Πάρος: Πάσχα στο νησί με τα πολλά πρόσωπα

Θέλεις ησυχία; Την έχεις. Θέλεις να ξεσαλώσεις; Μπορείς. Θαλάσσια σπορ; Και από αυτά έχει. Η Πάρος έχει λίγο από όλα και για όλους και η περίοδος του Πάσχα μας δίνει ακόμα μια δικαιολογία για να την επισκεφτούμε. Ξανά.
Πάρος: Πάσχα στο νησί με τα πολλά πρόσωπα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πολλοί θα την κατηγορήσουν ως τουριστική, κορεσμένη, φασαριόζικη, δήθεν. Νησί από πολλούς παρεξηγημένο, η Πάρος έχει κάτι για όλους. Έχει την γοητεία των Κυκλάδων «συμπυκνωμένη» στα 195 τετραγωνικά χιλιόμετρα: Καταγάλανες ακρογιαλιές, ασβεστωμένα σπιτάκια, πλακόστρωτα σοκάκια, ορεινά και παραθαλάσσια χωριά που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητά τους και το κυριότερο: μια γοητεία ανέπαφη, σε πείσμα των καιρών, αλλά και των τουριστικών υποδομών που… εξαπλώθηκαν πάνω της με ταχύτατους ρυθμούς. Και αν το καλοκαίρι φιγουράρει στο Top 5 της λίστας με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, το Πάσχα φαίνεται πως της… πάει ακόμα περισσότερο.

«Αναπαραστάσεις» στη Μάρπησσα…

Ένας από τους κύριους λόγους για να την επισκεφτεί κανείς δεν είναι άλλος από το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό. Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των νησιών κάνει συνολικά 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανές εικόνες των Παθών του Χριστού όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», το μαρτύριο της Σταύρωσης κ.α., ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού.

Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης μέσα σε μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα χιλιάδων κεριών και αμέτρητων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου. Δεν τελειώνει, όμως, εκεί. Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, τόσο με τα γλέντια και το σούβλισμα των αρνιών, όσο και με το «κάψιμο του Εβραίου», καθώς και με το «Πάσχα της Αγάπης», όπου σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται στους επισκέπτες φαγητό και κρασί, ενώ οι τοπικές ορχήστρες ξεσηκώνουν τους παρευρισκόμενους με τα ρομαντικά τραγούδια της «Κούνιας».



… και βόλτες στα (δύο) κέντρα

Ο κοσμικός χαρακτήρας που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Νάουσα, κλέβοντας λίγη από την δόξα της… Παροικιάς, την καθιστά ιδανική για βόλτες στα γραφικά της λιμανάκια, όπου μπορείτε να κάτσετε για φαγητό, ποτάκι ή καφέ σε κάποιο από τα δεκάδες μαγαζια που βρίσκονται εκεί.



Αν πάλι είστε πρωινοί τύποι, πιθανώς να αφιερώσετε χρόνο στην Παροικιά για το βυζαντινό μοναστήρι της Εκατονταπυλιανής, όπου την Μεγάλη Εβδομάδα τελούνται μερικές από τις πιο κατανυκτικές λειτουργίες του νησιού. Μικρά καφενεία και ταβερνάκια όπου οι βέροι παριανοί αράζουν και διηγούνται ιστορίες, στενά δρομάκια στην παλιά πόλη γύρω από το Κάστρο με την εκπληκτική θέα, νεοκλασικά αρχοντικά, γεφυράκια και γραφικά μαγαζάκια συμπληρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας του νησιού.

Ώρα για… αποσυμφόρηση

Σε πιο «χαλαρούς» ρυθμούς κινούνται τα υπόλοιπα χωριά της Πάρου. Ο Αμπελάς, για παράδειγμα, ένα γραφικό ψαροχώρι στα ανατολικά της Νάουσας προσφέρεται για φαγητό ή καφεδάκι στις χαριτωμένες ψαροταβέρνες του πάνω στο κύμα, ενώ σε υψόμετρο 250 μέτρων, στο κέντρο του νησιού, βρίσκονται οι Λεύκες.



Ένα όμορφο χωριουδάκι, χτισμένο το 16ο αιώνα από Κρητικούς και Πελοποννήσιους πρόσφυγες και ντόπιους, στο οποίο αξίζει να πάτε για βόλτα στα σοκάκια, επίσκεψη στα λαογραφικά μουσεία και γλυκό του κουταλιού στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας. Εξίσου ηπίων τόνων και το Πίσω Λιβάδι, με το όμορφο λιμανάκι που επισκέπτεται τακτικά ο θρυλικός «Σκοπελίτης». «Ήρεμη» τοποθεσία με παραθαλάσσια ταβερνάκια που ενδείκνυνται για ουζομεζέδες με… background τον ήχο των κυμάτων.

Παριανές γεύσεις

Στη παλιά ψαροταβέρνα «Αλυκή» (2284091235), στο ομώνυμο λιμανάκι, στον «Δαμιανό» (2284051057) στο λιμάνι του Αμπελά για σούπερ κακκαβιά και εξίσου καλή αστακομακαρονάδα, στον ιστορικό «Μπαρμπαρόσσα» στη Νάουσα, στο «Μουράγιο» για φρέσκο ψάρι στην Αλυκή και στο «Άννα Γιώργος» (2284042127) στην Μάρπησσα για εξαιρετική σχάρα.

«Λαμπρή» διαμονή

Στο Lefkes Village δέκα χιλιόμετρα από τη Νάουσα, χτισμένο αμφιθεατρικά στο ορεινό χωριό λεύκες (από 58€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στα δωμάτια «Αγγελική» πάνω ακριβώς από την ομώνυμη ψαροταβέρνα της οικογένειας, με θέα στο λιμάνι της Αλυκής (από 30€ χωρίς πρωινό), στον «Φυσιλάνη» στη παραλία του Λογαρά (από 50€ για ένα δίκλινο χωρίς πρωινό), στο Petres στον Άγιο Ανδρέα (από 78€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο «Αράντις» στη Παροικιά (από 72€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στο deluxe Porto Paros Villas (από 130€ για ένα μπάνγκαλοου).

Πως θα πάτε: Για την Πάρο έχουν δρομολόγια η Blue Star Ferries (περί τα 70€ μετ' επιστροφής), η Hellenic Seaways (περί τα 100€) και η Sea Jet (περί τα 100€ από Ραφήνα). Αεροπορικά δρομολόγια πραγματοποιεί η Olympic air.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v