5 νησιά κοντά στην Αθήνα για Σαββατοκύριακο

Οργανώστε τις πρώτες αποδράσεις του καλοκαιριού στα νησιά κοντά στην Αθήνα: Δείτε τα best of στην Αίγινα, τον Πόρο, τις Σπέτσες, την Ύδρα και το Αγκίστρι.
5 νησιά κοντά στην Αθήνα για Σαββατοκύριακο
του Γιώργου Κόκουβα

Οι πρώτες βουτιές των Αθηναίων γίνονται παραδοσιακά στα νησιά του Σαρωνικού, που μπορεί να μην φημίζονται για τις εξαιρετικές τους παραλίες, αλλά βρίσκονται δύο βήματα από τον Πειραιά, επιτρέποντας σύντομες αποδράσεις και ειδυλλιακά σαββατοκύριακα… μια ανάσα από την πόλη.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα best of των νησιών του Σαρωνικού, για τις πρώτες σας εκδρομές, τις πρώτες βόλτες σε νησιώτικα καλντερίμια, τις πρώτες βουτιές και ουζοποικιλίες πλάι στο κύμα στην Αίγινα, τις Σπέτσες, τον Πόρο, την Ύδρα και το Αγκίστρι.

Αίγινα



Όσο υστερεί σε παραλίες, τόσο «κερδίζει» σε γραφικότητα η νούμερο ένα επιλογή για τις μικρές αποδράσεις της αρχής του καλοκαιριού. Θα περπατήσετε στην όμορφη περαντζάδα του λιμανιού και στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης, θα επισκεφθείτε την αρχαιολογική προίκα του νησιού, στον Ναό της Αφαίας και θα πιάσετε θέση για ψαράκι στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας.
Οι πρώτες βουτιές: Θα τις επιχειρήσετε στην μικρή παραλία του Κλειδιού στον δρόμο από την πόλη προς την Πέρδικα και στα κρυστάλλινα νερά της Μονής, του μικρού νησιού στο οποίο θα περάσετε με καραβάκι από την Πέρδικα, για να βρεθείτε σε ένα παρθένο τοπίο με καταπράσινο φόντο.
Πού να φάτε: Στου Σκοτάδη στο λιμάνι για φρέσκο ψάρι, στου Αντώνη για αθερίνα και θαλασσινούς μεζέδες στην Πέρδικα, στου Γελαδάκη για ούζο και φρέσκους μεζέδες στην ψαραγορά.
Πού να μείνετε: Στις λιτές αλλά οικονομικές επιλογές των δωματίων του Hotel Marmarinos (από 30€ για το δίκλινο δωμάτιο), του Klonos Anna (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο) και του Danae Hotel (από 65€ για το δίκλινο δωμάτιο), όλα τους κοντά στο λιμάνι ή σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από αυτό.

Ύδρα



Το πλέον αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού αφήνει στην άκρη τα αυτοκίνητα και οτιδήποτε κάνει θόρυβο και σας αφήνει να απολαύσετε τις βόλτες σας στα πλακόστρωτα καλντερίμια με τα πόδια ή επί… ώνου. Περπατήστε στα στενά του νησιού, θαυμάστε τα υπέροχα, καλοδιατηρημένα αρχοντικά, ανηφορίστε προς τα πιο ψηλά σοκάκια, τώρα που ο ήλιος το επιτρέπει, και φτάστε μέχρι την Κοντυλένια ή την Μονή του Προφήτη Ηλία για απερίσπαστη θέα.
Οι πρώτες βουτιές: Θα τις επιχειρήσετε διστακτικά (η Ύδρα δεν φημίζεται για τις παραλίες της) στην μοναδική αμμουδερή παραλία του νησιού, το Μανδράκι ή στις βραχώδεις Πλάκες Βλυχού και Καουμίθι, φτάνοντας σε αυτές με θαλάσσιο ταξί ή καραβάκι.
Πού να φάτε: Στην Ψαροπούλα για φρέσκο ψάρι στο λιμάνι, στο Παραδοσιακό, ένα όμορφο καφενεδάκι στο πιο κεντρικό και λουλουδιαστό σοκάκι του νησιού, στο Γειτονικό για σπιτικά μαγειρευτά και τοπική κουζίνα στην πόλη της Ύδρας.
Πού να μείνετε: Στα όμορφα, περιποιημένα δωμάτια του «Ηλέκτρα» η τιμή των οποίων κυμαίνεται στα 40€. Στο Botsis Guest House που διαθέτει όμορφα, εντελώς «νησιώτικα» διακοσμημένα δωμάτια από 60€. Στα αρχοντικά δωμάτια της Υδρούσας, στην όμορφη πλατεία Βότση από 62€. 

Πόρος



Το πιο αδικημένο από τα νησιά του Σαρωνικού διαθέτει γοητεία που του την προσφέρει η αμφιθεατρική του δομή, η ιδιαίτερη γοητεία των νερών του που του έχουν δώσει το «παρατσούκλι» της Μικρής Βενετίας του κόλπου και της πλούσιας φύσης που περιβάλλει τον οικισμό του νησιού. Επιβάλλεται η βόλτα μέσα από τα νησιώτικα αρχοντικά μέχρι τον λόφο με το περίφημο Ρολόι που προσφέρει υπέροχη θέα. Απολαυστικοί είναι και οι φυσιολατρικοί περίπατοι που προσφέρει η περιοχή, στο ειδυλλιακό δάσος της Καλαυρείας και στο λεμονοδάσος του Γαλατά, λίγα λεπτά με το καραβάκι που θα σας περάσει ακριβώς απέναντι.
Οι πρώτες βουτιές: Θα τις τολμήσετε στο Κανάλι, όπου μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια, στην οργανωμένη πλαζ στο Ασκέλι, στην ρομαντική κρυψώνα που ονομάζεται «το Λιμανάκι της Αγάπης» και στην Πλάκα, όπου καταλήγει το Λεμονοδάσος του Γαλατά.
Πού να φάτε: Στον Μουρτζούκο στο Νεώριο για νόστιμα μαγειρευτά, στο Καθεστώς και στο Primasera για φρέσκο ψάρι στην πόλη του Πόρου και στη Σπηλιάδα για μερακλίδικους ουζομεζέδες.
Πού να μείνετε: Στα εξαιρετικά περιποιημένα δίκλινα δωμάτια των οικονομικών επιλογών στο χωριό Ασκέλι, όπως αυτά στο Panorama Apartments (από 30€), στο Christine Studios (από 30€), στο New Aigli (από 35€) ή στο επίσης οικονομικό «Ξενοδοχείο Πόλη Πόρου» στην πόλη (από 30€). Για πολυτελή διήμερα σε λογικές τιμές, ξεχωριστή επιλογή αποτελεί το Poros Image, ο διάδοχος του καταπληκτικού Ξενία του Πόρου.     

Σπέτσες



Η κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού σας υποδέχεται στα ιστορικά σοκάκια της, όπου ορθώνονται περήφανα τα καπετανόσπιτα και τα γραφικά σπιτάκια στο νέο και στο παλιό λιμάνι αντίστοιχα. Θα μυηθείτε στην Ιστορία του νησιού στο Μουσείο των Σπετσών και στο Σπίτι της Μπουμπουλίνας, θα βολτάρετε πλάι σε ανθισμένες αυλές και θα ξεναγηθείτε στα ξωκλήσια, που έχουν «σπαρθεί» στις γωνιές του νησιού, στις άκρες του πευκόδασους της ενδοχώρας. Απολαυστική είναι και η εμπειρία της ποδηλατάδας στην περαντζάδα του λιμανιού, όπου επίσης δεν θα συναντήσετε κανένα αυτοκίνητο.
Οι πρώτες βουτιές: Θα τις επιχειρήσετε στον Άγιο Μάμα, την πιο κοντινή στην πόλη παραλία, στην δεύτερη παραλία της Σχολής με την ψιλή άμμο που αγαπούν ιδιαίτερα οι Σπετσιώτες ή στον μικρό ορμίσκο της Ζωγεριάς, όπου φτάνουν τα πεύκα του δάσους.
Πού να φάτε: Στον Ταρσανά στο παλιό λιμάνι για ψαράκι, στο Ορλώφ για νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες, στην ταβέρνα του Στέλιου για ζουμερά κρεατικά.
Πού να μείνετε: Στα λιτά δωμάτια του ξενώνα Villa Christina με την υπέροχη, λουλουδιασμένη αυλή 150 μέτρα από το λιμάνι (από 40€), στα μικρά αλλά περιποιημένα δωμάτια της Τώνιας στην ήσυχη περιοχή του Άγιου Νικόλαου (από 50€), στα όμορφα δωμάτια του τεσσάρων αστέρων Spetses Hotel πλάι στη θάλασσα και δέκα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι της Ντάπιας (από 82€).

Αγκίστρι



Είχε αγνοηθεί επιδεικτικά επί πολλά χρόνια, ζώντας στην σκιά των πιο κοσμοπολίτικων «γειτόνων» του, αλλά τα τελευταία χρόνια το Αγκίστρι αποκτά φανατικούς οπαδούς που εκτιμούν την εναλλακτική του γοητεία. Εξαιρετική επιλογή είτε για μονοήμερες αποδράσεις είτε για σαββατοκύριακα γεμάτα αρώματα από το πευκοδάσος που φτάνει σχεδόν στο λιμάνι του νησιού, το Αγκίστρι θα σας προκαλέσει για μαραθώνιες βόλτες στο νότιο πευκόφυτο τμήμα του, στην εξωτική Απόνησο για υπέροχη θέα και ακόμη πιο υπέροχο ηλιοβασίλεμα, στα ήσυχα Λιμενάρια, το μικρό χωριουδάκι στην πίσω πλευρά του νησιού και στα καλντερίμια του Μύλου.
Οι πρώτες βουτιές: Οπωσδήποτε στην Χαλικιάδα, έναν φυσικό καταγάλανο κόλπο με χοντρό βότσαλο, που παρά την δύσκολη πρόσβαση, αποζημιώνει με τα κρυστάλλινα νερά του, και στην (Μικρή και Μεγάλη) Δραγωνέρα, την γραφική παραλία στην οποία οδηγεί ο παραλιακός δρόμος από το Μεγαλοχώρι, σε μια διαδρομή μέσα από το πυκνό δάσος.
Πού να φάτε: Νόστιμα μαγειρευτά στην Αλκυόνη στην Σκληρή, ωραίους μεζέδες στην αυλή του «Κάστρου» στο Μεγαλοχώρι (Μύλος), ψαρομεζέδες πλάι στο κύμα στα Δελφίνια στην Σκάλα και στο ταβερνάκι των Λιμεναρίων.
Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά φιλόξενα, low budget δωμάτια του Saronis Hotel, σε κεντρική τοποθεσία κοντά στην παραλία Σκάλα (από 32€), στα περιποιημένα δωμάτια του Hotel Andreas που διαθέτει πισίνα (από 35€) λίγα μέτρα από την Σκάλα. Στα φωτεινά, όμορφα δωμάτια του Laza Beach, που διαθέτει ιδιωτική παραλία και θέα στον Σαρωνικό (από 35€).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v