Επίδαυρος 2014: Πρακτικός οδηγός για το φεστιβάλ

Διαλέγουμε παραστάσεις, ψάχνουμε φτηνά δωμάτια, κλείνουμε τραπέζι για φαγητό μετά την παράσταση και βουτάμε στις καλύτερες παραλίες της Επιδαύρου.
Επίδαυρος 2014: Πρακτικός οδηγός για το φεστιβάλ
της Ηρώς Κουνάδη

Το φως του ηλιοβασιλέματος λούζει αυτό που στα μάτια μας είναι το επιβλητικότερο αρχαίο θέατρο του κόσμου. Η μυρωδιά των πεύκων και οι φωνές των τζιτζικιών ανακατεύονται με τις κουβέντες μερικών χιλιάδων θεατών που ανηφορίζουν το πλακόστρωτο μονοπάτι μισο-ασθμαίνοντας από τον καύσωνα. Στις παύσεις ανάμεσα στους διαλόγους της παράστασης ακούγονται τριζόνια. Και κάθε φορά που πέφτει ένα αστέρι, κινδυνεύεις να αφαιρεθείς και να χάσεις λίγη από την εξέλιξη της σκηνής. Αλλά δε σε πειράζει.

Για πολύ κόσμο η εκάστοτε παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου είναι απλά η αφορμή –μπορεί να είναι από αδιάφορη έως αριστούργημα, τόσο το καλύτερο στη δεύτερη περίπτωση. Στην πραγματικότητα, τις δύο ώρες και κάτι από την Αθήνα ως εδώ τις οδηγήσαμε περισσότερο για τη μαγεία του ίδιου του θεάτρου, και την ιεροτελεστία που έχει συνδέσει άρρηκτα το φεστιβάλ με τα καλύτερά μας καλοκαίρια. Τις βουτιές στο Γιαλάσι και στο Καλαμάκι, τα σκιερά μεσημέρια κάτω από τις κληματαριές του Λεωνίδα, τα βραδινά φαγοπότια στην αυλή του, πλάι-πλάι με τους ηθοποιούς να κρυφακούμε τα τελευταία θεατρικά κουτσομπολιά, τα κάμπινγκ της Παλαιάς Επιδαύρου, τα ξενύχτια στο Καπάκι, τα κεράσματα με μέλια και παξιμάδια στις Γιορτές Αγροτουρισμού. Και πάνω και πριν και πέρα απ’ όλα, αυτή η καθησυχαστική συνέχεια που λέει ότι, δεν μπορεί, αν αυτό το θέατρο άντεξε το βάρος της ανθρωπότητας επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια, κάποια ελπίδα θα υπάρχει για το μέλλον μας.

Οι παραστάσεις: «Σιγουράκια» και πειραματισμοί

Τι θα δούμε, λοιπόν, φέτος; Ανάμεσα σε επτά πολλά υποσχόμενες παραστάσεις, που ανεβαίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, έχουμε να διαλέξουμε –κι αν χρειάζεστε μια μικρή βοήθεια για να επιλέξετε κάτι που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να σας αρέσει, ορίστε μια μικρή ιδέα για την καθεμία: 

Ελένη του Ευριπίδη (5 Ιουλίου): Ο ταλαντούχος 26χρονος Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί έναν νεανικό θίασο, στην ευριπίδεια τραγωδία με το αίσιο τέλος: Η πραγματική Ελένη ζει στην Αίγυπτο, ενώ η συνονόματή της στην Τροία δεν ήταν παρά ένα είδωλο, επινόηση των θεών. Εισιτήρια από 5€ έως 35€. 
Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (12 Ιουλίου): Το καινούριο αγαπημένο παιδί της ελληνικής θεατρικής και κινηματογραφικής σκηνής, ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί ένα πολλά υποσχόμενο θίασο (Στεφανία Γουλιώτη, Άννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης, μεταξύ άλλων) σε μια από τις πιο συμβολικές τραγωδίες του Αισχύλου. Εισιτήρια από 5€ έως 35€. 
Φιλοκτήτης του Σοφοκλή (18 και 19 Ιουλίου): Ο Κώστας Φιλίππογλου, που μας εντυπωσίασε τον χειμώνα με την «Τίρζα» του, και τα ονόματα-εγγύηση των Μιχαήλ Μαρμαρινού, Αιμίλιου Χειλάκη και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, μας κάνουν να βλέπουμε εδώ μια από τις δύο πιο σίγουρες επιτυχίες του φετινού φεστιβάλ. Εισιτήρια από 5€ έως 40€. 
Ιππόλυτος του Ευριπίδη (25-26 Ιουλίου): Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο το δεύτερο «σιγουράκι» του καλοκαιριού, με Λήδα Πρωτοψάλτη, Νίκο Κουρή και Μάρθα Φριντζήλα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Εισιτήρια από 5€ έως 45€. 
Βάτραχοι του Αριστοφάνη (1-2 Αυγούστου): Φεστιβάλ Επιδαύρου χωρίς Αριστοφάνη δε γίνεται, και την φετινή κωμωδία αναλαμβάνει, επίσης για το Εθνικό, ο Γιάννης Κακλέας, με συμμάχους-πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Ζουγανέλη, Φάνη Μουρατίδη, Εβελίνα Παπούλια και Λαέρτη Μαλκότση. Εισιτήρια από 5€ έως 45€. 
Βάκχες του Ευριπίδη (8-9 Αυγούστου): Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο την Αγλαΐα Παππά και τον Άρη Σερβετάλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Διόνυσου και του Πενθέα, αντίστοιχα. Εισιτήρια από 5€ έως 40€. 
Πέρσες του Αισχύλου (15-16 Αυγούστου): Η Νικαίτη Κονρούτη σκηνοθετεί για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την σπαραξικάρδια τραγωδία του Αισχύλου, που διηγείται τον πόλεμο από την πλευρά των ηττημένων. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Φέρτης και Λάζαρος Γεωργακόπουλος. Εισιτήρια από 15€ έως 50€.

Και στο Μικρό Θέατρο;

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, πλάι στη θάλασσα στην Παλαιά Επίδαυρο, μένει και φέτος πιστό στην παράδοση που το θέλει να φιλοξενεί κυρίως μουσικές παραστάσεις. Με τέσσερις μόνο παραστάσεις τον Ιούλιο και καμία τον Αύγουστο, το πιο περιορισμένο του πρόγραμμα στην ιστορία του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως το μουσικό έργο Επικίνδυνη Ηλικία με την Νατάσσα Μποφίλιου στις 4 και 5 Ιουλίου, τη συναυλία Sunday Cloudy Sunday του Vassilikos στις 11 και 12 Ιουλίου, το «Τραγούδι του Μετανάστη» με τον Δημήτρη Μπάση και τη Γιώτα Νέγκα στις 18 και 19 Ιουλίου και μία θεατρική παράσταση: Το Μανιφέστο του Πολέμου, βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, μεταφερμένο στο θέατρο από τη Ρούλα Πατεράκη με τον Δημήτρη Λιγνάδη και έναν μεγάλο θίασο ηθοποιών. Η παράσταση ανεβαίνει στις 25 και 26 Ιουλίου. Όλα τα εισιτήρια για το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου κυμαίνονται από 5€ έως 20€.

Πού θα φάμε μετά (ή και πριν) το θέατρο;

Θέλετε ψάρι ή μαγειρευτά; Κόσμο γύρω σας να συζητάει την παράσταση, ή την ησυχία σας; Είστε γενικώς υπομονετικοί άνθρωποι, ή από εκείνους που λιποθυμάνε αν δεν φάνε εντός δέκα λεπτών από τη στιγμή που θα πεινάσουν; Με τις κρατήσεις πώς τα πάτε; Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε μεταξύ των παρακάτω εγγυημένων επιδαυρικών διευθύνσεων, πού θα φάτε καλύτερα μετά το θέατρο:

Λεωνίδας, στο Λυγουριό: Σπιτικά μαγειρευτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μινωτή και της Παξινού, που φιγουράρουν στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους. Η σπιτική τυρόπιτα στο ταψί είναι must, όπως και ο μουσακάς και το μοσχαράκι γιουβέτσι. Το μεσημέρι μετά (ή πριν) την παράσταση έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε τραπέζι στην αυλίτσα, κάτω από την κληματαριά, να διαλέξετε από μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και να τύχετε καλύτερης περιποίησης. Αν επιμένετε να ακολουθήσετε το έθιμο και να έρθετε βράδυ μετά την παράσταση, κάντε κράτηση στο 27530 22115. Οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 20€ το άτομο.

Περιβόλι, στην Παλαιά Επίδαυρο: Η αγαπημένη μας διεύθυνση για τα μεσημέρια που ο υδράργυρος χτυπά απειλητικές θερμοκρασίες. Οι φουντωτές πορτοκαλιές χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους στα τραπεζάκια που απλώνονται στον κήπο, και οι λαχταριστές σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνουν παστίτσιο με κοτόπουλο και σπανάκι, σαλάτες με λιαστές ντομάτες και μέλι, κοκκινιστό με πιπεριές και κοτόπουλο στο φούρνο με πορτοκάλι. Για πλήρες γεύμα, μαζί με συμπαθητικό χύμα κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 17-20€ το άτομο.

Ακρογιάλι, στην Παλαιά Επίδαυρο: Στο τέρμα της παραλιακής περαντζάδας, πολύ κοντά στο Μικρό Θέατρο, σερβίρει φρέσκα θαλασσινά, καλοψημένα κρεατικά στη σχάρα και κάποια μαγειρευτά πιάτα. Δική μας αδυναμία, ο εξαιρετικός του γαύρος στον φούρνο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο, μαζί με καλό χύμα κρασί.

Αλκυών, στο δρόμο ανάμεσα στο Αρχαίο Θέατρο και το Λυγουριό: Η αγαπημένη διεύθυνση των ορκισμένων κρεατοφάγων του Φεστιβάλ, οι οποίοι συρρέουν στα τραπεζάκια που απλώνει έξω, για να δοκιμάσουν το ξακουστό αρνάκι που ψήνει στη σούβλα ο κυρ-Βαγγέλης κάθε Σάββατο βράδυ. Το μενού συμπληρώνουν άλλα… χοληστερινούχα εδέσματα –με έμφαση στη σχάρα– συνοδεία φρεσκοτηγανισμένων πατατών και μυρωδάτης χωριάτικης. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, μαζί με συμπαθητικό χύμα κρασί.

Μουριά, στο Γιαλάσι της Παλαιάς Επιδαυρου: Απλώνει τα τραπεζάκια της στο μεγάλο εξωτερικό χώρο δίπλα στη θάλασσα, και σερβίρει νοστιμιές που περιλαμβάνουν φρέσκο ψάρι και σπιτικά μαγειρευτά –δοκιμάστε τα σουτζουκάκια και το κοκκινιστό μοσχαράκι. Ο χώρος είναι μεγάλος –πράγμα που κάνει την Μουριά μια σχετικά ασφαλή, αν και δημοφιλή επιλογή για φαγητό μετά το θέατρο, ακόμη και αν δεν είστε από τους ανθρώπους που κάνουν κρατήσεις. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, μαζί με το δικό τους κρασί. Στα συν της, συνυπολογίστε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην θρυλική υπαίθρια ντίσκο Καπάκι, όπου καταλήγουν όλοι οι «φεστιβαλιστές» μετά τα φαγοπότια.

Πού θα κοιμηθούμε;

Πολύς κόσμος επιλέγει να ξαναοδηγήσει τις δύο ώρες μέχρι την Αθήνα, χάνοντας έτσι τις βουτιές στο Νησί και το Καλαμάκι το επόμενο πρωί, και τα ξενύχτια στο απόλυτα ρετρό Καπάκι που μας θυμίζει τα εφηβικά μας καλοκαίρια μιξάροντας “Stayin’ Alive” με «Έλα να πάμε στο νησί, η μάνα σου εγώ κι εσύ». Αν το budget σας επιτρέπει μια μικρή παρασπονδία (διότι, κακά τα ψέματα, οι τιμές στην περιοχή τις μέρες του φεστιβάλ είναι τσιμπημένες) ή αν είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε με λύσεις όπως το κάμπινγκ ή τα λιτά κι απέριττα δωμάτια, εμείς στηρίζουμε πάντα την επιλογή της διανυκτέρευσης στα πέριξ του θεάτρου.

Εν αρχή ην τα κάμπινγκ: Μπέκας (τηλ.: 27530 41524, 2753041333), Νικόλας Ι (τηλ.: 27530 41445) και Νικόλας ΙΙ (τηλ.: 27530 41297). Στην Παλαιά Επίδαυρο και τα τρία, σε απόσταση βολής από το Γιαλάσι για τις βουτιές σας, καταπράσινα και οικονομικότατα: οι τιμές στο πρώτο είναι 6€ το άτομο και 5€ για τη μικρή σκηνή, και στα άλλα δύο 7€ το άτομο και 6€ η μικρή σκηνή.

Θυμέλη, στο Λυγουριό: Σε ένα λοφάκι λίγο έξω από το χωριό, πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το Αρχαίο Θέατρο, προσφέρει τα καλύτερα ίσως δωμάτια της περιοχής, πλήρως εξοπλισμένα με κουζινάκι και μπαλκονάκια που βλέπουν στον καταπράσινο κήπο του. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60€ το δίκλινο με πρωινό. 

Hani Inn, στο Λυγουριό: Πολύ κοντά στο Αρχαίο Θέατρο και αυτό, στην καρδιά ενός καταπράσινου ελαιώνα, προσφέρει δίκλινα στούντιο με κουζινάκι και διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και πέντε άτομα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 80€ για το στούντιο των τεσσάρων ατόμων. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ

Άβατον, σχεδόν δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο: Η αγαπημένη επιλογή όσων πάντα αργούν κινδυνεύοντας να χάσουν την παράσταση, προσφέρει λιτά αλλά περιποιημένα και πεντακάθαρα δωμάτια, γύρω από μια καταπράσινη αυλή με λεύκες που φιλοξενούν αμέτρητα τζιτζίκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 55€ το δίκλινο με πρωινό –είναι από τα πρώτα που γεμίζουν, οπότε φροντίστε τις κρατήσεις σας (και μέσω του Booking) έγκαιρα.

Και τέλος, στο Γιαλάσι: Θα βρείτε τα προσεγμένα Αριστοτέλης (τηλ.: 27530 96553-5, 70€ το δίκλινο με πρωινό), Angelica Villas (τηλ.: 27530 41818, 27530 41038, 75€ το δίκλινο Ιούλιο και Αύγουστο) και Yialasi Hotel Appartments (τηλ.: 27530 96560, 85€ το δίκλινο με πρωινό Ιούλιο και Αύγουστο). Εξαιρετικές επιλογές για να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v