Πάσχα 2014: 7 ταξίδια με ανοιξιάτικο άρωμα

Τόσο προφανείς όσο η Μονεμβασιά και η Κέρκυρα, τόσο αναπάντεχες όσο η Κερκίνη και τα Τζουμέρκα. Έχουμε επτά πασχαλινές εκδρομές για κάθε γούστο και budget.
Πάσχα 2014: 7 ταξίδια με ανοιξιάτικο άρωμα
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα ειδυλλιακό μονοπάτι στο βουνό, ή η πρώτη βουτιά στα πιο παγωμένα νερά του χρόνου; Ένα καραφάκι ούζο και μεζεδάκια, ή μια κρεατο-ποικιλία γίγας και κόκκινο κρασί; Το μοναδικό επίσημο τετραήμερο του χρόνου είναι… στρατηγικά τοποθετημένο στο μεταίχμιο μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού, έτσι ώστε να προσφέρεται για ό,τι και αν θέλουμε να κάνουμε –και να μας θέτει τα πιο ενδιαφέροντα διλήμματα. Μέχρι να καταλήξουμε στις σωστές απαντήσεις (που δεν υπάρχουν, μην τις ψάχνετε) ετοιμάζουμε βαλίτσες για επτά πασχαλινά τετραήμερα σε κάθε γωνιά του ελληνικού χάρτη.

Μονεμβασιά

Είναι τόσο προφανής πασχαλινός προορισμός, που θα ήταν ιεροσυλία να λείπει από ένα αφιέρωμα σε πασχαλινούς προορισμούς. Πέρα από τα κλισέ περί βυζαντινής αύρας και κατανυκτικής ατμόσφαιρας, ακόμα δηλαδή και αν τα πασχαλινά έθιμα σας αφήνουν παγερά αδιάφορους, η καστροπολιτεία βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της. Και ναι, οι διαδρομές στα πέτρινα καλντερίμια και τα μυστικά περάσματα του κάστρου είναι αρκετές για να γεμίσουν ένα ολόκληρο τετραήμερο.

Διαβάστε περισσότερα - Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο

Πού θα μείνετε: Στα οικονομικότατα όσο και περιποιημένα στούντιο του ξενώνα Μπαλκόνι στη Μονεμβασιά (από 34€ το δίκλινο). Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Ηλιόπετρο (40€ το δίκλινο με θέα στη θάλασσα). Στο ξενοδοχείο Panorama, που απέχει μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από το Κάστρο (65€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Σε οποιοδήποτε από τα τρία ταβερνάκια του Κάστρου, Ματούλα, Μαριάνθη και Κανόνι, θα δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ (στα «οπωσδήποτε» σημειώστε το σαΐτι, σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο και τριμμένο τυρί από πάνω), σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα.

Ύδρα

Πασχαλινών κλισέ… συνέχεια, με το ομορφότερο πιθανότατα νησάκι του Σαρωνικού, που έρχεται πρώτο στο μυαλό των Αθηναίων όταν μιλάμε για ανοιξιάτικα τετραήμερα. Σκεφτείτε πολύωρες ουζοκατανύξεις πλάι στο κύμα, απογευματινές βόλτες σε πλακόστρωτα σοκάκια και ανάμεσα σε επιβλητικά αρχοντικά, παγωμένες βουτιές σε μυστικές παραλιούλες που χωράνε εσάς και την παρέα σας maximum και ξενύχτια σε νησιώτικα μπαράκια που παίζουν εξίσου απενοχοποιημένα Cure και Παντελίδη.

Διαβάστε περισσότερα - Ύδρα: 25 tips για Πάσχα στο νησί

Πού θα μείνετε:
Στα λιτά αλλά περιποιημένα και άκρως νησιώτικα δωμάτια του Ηλέκτρα (στα 45€ το δίκλινο). Στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Veranda που έχει για… άσσο στο μανίκι την φοβερή θέα από τα μπαλκονάκια των δωματίων του (50€ το δίκλινο). Στα πανέμορφα δωμάτια του Ξενώνα Πιτυούσσα (στα 65€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στη Μαρίνα, εκεί που σκάει το κύμα στο Βλυχό. Σπιτικά μαγειρευτά και υδραίικες σπεσιαλιτέ στο Γειτονικό και μεζεδάκια μετά του απαραίτητου ούζου στο Παραδοσιακό, αμφότερα στην πόλη της Ύδρας. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, φρέσκα ψάρια και λαχταριστά σπιτικά μαγειρευτά στην Ξερή Ελιά, που απλώνει τραπεζάκια στη δεντροσκέπαστη πλατεΐτσα μπροστά της.

Κερκίνη

Οι εκ βορείου Ελλάδας ορμώμενοι, είμαστε βέβαιοι ότι δεν χρειάζεστε συστάσεις. Οι δε Αθηναίοι, έχουμε ένα λόγο παραπάνω: Η Κερκίνη είναι από εκείνους τους «μακρινούς» προορισμούς, που καιρό τώρα θέλεις να επισκεφτείς αλλά δε χωρούν σε ένα Σαββατοκύριακο, οπότε το πασχαλινό τετραήμερο μας δίνει την ιδανική αφορμή. Τι θα κάνουμε εδώ; Βαρκάδες στη λίμνη, ποδηλατάδες στις όχθες της, βόλτες στα γραφικά χωριά γύρω της, πεζοπορίες στις καταπράσινες πλαγιές του Μπελλές δίπλα της.

Διαβάστε περισσότερα - Κερκίνη: Η φύση είναι τζαζ

Πού θα μείνετε:
Στο παραδοσιακό Villa Belles στο Ακριτοχώρι, ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από τη λίμνη (40€ η δίκλινη σοφίτα με πρωινό). Στα πανέμορφα δωμάτια του Nastou View Hotel στα Άνω Πορόια (70€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι και θέα στη λίμνη). Στον παραδοσιακό ξενώνα Λιμναίο στα Χρυσοχώραφα, στην ανατολική όχθη της λίμνης (50€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι).

Πού να φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως βουβάλι μαγειρευτό στη γάστρα και αγριογούρουνο με κυδώνι θα δοκιμάσετε στην Εβόρα στη Μακρινίτσα. Συγκλονιστικά βουβαλίσια λουκάνικα και μπριζόλες σερβίρει ο Οικοπεριηγητής, στο χωριό Κερκίνη. Τα ψάρια της λίμνης αφθονούν και το μαγείρεμα/ ψήσιμό τους παίρνει… άριστα σε όλα τα χωριά γύρω της.

Τζουμέρκα

Μια από τις λιγότερο δημοφιλείς γωνιές της Ηπείρου, είναι ταυτόχρονα και μια από τις ομορφότερες. Τα Τζουμέρκα προσφέρονται για ειδυλλιακές βόλτες στην ηπειρώτικη φύση, sightseeing σε ανέγγιχτα από τον χρόνο πέτρινα χωριουδάκια και γαστριμαργικές εμπειρίες, χάρη στην θεσπέσια κουζίνα που συμπληρώνεται ιδανικά από το τοπικό τσίπουρο. Κι αν έχετε όρεξη για λίγη περιπέτεια, δεν θα απογοητευτείτε: Τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά του Άραχθου είναι τέλεια αυτή την εποχή για rafting, ενώ οι λίμνες Ζηρού και Πουρναρίου προσφέρονται όλο το χρόνο για canoe kayak.

Διαβάστε περισσότερα - Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion

Πού θα μείνετε:
Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα του Ναπολέοντα Ζάγκλη στους Καλαρρύτες (45€ το δίκλινο με πρωινό). Στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Τελωνείο στην Πλάκα (55€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό). Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Κυψέλη στην Καλλονή (45€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Ασυναγώνιστη σχάρα –hit το κοκορέτσι– στο Πέτρινο στα Πράμαντα, και στο ταβερνάκι στα Τσόπελα όπου τα σπιτικά μπιφτέκια έχουν την τιμητική τους. Νοστιμότατα μαγειρευτά στον Παπά στους Μελισσουργούς.

Κορώνη και μεσσηνιακά παράλια

Θέλετε βενετσιάνικα κάστρα; Έχει. Θέλετε αμμουδερές ακρογιαλιές, για τις πρώτες απόπειρες βουτάω-δε-βουτάω του χρόνου; Απ’ αυτές κι αν έχει! Θέλετε ατελείωτα χιλιόμετρα ανοιχτού δρόμου, για να εξερευνείτε μέχρι να βαρεθείτε το τιμόνι στα χέρια σας; Θέλετε ουζερί πλάι στη θάλασσα, και νησιώτικα σοκάκια για να βολτάρετε μισο-ζαλισμένοι από το ούζο; Ό,τι και αν θέλετε, αυτή εδώ, η «κάτω» πλευρά της Πελοποννήσου το έχει και με το παραπάνω.

Διαβάστε περισσότερα - Κορώνη και Μεθώνη: Παραμύθι δύο πόλεων

Πού θα μείνετε:
Στις ρομαντικά διακοσμημένες βίλες του Ξενώνα Χαμαλώνι, στην καρδιά ενός καταπράσινου αγροκτήματος (στα 50€ η βίλα που μπορεί να φιλοξενήσει έως και τέσσερα άτομα. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ). Στα περιποιημένα δωμάτια του Sofotel (από 55€ το δίκλινο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα).

Πού θα φάτε: Νόστιμους ψαρομεζέδες και άλλα θαλασσινά, με θέα στη θάλασσα στον Καγκελάριο, δίπλα στο δημαρχείο της Κορώνης. Σπιτικά μαγειρευτά και πιάτα ημέρας, στο Peroulia, επάνω στην ομώνυμη παραλία. Ζουμερή γουρουνοπούλα στη σούβλα (το πιάτο-θρύλος της περιοχής) και λοιπά ντόπια κρεατικά στη σχάρα, στον Διόνυσο, στη Φοινικούντα.

Πήλιο

Και γαλήνια ψαροχώρια για παραθαλάσσιες περαντζάδες και νόστιμους αλμυρούς μεζέδες, και κουκλίστικα ορεινά χωριά φωλιασμένα μέσα σε παραμυθένια δάση, για χουχούλιασμα πλάι στο αναμμένο τζάκι. Και όλα αυτά, συνδυασμένα με ειδυλλιακές διαδρομές (τόσο πεζοπορικές όσο και… μηχανοκίνητες, αναλόγως διάθεσης) εξαίσια τοπική κουζίνα και αχνιστό ελληνικό καφέ κάτω από αιωνόβια πλατάνια σε πέτρινες πλατείες. Ζαλιστήκατε; Κι ακόμα δεν έχετε δει τίποτα…

Διαβάστε περισσότερα - Το Πήλιο στα καλύτερά του

Πού θα μείνετε:
Στον υπέροχο Ελαιώνα Βεργόπουλου στο Μούρεσι, σε τιμές που ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο studio, με τζάκι και κουζινάκι. Στο ρομαντικό Muses Country House, στη Ζαγορά, σε τιμές που ξεκινούν από 65€ για το δίκλινο δωμάτιο με πανοραμική θέα. Στο ατμοσφαιρικό Tasia Boutique Hotel, στα Χάνια, σε τιμές που ξεκινούν από 40€ για το δίκλινο δωμάτιο με λαχταριστό, παραδοσιακό πρωινό και τζάκι.

Πού θα φάτε: Τοπική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά στο Δρυάδων Γεύσεις στον Άγιο Λαυρέντιο, αλλά και στο Μεϊντάνι και τα Οινομαγειρέματα στη Ζαγορά. Ζουμερή σχάρα στο Αγνάντι στην Τσαγκαράδα και το Ταβερνάκι στο Μούρεσι. Παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις στο Κρίτσα στην Πορταριά.

Κέρκυρα

Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε, με ένα πασχαλινό κλισέ, η Κέρκυρα αυτές τις μέρες είναι όλα όσα φαντάζεστε και λίγα παραπάνω: Κούκλα στα ανοιξιάτικα χρώματά της, πολύβουη από τους επισκέπτες που συρρέουν κατά χιλιάδες, βουτηγμένη στο couleur local της με έθιμα όπως τα κανάτια που πέφτουν θορυβωδώς από τα μπαλκόνια στα πλακόστρωτα, νόστιμη στην παραδοσιακή κουζίνα της και πόλη-που-ποτέ-δεν-κοιμάται στα γεμάτα μπαράκια της.

Διαβάστε περισσότερα - Κέρκυρα: Η χειμωνιάτικη γοητεία του Ιονίου

Πού θα μείνετε:
Στα όμορφα δωμάτια του Anna Pension, στο γραφικό χωριό Λιαπάδες (στα 48€ η μεζονέτα δύο ατόμων). Στα περιποιημένα και οικονομικότατα στούντιο του Harris Appartments στην Αχαράβη (στα 30€ το δίκλινο). Στα πανέμορφα φωτεινά διαμερίσματα του Folies Corfu Appartments στην πόλη της Κέρκυρας (81€ το δίκλινο, ό,τι οικονομικότερο βρήκαμε για το πασχαλινό τετραήμερο μέσα στην πόλη).

Πού θα φάτε: Παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα στον θρυλικό Σταμάτη στον Βιρό, εξαίσια παστιτσάδα στον Θεοτόκη στη Γαρίτσα και ασύγκριτα μαγειρευτά στου Ρουβά στην πόλη της Κέρκυρας. Για μεζεδάκια και ουζο/τσιπουροκατάνυξη προσφέρονται ιδιαίτερα ο Μπακαλόγατος και το Τσιπουράδικο, επίσης στην πόλη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v