Ένα Αγκίστρι με δόλωμα… διακοπές

Καταπράσινα πευκοδάση, χωριουδάκια τσέπης, μυστικές παραλίες και νερά που ούτε κατά διάνοια δεν μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στον Σαρωνικό. Κι εσείς ακόμη έχετε το Αγκίστρι στην κατηγορία της μονοήμερης;
Ένα Αγκίστρι με δόλωμα… διακοπές
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι μικρούλι, τόσο μικρούλι που το γυρνάς με ποδήλατο σε μια μέρα, είναι ομορφούλι και είναι και δίπλα –τόσο δίπλα που για τους περισσότερους Αθηναίους είναι συνώνυμο της μονοήμερης εκδρομής. Κι όμως, το Αγκίστρι παρά το λιλιπούτειο μέγεθός του έχει αρκετές παραλίες και αρκετές γωνιές για να γεμίσει ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο –της δευτεριάτικης κοπάνας περιλαμβανομένης, και σχεδόν εγγυημένης. Φορτώνουμε, λοιπόν, τα ποδήλατα στο ferry boat (κι άλλα καλά νέα: η μεταφορά τους είναι δωρεάν) και ξεκινάμε για πρόβα διακοπών σε συσκευασία Σαρωνικού (*)

(*) Αλλά με μακράν εντυπωσιακότερες παραλίες, πολύ πιο καθαρά νερά και πολύ περισσότερα πευκοδάση απ’ ό,τι έχετε στο μυαλό σας ως «Σαρωνικό».

Οι βουτιές…

Ξεκινούν από τη μικρούλα, βοτσαλωτή Σκληρή, δέκα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι: πεντακάθαρα νερά και πράσινη κορνίζα ευγενική χορηγία του πευκοδάσους πίσω της –το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί την γειτονιά των ελεύθερων κατασκηνωτών, που πίνουν νερό στο όνομα του νησιού.

Μετά, είναι η παραλία-σταρ του νησιού, η Χαλικιάδα, η οποία απέχει άλλα 5-10 λεπτά από την Σκληρή. Η κατάβαση –καταρρίχηση, επί το ορθότερο– θα σας δυσκολέψει, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει: Λευκά βότσαλα, βαθιά, καταγάλανα νερά, απόκρημνα βράχια σκεπασμένα με πεύκα να την προστατεύουν. Όπως μας ενημερώνει η μαύρη μπογιά στον πρώτο βράχο που αντικρίζουμε μόλις κατεβαίνουμε, η Χαλικιάδα είναι παραλία γυμνιστών. Όπως γρήγορα διαπιστώνουμε, όχι αποκλειστικά –για την ακρίβεια, οι γυμνιστές είναι μάλλον μειοψηφία σε σχέση με τους φέροντες μαγιό.

Στο νότιο τμήμα του νησιού, οι δεινοί ποδηλάτες και πεζοπόροι φτάνουν νωρίς το πρωί για να βουτήξουν στα εξωτικά νερά της Μικρής και της Μεγάλης Δραγονέρας. Οι υπόλοιποι… νοικιάζουμε μηχανάκι –γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται. Όσο για το ποια από τις δύο θα επιλέξετε; Η Μεγάλη Δραγονέρα είναι αμμουδερή και οργανωμένη, με beach bar για τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ η Μικρή, βοτσαλωτή, προσφέρεται για ρομαντικότερες, πιο prive βουτιές. Τα πεύκα φτάνουν και στις δύο σχεδόν μέχρι το κύμα. Διαλέγετε και παίρνετε.

Εξωτικότερη των εξωτικών, και πρασινότερη των πρασίνων, η «μυστική» παραλία του νησιού, η Απόνησος, δεν είναι ακριβώς παραλία: είναι πεύκα, ατελείωτα πεύκα, που καταλήγουν σε βράχια που καταλήγουν σε θάλασσα, τα χρώματα της οποίας φέρνουν στο μυαλό το τιρκουάζ του Ιονίου. Μια βουτιά εδώ και ξεχνάς ότι υπάρχει το υπόλοιπο νησί –αρχίζεις να καταστρώνεις σχέδια για να μείνεις να κολυμπάς σε αυτά τα νερά για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι φήμες θέλουν το ηλιοβασίλεμα που φαίνεται από εδώ να είναι το καλύτερο του Σαρωνικού. Είναι κι αυτός ένας λόγος να μείνετε όλη μέρα, για να το διαπιστώσετε.

Λίγο βορειότερα, πολύ κοντά στην Απόνησο, δύο ερημικές, βοτσαλωτές παραλίες, της Μαγκίζας και της Μπαριάμας, περιμένουν να τις εξερευνήσετε. Αν προτιμάτε άμμο, αλλά δε θέλετε να αποχωριστείτε τα βαθιά νερά, η επίσης καταπράσινη παραλία της Μάρεζας είναι η ιδανικότερη επιλογή.

…Και οι βόλτες

Προφανώς, στριμώχνονται κάπου ανάμεσα στο ηλιοβασίλεμα και τις βραδινές ουζοκατανύξεις στα ταβερνάκια του νησιού –αφού οι παραλίες του δε μας αφήνουν και πολύ χρόνο ελεύθερο. Η ενδοχώρα, όμως, του λιλιπούτειου νησιού αξίζει όλον τον χρόνο που θα καταφέρετε να της αφιερώσετε –ή έστω όλες τις υποσχέσεις που θα δώσετε στον εαυτό σας ότι θα επιστρέψετε το φθινόπωρο, χορτασμένοι από βουτιές για να την εξερευνήσετε με ευνοϊκότερες από τους 40 βαθμούς υπό σκιάν συνθήκες.

Τα μονοπάτια που διατρέχουν τα δεκατέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρά του ενώνουν μεταξύ τους χωριουδάκια και παραλίες, περνώντας μέσα από ευωδιαστά –και σκιερά– πευκοδάση. Ακόμη κι αν δεν είστε φαν της πεζοπορίας, αξίζει να ανεβείτε στο Μετόχι, το λιλιπούτειο χωριουδάκι ανάμεσα στη Σκάλα και το Μύλο, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από την πλαγιά του λόφου στην οποία είναι σκαρφαλωμένο, και να βολτάρετε στα γαλήνια Λιμενάρια, το μικρότερο εκ των τριών χωριών του νησιού, για να γνωρίσετε από κοντά το παραδοσιακό άρωμα και τη γαλήνη που αποπνέουν.

Στο μεγαλύτερο και γραφικότερο χωριό του νησιού, το Μεγαλοχώρι, ή Μύλο, αξίζει σίγουρα να αφιερώσετε ένα απόγευμα από τον χρόνο σας, για να περπατήσετε στα γραφικά, πλακόστρωτα δρομάκια του, να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια, πολλά εκ των οποίων θα σας φέρουν στο νου Κυκλάδες, με τα ασβεστωμένα πεζούλια και τις ολάνθιστες αυλές, και να ανεβείτε στον ένα και μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού. Εδώ θα βρείτε και την ομώνυμη παραλία, με βότσαλο και άμμο, αλλά και ουζερί πλάι στο κύμα για την απαραίτητη… μεζεδοκατάνυξη.

Πού θα φάτε

- Στα ουζερί του Μύλου και της Απονήσου, για μεζεδοκατάνυξη με θέα θάλασσα.

- Στην Αλκυόνη, στη Σκληρή, για εξαιρετικά μαγειρευτά, αλλά και (τσιμπημένα) φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, στο μπαλκονάκι πάνω από το κύμα.

- Στο Κάστρο, στο Μεγαλοχώρι, στην πανέμορφη αυλή με την απαράμιλλη θέα, και στα Δελφίνια, στη Σκάλα, για φρεσκότατους ψαρομεζέδες και λοιπά αλμυρά εκεί που σκάει το κύμα.

- Στην ταβέρνα στο Μετόχι, εποπτεύοντας από ψηλά όλο το νησί, και στο ένα και μοναδικό ταβερνάκι στα Λιμενάρια.

(*) Για καθένα από τα παραπάνω, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως παραγγελίας και... ψαριάς (καθότι προφανώς, ο λογαριασμός διαφοροποιείται αισθητά αν παραγγείλετε ένα κιλό φρέσκα ψάρια, απ' ότι αν αρκεστείτε σε τηγανιτά καλαμαράκια, πατάτες και χωριάτικη).

Πού θα μείνετε

- Στο Αμπάτης, στη Σκάλα: Κουκλίστικα δωμάτια, με σφυρήλατα κρεβάτια και παλ χρώματα, κουζινάκι και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα ή το βουνό. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο αυτή την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 50€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο Milos, στο Μεγαλοχώρι: Ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία του μικρού νησιού, προσφέρει ωραιότατα δωμάτια με μπαλκονάκια που αγναντεύουν τη θάλασσα και τη μεγάλη πισίνα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 60€ το δίκλινο. Διοργανώνει, επίσης, εκδρομές με καραβάκι γύρω από το Αγκίστρι και τα γειτονικά νησιά. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο Yialos Studios, στη Σκάλα: Μία από τις οικονομικότερες προτάσεις διαμονής στο Αγκίστρι, προσφέρει λιτά αλλά πεντακάθαρα δωμάτια με κουζινάκι και μπαλκόνι που βλέπει είτε στη θάλασσα είτε στα καταπράσινα λοφάκια πίσω από την Σκάλα. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 45€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο Kekrifalia Hotel, στη Σκληρή: Στιλάτα δωμάτια και μεζονέτες σε ρομαντίκ ύφος, με εξοπλισμένες κουζίνες, μπαλκονάκια με θέα στη θάλασσα και τιμές στα 65€ το δίκλινο τον Ιούλιο, 70€ τον Αύγουστο. Έξτρα μπόνους, η μικρή απόσταση από μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, την άγνωστη εν πολλοίς Σκληρή. 

- Στο Saronis, στη Σκάλα: Διακόσμηση βγαλμένη από τα κουκλόσπιτα των παιδικών μας χρόνων (όχι, όμως, σε αντίστοιχα μεγέθη), μπαλκονάκια με θέα στον καταπράσινο κήπο και δωρεάν wi-fi στους κοινόχρηστους χώρους. Οι τιμές κυμαίνονται στα 55€ το δίκλινο, ενώ το σπιτικό πρωινό χρεώνεται έξτρα 7€ το άτομο (εννοείται, προαιρετικά). Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v