Μονοήμερες για μπάνιο: Βουτιά στα πεταχτά

Τιρκουάζ νερά, ουζοποικιλίες πλάι στο κύμα, πευκοδάση που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, και… ελεύθερο κάμπινγκ σε περίπτωση που αποφασίσετε ότι μία μέρα δεν είναι αρκετή. Και όλα αυτά, σε απόσταση μιας-δύο ωρών από την Αθήνα. Γίνεται.
Μονοήμερες για μπάνιο: Βουτιά στα πεταχτά
της Ηρώς Κουνάδη 

Έχουν κάτι από τις διακοπές των φοιτητικών μας χρόνων οι μονοήμερες εκδρομές του Αυγούστου: ούτε προγράμματα, ούτε κρατήσεις, ούτε αναζήτηση ξενοδοχείων και υπολογισμούς ημερησίων εξόδων. Απλά φοράμε το μαγιό και φεύγουμε –και το μεγαλύτερό μας άγχος είναι τι θα κάνουμε αν μας αρέσει τόσο πολύ η παραλία που θέλουμε να μείνουμε. Οι προνοητικοί το αντιμετωπίζουν ρίχνοντας και την σκηνή στο πορτ-μπαγκάζ «για καλό και για κακό», οι υπόλοιποι φλερτάρουμε με το δίλημμα να κοιμηθούμε στην παραλία ή να γυρίσουμε πίσω ελαφρώς μουτρωμένοι.

Ακόμη κι έτσι, όμως, το προτιμούμε από μια ακόμα βουτιά στις παραλίες της «αθηναϊκής ριβιέρας» (βλέπε Βούλα-Καβούρι-Βουλιαγμένη) που τον Αύγουστο δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε ειδυλλιακές. Φορέστε, λοιπόν, το μαγιό σας, αφήστε τις γκρίνιες σπίτι, και φύγαμε για:

Ψάθα

Δέκα λεπτά απόσταση από το Αλεποχώρι, η Ψάθα είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής: Πεντακάθαρα νερά, αμμουδιά και ψιλό βοτσαλάκι, αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να χωρίζεται σε οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες (οι οποίες όμως δεν χρεώνονται, πληρώνετε μόνο ό,τι παραγγείλετε από το beach bar) και «ελεύθερη» πλευρά. Απέχει περί τα 66 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, και την αγαπούν ιδιαίτερα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές –οπότε, ξεκινώντας για την μονοήμερή σας, ρίξτε στο πορτ-μπαγκάζ και την σκηνή, δεν ξέρετε ποτέ. Tip: Προσοχή στις βραδινές επιθέσεις κουνουπιών (για καλό και για κακό, πάρτε κι ένα αντικουνουπικό μαζί σας).

Στάση για φαγητό: Στον Άγγελο, στην άκρη της παραλίας, για φρεσκότατα θαλασσινά και τέλεια γαριδομακαρονάδα σε τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν το κύμα (υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο). Στη Θάλασσα, στην περιοχή Ντουράκο στο Αλεποχώρι, για ουζοποικιλίες και μεζέδες που μυρίζουν –τι άλλο; – θάλασσα, κούνιες για τα πιτσιρίκια, τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα και ωραιότατες τιμές στα 15€ το άτομο. Στο Μελτέμι, επίσης στο Ντουράκο, για νοστιμότατα μαγειρευτά και σχάρα (περί τα 20€ το άτομο).

Τέλος, στο Βελουτάτο στο Αλεποχώρι για τέλεια επιδόρπια, φρεσκοψημένες βάφλες και λαχταριστά παγωτά. Για ποτάκι ή καφέ πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, το beach bar Κέλσος στο Αλεποχώρι παίζει chill out μουσική που ταιριάζει γάντι με την πανοραμική του θέα στη θάλασσα.

Μονή

Μακράν η εξωτικότερη απόχρωση νερών σε ολόκληρο τον Σαρωνικό. Αυτός είναι λόγος αρκετός για να επισκεφθείτε το μικρό ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αίγινα, που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο οικοσύστημα, χάρη στα ελαφάκια και τα κρι-κρι που ζουν εδώ. Τιρκουάζ νερά, πευκοδάση που φτάνουν ως το κύμα, μονοπάτια που τα διασχίζουν και μια οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες συναποτελούν τα highlights του νησιού. Αν θέλετε να αποφύγετε τον συνωστισμό της τις αυγουστιάτικες ημέρες, θα ακολουθήσετε το βατό μονοπάτι, το οποίο μετά από 3-4 λεπτά περπάτημα, σας φέρνει στην «πίσω παραλία», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι παραλία, αλλά βραχάκια, απ’ όπου βουτάτε στα βαθιά, υπέροχα κρυστάλλινα νερά.

Στη Μονή θα βρεθείτε με βαρκάκι από την Αίγινα, και πιο συγκεκριμένα από το λιμανάκι της Πέρδικας. Τα δρομολόγια εκτελούνται τακτικότατα, κάθε 20-30 λεπτά, από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Το τελευταίο βαρκάκι φεύγει από τη Μονή γύρω στις 20.30. Η τιμή μετ’ επιστροφής είναι 5€, και η διαδρομή διαρκεί περί τα 8 λεπτά. Διαβάστε περισσότερα για το λιλιπούτειο νησάκι εδώ.  

Στάση για φαγητό: Θα κάνετε στην Αίγινα, εκτός εάν βολεύεστε με τις τηγανιτές πατάτες και τα καλαμάκια που ψήνει το beach bar. Αν προτιμάτε κανονικό γεύμα, στην Αίγινα οι επιλογές σας είναι κάθε άλλο παρά λίγες: Φρεσκότατα ψάρια, θαλασσινά και λοιπά μεζεδάκια στον Σκοτάδη, στην παραλία της Αίγινας και στον Αντώνη, στην Πέρδικα, σπιτικά μαγειρευτά στον Βατζούλια στον Ασώματο (μόνο τα Σαββατοκύριακα), και ψαρομεζέδες στο ουζερί Γελαδάκη στην ψαραγορά.

Πεύκα Σχινιά

Προσπερνάμε τις υπερ-μοδάτες και υπερ-συνωστισμένες παραλίες γύρω από το Καράβι του Σχινιά, και ακολουθούμε τον δρόμο ως το τέρμα του, στην παραλία που άλλοι λένε «Πεύκα» και άλλοι «Πευκάκια», από το (μαντέψτε) πευκοδάσος που απλώνεται πίσω της, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα. Η χαρά των οικογενειών με πιτσιρίκια είναι τα ρηχά νερά της –τόσο ρηχά που θα βαρεθείτε κάποια στιγμή και θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια να φτάσετε σε ένα σημείο όπου δεν θα πατώνετε– τα οποία, τηρουμένων των αναλογιών, είναι αρκετά καθαρά για παραλία στις παρυφές της Αττικής.

Στάση για φαγητό: Και τα τέσσερα ταβερνάκια που βρίσκονται επάνω στην παραλία, χωρίς να προσφέρουν κάτι συγκλονιστικό, είναι μια ωραιότατη λύση για το μεσημεριανό σας ουζάκι-με-μεζέ. Κάποια εξ αυτών λειτουργούν με γεννήτριες, οπότε μην περιμένετε εξεζητημένη κουζίνα: γαυράκια τηγανιτά, σπιτικές τηγανιτές πατάτες και μυρωδάτη χωριάτικη συνθέτουν τα γεύματα που μας θυμίζουν τις διακοπές των παιδικών μας χρόνων. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο, για καθένα από τα τέσσερα.

Κεχριές, Κόρινθος

Το ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής: Αν δεν τυγχάνει να είστε ελεύθεροι μια καθημερινή (επειδή, ας πούμε, περισσεύει άδεια και ξεμείνατε στην Αθήνα) ή, έστω, δεν σας πειράζει να πάτε για μπάνιο πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα, μπορείτε να συνεχίσετε στην επόμενη παράγραφο. Τα Σάββατα και τις Κυριακές του Αυγούστου στις Κεχριές δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ευχάριστα: η μεγαλύτερη –και πιθανότατα ωραιότερη– παραλία του νομού Κορινθίας γεμίζει ασφυκτικά, σε σημείο να πρέπει να σηκώσετε μερικούς λουόμενους από τις πετσέτες τους για να φτάσετε μέχρι το νερό.

Τις υπόλοιπες μέρες, η τεράστια, χρυσαφένια αμμουδιά με τα ρηχά νερά της δεν είναι καθόλου άσχημη, ειδικά αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι απέχει μόλις μια ώρα από την Αθήνα. Αποφύγετε και τις ώρες αιχμής 11.00-14.00, που μαζεύονται οι οικογένειες που παραθερίζουν στα πέριξ με τα κουβαδάκια και τα ταπεράκια τους, και θα είστε μια χαρά.

Εδώ πολύ κοντά βρίσκονται και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, με την μεγάλη, βοτσαλωτή παραλία που επίσης βουλιάζει από κόσμο τα Σαββατοκύριακα. Αν είστε λάτρεις των… δυνατών συγκινήσεων, κάντε μια στάση πριν την παραλία, στις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από τα βράχια, για μια βουτιά στα πραγματικά παγωμένα νερά όπου απολάμβανε τα λουτρά της μαντέψτε ποια.

Στάση για φαγητό: Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στον Μπαρμπα-Τάσο, στην παλιά Εθνική Οδό Κορίνθου-Επιδαύρου, λίγο έξω από την Κυρά Βρύση, για σπιτικά μαγειρευτά και λαχταριστά, ντόπια κρεατικά στη σχάρα. Υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Χιλιαδού, Εύβοια

Αν δεν είστε τύπος που ξυπνά νωρίς το πρωί, μάλλον θα δυσκολευτείτε: Η διάσημη Χιλιαδού απέχει περί τις δύο ώρες από την Αθήνα –από την άλλη, βέβαια, κανείς δεν σας εμποδίζει να κάνετε την μονοήμερη ένα ωραιότατο weekend για μπάνιο, στήνοντας την σκηνή σας στην παραλία. Ακολουθείτε την διαδρομή Χαλκίδα - Νέα Αρτάκη - Στενή - Στρόπωνες – Λάμαρη, η οποία καταλήγει σε μια κατάφυτη από καστανιές και πλατάνια ρεματιά, και εν συνεχεία το ποταμάκι που θα σας δείξει τον δρόμο προς την παραλία.

Εδώ, στην παραλία, είναι που θα ανταμειφτείτε για την διαδρομή: Νερά να τα πιεις στο ποτήρι, καστανή άμμος, επιβλητικά βράχια να διακόπτουν το απέραντο γαλάζιο που σχεδόν ενώνεται με την γραμμή του ορίζοντα, μικρά νησάκια και μυστηριακές σπηλιές που κρύβουν prive παραλίες πίσω τους. Ακριβώς δίπλα στη μεγάλη παραλία, υπάρχει μια δεύτερη, μικρότερη παραλία γυμνιστών –στην οποία τον Αύγουστο γίνεται λαϊκό προσκύνημα. Από αυτήν ξεκινά ένα μάλλον απότομο, και σχετικά κρυμμένο, μονοπάτι, που οδηγεί πάνω από το βράχο σε μία ακόμα ομορφότερη, τρίτη παραλία. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την Χιλιαδού εδώ.

Στάση για φαγητό: Στον Γλάρο, στην άκρη της παραλίας για σπιτικά μαγειρευτά αλλά και θαλασσινούς μεζέδες (περί τα 10-15€ το άτομο). Στο Στέκι του Παππού, για λαχταριστό σουβλάκι, κεμπάπ και άλλα οικονομικότατα ψητά στη σχάρα. Στον Λάιο, για ολόφρεσκο ψαράκι με θέα στο κύμα (περί τα 20-25€) και τέλος στην Κρεπερί δίπλα στο Γλάρο για επιδόρπια-θερμιδοβόμβες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v