«Στεριανές» παραλίες: Βουτιές στα ηπειρωτικά

Ούτε ωράρια, ούτε εισιτήρια, ούτε προγραμματισμός. Τίποτα από αυτά δεν έχει θέση στα καλοκαιρινά μας weekends. Γεμίζουμε το ρεζερβουάρ με (ακριβή μεν, φθηνότερη από τα ακτοπλοϊκά δε) βενζίνη και φεύγουμε για… άλλες παραλίες.
«Στεριανές» παραλίες: Βουτιές στα ηπειρωτικά
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί η βενζίνη να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, το ίδιο όμως ισχύει και για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια –παρά την υποτιθέμενη «μείωση» τους. Σκεφτείτε το: έστω ότι μια παρέα τεσσάρων ατόμων θέλει να περάσει ένα weekend σε ένα μέρος με ωραίες παραλίες –ναι, είναι ολιγαρκής παρέα, της φτάνουν οι ωραίες παραλίες. Για να πάνε σε μια από τις κοντινές Κυκλάδες (Κύθνο, Άνδρο, Τήνο, Κέα) χρειάζονται περίπου 15€ το άτομο, one way, συν περί τα 60€ για να νοικιάσουν αυτοκίνητο για δύο μέρες –οπότε άλλα 15€ το άτομο, σύνολο 30€.

Για να πάνε σε μια παραλία στην Πελοπόννησο, στη Μάνη για παράδειγμα, χρειάζεται να διανύσουν 300 χιλιόμετρα. Με την τιμή της βενζίνης στο 1,7€ το λίτρο, και την μέση κατανάλωση στα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα θα πληρώσουν 30€ συνολικά (οπότε 7,5€ ο καθένας) συν περί τα 10€ για τα διόδια –άρα συνολικά 10€ ο καθένας.

Πέραν του οικονομικού παράγοντα, οι οπαδοί των road trips ορκίζονται, επίσης, στο όνομα της πλήρους αυτονομίας: ούτε ωράρια, ούτε δρομολόγια, ούτε εισιτήρια, ούτε κρατήσεις ένα μήνα πριν, ούτε καράβια που αποφασίζουν να φύγουν πέντε ώρες αργότερα, την στιγμή που εσείς θα έπρεπε ήδη να είστε στο γραφείο. Μόνο εσείς κι ο ανοιχτός δρόμος.

Χώρια το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ζητήσετε καν άδεια. Φεύγετε Παρασκευή απόγευμα, μετά το γραφείο, και Κυριακή βράδυ είστε πάλι πίσω. Στο ενδιάμεσο, έχετε βουτήξει σε κρυστάλλινα νερά κι έχετε θαυμάσει ειδυλλιακά τοπία, όπως αυτά που ακολουθούν.

Μυλοπόταμος, Πήλιο
Χιλιόμετρα από την Αθήνα: 366
Χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη: 255

Είναι σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του Πηλίου, και όχι άδικα: διαυγή, πρασινογάλαζα νερά, ψιλό, ανοιχτόχρωμο βοτσαλάκι, πράσινη κορνίζα από φουντωτά πεύκα και επιβλητικά βράχια που χωρίζουν την παραλία στα δύο. Περπατήστε –ή… τσαλαβουτήξτε, αναλόγως πού φτάνει το νερό την ημέρα που θα έρθετε– ανάμεσα στα βράχια, για να περάσετε στη δεύτερη, πιο ήσυχη (και με νερά που βαθαίνουν λίγο πιο απότομα) παραλία.

Φαγητό: Φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες και σπιτικά μαγειρευτά –must το κρασάτο χοιρινό, και από ορεκτικά η φέτα με καυτερή πιπεριά και τα κολοκυθάκια– θα δοκιμάσετε στην Αγγέλικα, ακριβώς πάνω από την παραλία. Οι λάτρεις της κρεατοφαγίας ορκίζονται πως την καλύτερη σχάρα της περιοχής θα τη δοκιμάσετε στο Ταβερνάκι, στο Μούρεσι. Αν ξεμακρύνετε λίγο προς την Ζαγορά, πιάστε οπωσδήποτε τραπεζάκι στο Μεϊντάνι για θεϊκή τοπική κουζίνα (αγριογούρουνο κανείς;).

Στα πέριξ: Οι παραλίες είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Πηλίου, οπότε… όρεξη (και χρόνο) να έχετε να ανακαλύψετε τη δική σας αγαπημένη: ο οικογενειακός Άγιος Ιωάννης –που τον Αύγουστο βουλιάζει από κόσμο– το Χορευτό με τα βαθυγάλαζα νερά και τα κύματά του, η Ανάληψη και η Παρίσαινα που λατρεύουν οι fans του ελεύθερου κάμπινγκ, η Νταμούχαρη με τα πράσινα νερά και την απόκοσμη ησυχία της είναι μερικές μόνο προτάσεις για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση. Δείτε εδώ περισσότερα best of για τις βόλτες σας στα χωριά και την ενδοχώρα του μαγικού βουνού.

Διαμονή: Στα κουκλίστικα σπιτάκια του Ελαιώνα Βεργόπουλου, σε τιμές που κυμαίνονται από 60€ έως 80€ για το studio δύο ατόμων και σε απόσταση… κουτρουβάλας από την υπέροχη παραλία Παπά Νερό. Στη ρομαντική Τσαγκαράδα, μια από τις καλύτερες low budget επιλογές είναι ο Ξενώνας Νίκη, οι τιμές του οποίου δεν ξεπερνούν τα 50€ για το δίκλινο δωμάτιο.

Αγία Βαρβάρα, Μάνη
Χιλιόμετρα από την Αθήνα: 312
Χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη: 824 

Την ανακαλύψαμε στο δρόμο για τον Κότρωνα, την δημοφιλέστερη ίσως παραλία της Λακωνικής Μάνης, και ενθουσιαστήκαμε: ψιλή, χρυσαφένια άμμος, κρυστάλλινα νερά, φουντωτές πικροδάφνες για την απαραίτητη σκιά, ελάχιστος κόσμος κι ένα παράξενο εκκλησάκι στην άκρη της, που σύμφωνα με τον θρύλο κρύβει τον θησαυρό κάποιων πειρατών. Αν και δεν είναι διάσημη, δεν είναι και ακριβώς «μυστική»: θα τη βρείτε εύκολα, περί τα εννιά χιλιόμετρα πριν τον Κότρωνα όπως έρχεστε από το Γύθειο, στρίβετε αριστερά στην πινακίδα που γράφει «παραλία» σκέτο.

Φαγητό: Στο ταβερνάκι στην άκρη της παραλίας θα δοκιμάσετε ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, σε βαμμένα γαλάζια τραπεζάκια, με το κύμα ακριβώς στα πόδια σας. Αν φτάσετε για μια δεύτερη βουτιά μέχρι τον Κότρωνα, αξίζει να κάνετε μια στάση για τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτικά μαγειρευτά στην Τιμονιέρα.

Στα πέριξ: Το δύσκολο στη Μάνη είναι να αποφασίσετε πού θα πρωτοβουτήξετε. Ο Κότρωνας, το Μαρμάρι και το Πόρτο Κάγιο είναι μερικά από τα δημοφιλή hot spots, αλλά η πραγματική γοητεία είναι κρυμμένη στον απάτητο ορμίσκο που (θα νομίζετε πως) ανακαλύψατε μόνο εσείς. Αναζητήστε τον δικό σας –κι εν τω μεταξύ, ρίξτε μια ματιά σε παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life για να πάρετε ιδέες.

Διαμονή: Στο όμορφο Ακτή Καμάρες (τηλ.: 27330 93700, από 60€ το δίκλινο studio ή 85€ το διαμέρισμα με θέα στη θάλασσα αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking) επάνω στην παραλία Καμάρες, ή στο πιο low budget Saga Pension (τηλ.: 27330 23220, 50 ευρώ το δίκλινο τη high season) στο Γύθειο.

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Χιλιόμετρα από την Αθήνα: 425
Χιλιόεμτρα από την Θεσσαλονίκη: 460

Πείτε ό,τι θέλετε: έχει πολύ κόσμο, και πολλές ξαπλώστρες που σας χαλούν τη θέα (κι εμάς), είναι υπερ-φωτογραφημένη και υπερ-προβεβλημένη, σε βαθμό που σχεδόν αγγίζει το Ναυάγιο της Ζακύνθου. Το τιρκουάζ χρώμα των νερών της, όμως, δεν υπάρχει αλλού. Τα ολόλευκα, μεγάλα βότσαλα που λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο συμβάλλουν στο ιδιαίτερο σκηνικό και –ας μας συγχωρήσουν οι fans των Εγκρεμνών– δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε ελεύθερη πτώση από τον γκρεμό για να την προσεγγίσουμε. Για όλους αυτούς τους λόγους, την χρήζουμε, αντικειμενικότατα πάντα, μία από τις τρεις καλύτερες παραλίες του κόσμου.

Φαγητό: Σπιτικά μαγειρευτά (must ο κοκκινιστός κόκορας) αλλά και ντόπιες σπεσιαλιτέ, στο μπαλκονάκι του Λευκάτα, στο Αθάνι, αγναντεύοντας ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο νησί.

Στα πέριξ: Για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η Λευκάδα έχει αμέτρητες, πανέμορφες παραλίες για να καλύψει ακόμη και την απίθανη περίπτωση να μην σας αρέσει το Πόρτο Κατσίκι. Δείτε εδώ μερικές από τις καλύτερες προτάσεις και μην παραλείψετε σε καμία περίπτωση μια δροσιστική βουτιά στους καταρράκτες του φαραγγιού στο Δημοσάρι, τις μέρες που ο ήλιος καίει υπερβολικά.

Διαμονή: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Katerina Studios λίγο έξω από τη Βασιλική, σε τιμές που ξεκινούν από 67€ το δίκλινο για κρατήσεις μέσω του Booking. Στο όμορφο Florena Hotel, στη Νικιάνα, σε τιμές που ξεκινούν από 79€ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Αύγουστο (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ)

Χιλιαδού, Εύβοια
Χιλιόμετρα από την Αθήνα: 140
Χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη: 516 

Εξοπλιστείτε με υπομονή για τις στροφές, και υπενθυμίστε στους παραπονούμενους συνεπιβάτες σας πως η εκπληκτική αμμουδιά της αξίζει τον κόπο. Η διαδρομή Χαλκίδα - Νέα Αρτάκη - Στενή - Στρόπωνες - Λάμαρη καταλήγει σε κατάφυτη από καστανιές και πλατάνια ρεματιά. Ακολουθήστε το ποταμάκι που πάει να συναντήσει τη θάλασσα: θα σας δείξει το δρόμο προς την παραλία. Και τι παραλία! Νερά να τα πιεις στο ποτήρι, καστανή άμμος, επιβλητικά βράχια να διακόπτουν το απέραντο γαλάζιο που σχεδόν ενώνεται με την γραμμή του ορίζοντα, μικρά νησάκια και μυστηριακές σπηλιές που κρύβουν prive παραλίες πίσω τους. Ενθουσιαστήκατε; Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και… καλό δρόμο.

Φαγητό: Ολόφρεσκο ψαράκι και άλλες θαλασσινές νοστιμιές θα δοκιμάσετε στον Ρίννη και στο Αεράκι. Σπιτικά μαγειρευτά στον Γλάρο.

Στα πέριξ: Ακριβώς δίπλα στη μεγάλη παραλία της Χιλιαδούς, υπάρχει μια δεύτερη, μικρότερη παραλία γυμνιστών –στην οποία τον Αύγουστο γίνεται λαϊκό προσκκύνημα. Από αυτήν ξεκινά ένα μάλλον απότομο, και σχετικά κρυμμένο, μονοπάτι, που οδηγεί πάνω από το βράχο σε μία ακόμα ομορφότερη, τρίτη παραλία. Αν μαζέψετε το κουράγιο σας για να αντιμετωπίσετε ξανά τις στροφές, υπέροχες βουτιές στην υπόλοιπη Εύβοια εγγυώνται η βοτσαλωτή Μουρτερή, τα πευκόφυτα Βασιλικά, η πιο οικογενειακή, τεράστια παραλία της Αγίας Άννας και τα Ελληνικά με τους διαδοχικούς, αμμουδερούς κολπίσκους.

Διαμονή: Η Χιλιαδού είναι ένας από τους τελευταίους παράδεισους των εν Ελλάδι free campers. Αν δεν είστε fan, καλές και οικονομικές επιλογές διαμονής είναι τα Aeraki Rooms (τηλ.: 22280 23631, από 50 έως 70€ το δίκλινο) και Μπαλκόνι στο Αιγαίο (τηλ.: 22280 25081, 6974 194873, 50€ ευρώ το δίκλινο).

Αμμόλοφοι
Χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη: 140
Χιλιόμετρα από Αθήνα: 652

Τρία χιλιόμετρα χρυσαφένιας άμμου, με τις απαλές καμπύλες των αμμόλοφων να την κορνιζάρουν και να της χαρίζουν το όνομά τους, η παραλία-θρύλος της Βόρειας Ελλάδας έχει κάτι για όλους: και beach bars για ολοήμερα και ολονύχτια πάρτι, και ερημικές γωνιές για prive βουτιές, και κρυστάλλινα, βαθυγάλαζα νερά που σταματούν εκεί που ξεκινά ο ουρανός (ή το αντίθετο;). Η παραλία χωρίζεται από επιβλητικά βράχια σε τρία μέρη: τους πρώτους, δεύτερους και τρίτους Αμμόλοφους (προσοχή: η σειρά είναι από τα ανατολικά προς τα δυτικά, και όχι το αντίθετο). Οι party people συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στο μεσαίο κομμάτι, τους δεύτερους αμμόλοφους. Αν ξεκινάτε από Αθήνα, μην φοβηθείτε τα χιλιόμετρα: από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της Εγνατίας, οι Αμμόλοφοι δεν απέχουν πια τρεις ώρες, αλλά μία και κάτι, οπότε το ταξίδι συνολικά μόλις που ξεπερνά τις έξι ώρες.

Φαγητό: Φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά στον Καπετάνιο, και… ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας στον Έλληνα και τον Μιχάλη –και τα τρία ταβερνάκια βρίσκονται στην παλιά Εθνική. Ουζοποικιλίες επάνω στο κύμα στην Αλμύρα, ένα εκ των πολλών beach bars της παραλίας.

Στα πέριξ: Ανάμεσα στους Αμμόλοφους και τη Νέα Πέραμο, η χερσόνησος του Βρασίδα προσφέρεται για εξερευνήσεις, στους διαδοχικούς κολπίσκους και τις λιλιπούτειες παραλίες της. Η παραλία στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας είναι ο παράδεισος των party animals, με πολλά beach bars και πολλά decibel.

Διαμονή: Στο όμορφο Tosca Beach, στην παραλία του Παλιού, σε τιμές που κυμαίνονται στα 77€ για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο (κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ). Στα ιδιαίτερα δωμάτια του Villa Nickolas, επίσης στο Παλιό και ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 77€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό (κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ). Δείτε, επίσης, στο επίσημο site των Αμμολόφων περισσότερες προτάσεις για ξενοδοχεία, low budget ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v