βολής.

Αν, πάλι, φέρετε τα ποδήλατά σας (που ταξιδεύουν δωρεάν μαζί σας στο ferry boat) μπορείτε να φτάσετε μετά από περίπου ένα εικοσάλεπτο ποδηλασίας στη Μικρή και τη Μεγάλη Δραγωνέρα, με τα καταπληκτικά νερά τους και τα πεύκα που φτάνουν σχεδόν ως το κύμα. Σημειώστε ότι το πρώτο ιπτάμενο φεύγει από τον Πειραιά για το Αγκίστρι στις 7.50 το πρωί και το πρώτο ferry στις 9.40, ενώ για την επιστροφή σας το τελευταίο ιπτάμενο φεύγει από το νησί στις 18.50.

Στάση για φαγητό: Στο μπαλκονάκι της Αλκυόνης, στη Σκληρή (στα 5-10 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι) θα δοκιμάσετε φρέσκο ψαράκι και θαλασσινούς μεζέδες, αλλά και πολύ καλά μαγειρευτά. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως αν θα κινηθείτε θαλασσινά ή στεριανά.

Χιλιαδού

Συνυφασμένη στο μυαλό του περισσότερου κόσμου με το ελεύθερο κάμπινγκ, η παραλία της Χιλιαδούς, που απέχει κάτι παραπάνω από δυο ωρίτσες από την Αθήνα, μπορεί να γίνει και μια ωραιότατη μονοήμερη αν είστε πρωινός τύπος. Ακολουθείτε την διαδρομή Χαλκίδα - Νέα Αρτάκη - Στενή - Στρόπωνες – Λάμαρη, η οποία καταλήγει σε μια κατάφυτη από καστανιές και πλατάνια ρεματιά, και εν συνεχεία το ποταμάκι που θα σας δείξει τον δρόμο προς την παραλία.

Η ίδια η παραλία είναι εκείνη που θα σας ανταμείψει για τη διαδρομή: Τα νερά της είναι πιθανότατα τα ωραιότερα σε αυτήν την ακτίνα χιλιομέτρων από την Αττική, ενώ η καστανή της άμμος και τα επιβλητικά βράχια κάνουν ωραία αντίθεση με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια στην άκρη της μεγάλης παραλίας, θα βρεθείτε στη φημισμένη –αλλά μικρότερη– παραλία των γυμνιστών, που (παρα)είναι δημοφιλής για ελεύθερο κάμπινγκ. Υπάρχει, τέλος, και μια τρίτη, ακόμα ομορφότερη, στην οποία οδηγεί ένα σχετικά απότομο μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία των γυμνιστών.

Στάση για φαγητό: Στον Γλάρο, στην άκρη της παραλίας για σπιτικά μαγειρευτά αλλά και θαλασσινούς μεζέδες (περί τα 10-15€ το άτομο). Στο Στέκι του Παππού, για λαχταριστό σουβλάκι, κεμπάπ και άλλα οικονομικότατα ψητά στη σχάρα.

Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα

Θα το έχετε πιθανότατα ακουστά ως «Πεύκα» ή «Πευκάκια»: Έτσι λέγεται η μεγάλη αμμουδερή παραλία μπροστά από το πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου, που απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η χαρά των οικογενειών με πιτσιρίκια είναι τα ρηχά νερά της –τόσο ρηχά που θα βαρεθείτε κάποια στιγμή και θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια να φτάσετε σε ένα σημείο όπου δεν θα πατώνετε– τα οποία, τηρουμένων των αναλογιών, είναι αρκετά καθαρά για παραλία στις παρυφές της Αττικής.

Πέρα, όμως, από την ίδια την παραλία, το Εθνικό Πάρκο διαθέτει και μια καταπράσινη… ενδοχώρα, που αξίζει να εξερευνήσετε. Εδώ θα βρείτε το υπέροχο Δάσος της Κουκουναριάς, ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, και την Μακαρία Πηγή, η οποία είναι στην πραγματικότητα δύο λιμνούλες των οποίων το νερό αναβλύζει όλο τον χρόνο από τον πυθμένα τους.

Στάση για φαγητό: Επάνω στην παραλία θα βρείτε τέσσερα ταβερνάκια… βγαλμένα από τα παλιά: Στα τραπεζάκια τους που βλέπουν θάλασσα στρώνονται χάρτινα τραπεζομάντιλα και πάνω τους απλώνεται η πεμπτουσία του καλοκαιριού, ήτοι παγωμένα ουζάκια και γαυράκια τηγανιτά, σπιτικές τηγανιτές πατάτες και μυρωδάτες χωριάτικες σαλάτες. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο, συνοδεία του απαραίτητου ούζου.

Επίδαυρος

Απέχει κι αυτή περί τις δύο ώρες από την Αθήνα, και συνδυάζει ωραιότατες βουτιές, αρχαιολογικές βόλτες για τους λάτρεις του είδους, και εξαιρετικές προτάσεις για την ώρα που θα πεινάσετε. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή: Μια από τις καλύτερες επιλογές σας για μπάνιο είναι η μεγάλη αμμουδιά στο Κονδύλι. Είναι οργανωμένη και διαθέτει beach bars για τους λάτρεις του είδους, αλλά ταυτόχρονα φροντίζει και για τους… ερημίτες, με μια δεύτερη μικρή και απομονωμένη αμμουδιά την οποία θα βρείτε αν περπατήσετε για λίγο μέσα στο νερό, στα αριστερά όπως κοιτάτε την θάλασσα.

Άλλη μία καλή ιδέα για μπάνιο είναι το Καλαμάκι, η μία από τις τρεις παραλίες του χωριού της Παλαιάς Επιδαύρου. Στο τέρμα της παραλίας ξεκινά πλακόστρωτο μονοπάτι, που μετά από τρία-τέσσερα λεπτά περπατήματος σας φέρνει σε ένα σκιερό πευκοδάσος, το οποίο καταλήγει σε κρυστάλλινα νερά με μικρά βοτσαλάκια. Για τα ιστοριοδιφικά διαλείμματα από τις βουτιές σας, σημειώστε ότι ο αρχαιολογικός χώρος του θεάτρου και του Ασκληπιείου της Επιδαύρου παραμένει ανοιχτός καθημερινά μέχρι τις 20.00 το βράδυ.

Στάση για φαγητό: Κορυφαία επιλογή αποτελεί το Περιβόλι, στην Παλαιά Επίδαυρο που σερβίρει νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας με λίγες και καλές δημιουργικές πινελιές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το μοσχαράκι με δαμάσκηνα, τον μουσακά και τους αφράτους κολοκυθοκεφτέδες. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, με δροσερό χύμα κρασί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v